Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na Filipinih zaključili taizejsko romanje zaupanja na zemlji

Objava: 15. 02. 2010 / 07:58
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Na Filipinih zaključili taizejsko romanje zaupanja na zemlji

Srečanje mladih kristjanov in muslimanov v Manili je bilo peto tovrstno srečanje v Aziji

Več kot tristo mladih muslimanov in kristjanov iz vsega sveta je minulo nedeljo v filipinski prestolnici Manila zaključilo petdnevno peto romanje zaupanja na zemlji, ki ga je priredila skupnost Taize. Namen romanja je bil podpreti mlade pri njihovem iskanju Boga ter pri njihovem prizadevanju za vključevanje v delovanje Cerkve in družbe. Romanje je bila priložnost za druženje ter za približanje Kristusu in Cerkvi, prav tako pa tudi za srečanja z mladimi iz drugih držav sveta, je dejal eden od udeležencev romanja taizejske skupnosti. Dodal je, da so se ga najbolj dotaknili trenutki molitve, so poročali pri vatikanskem radiu.

Predstojnik taizejske skupnosti brat Alois je medtem pojasnil, da je namen tovrstnih srečanj na enem mestu zbrati mlade, ki sicer pripadajo različnim veroizpovedim, da bi lahko delili svojo izkušnjo vere. Svet se mora ponovno naučiti univerzalne solidarnosti, tako na gospodarskem področju kot tudi na področju zagotavljanja družbene pravičnosti. To pa je mogoče le na podlagi spreobrnjenja srca, je poudaril brat Alois.

Petega romanja zaupanja na zemlji v Manili se je udeležil tudi krajevni nadškof Gaudencio Rosales, ki je v homiliji pri zaključni sveti maši mlade povabil, naj bodo pristni pričevalci za krščansko vero v svetu ter naj si v svojih domovinah in svojih kulturnih okoljih prizadevajo za mir in upanje.

Srečanje mladih kristjanov in muslimanov v Manili je bilo peto tovrstno srečanje v Aziji –pred tem jih je taizejska skupnost organizirala v indijskem Chennaiu leta 1985 in leta 1988. V Manili je bilo srečanje leta 1991, ko se je v tem mestu zbralo več kot 15.000 mladih, leta 2006 pa v Kalkuti.

Skupnost Taize je leta 1940 ustanovil brat Roger Schuetz, na Filipinih pa je začela delovati v 70. letih prejšnjega stoletja. Taizéjska skupnost ni nikoli imela namena ustanoviti lastnega gibanja, temveč je vselej raje mlade pozivala, naj prevzemajo odgovornost v domačih župnijah, v mestih in okoljih, v katerih živijo. Da bi jih bratje pri tem podprli, so začeli pripravljati tako imenovana romanja zaupanja na zemlji. Zato ob koncu vsakega leta tudi v enem izmed večjih evropskih mest poteka množično mladinsko novoletno srečanje, na katerem se zberejo mladi z vse Evrope. Zadnje takšno srečanje je bilo v poljskem Poznanu.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh