Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na Haitiju ugrabljenih šest redovnikov in duhovnik

Za vas piše:
P. G.
Objava: 24. 02. 2024 / 16:39
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 24.02.2024 / 16:55
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na Haitiju ugrabljenih šest redovnikov in duhovnik
Prebivalci Haitija bežijo pred tolpami. FOTO: Vatican Media

Na Haitiju ugrabljenih šest redovnikov in duhovnik

Verniki na Haitiju pozivajo k takojšnji izpustitvi šestih bratov Srca Jezusovega in duhovnika, ki so jih v petek ugrabili v Port-au-Princeu, saj se vojna tolp, ki je zajela to karibsko državo, nadaljuje.

Ob vse večjem nasilju tolp na Haitiju je bilo včeraj v haitijski prestolnici Port-au-Prince ugrabljenih šest katoliških redovnikov in duhovnik, poroča Vatican News. Oborožena skupina je v petek zjutraj na poti v šolo sv. Janeza XXIII. v središču Port-au-Princa ugrabila šest redovnikov iz Kongregacije bratov Srca Jezusovega. Ta šola je edina, ki še deluje na ogroženem območju.

Duhovnika so ugrabili, ko je daroval sveto mašo.

Istega dne so ugrabili tudi duhovnika, ki je maševal v kapeli Fatimske Matere Božje v mestnem okrožju Bicentenaire. V izjavi so verniki na Haitiju pozvali k njihovi takojšnji izpustitvi ter k odpravi nasilja tolp in negotovosti v državi.

Januarja ugrabljene redovnice, škof poškodovan

Do ugrabitev je prišlo le mesec dni po izpustitvi šestih redovnic iz kongregacije sester sv. Ane, ki so jih 19. januarja skupaj s še dvema osebama na avtobusu ugrabili oboroženci. To so žal le nekatere iz vrste ugrabitev na Haitiju. Država je že dolgo v primežu nasilja različnih kriminalnih tolp, ki se borijo za nadzor nad ozemljem.

Poškodovani škof Pierre-André Dumas. FOTO: Vatican Media

Gangsterski napadi ne prizanašajo niti verskim voditeljem. 28. januarja je v hiši, v kateri je bival med obiskom v Port-au-Princea, škofa Pierra-Andréja Dumasa, podpredsednika Haitijske škofovske konference, ranila eksplozija. Po operaciji se njegovo zdravstveno stanje izboljšuje. Predvidoma ga bodo premestili v bolnišnico v Miamiju na Floridi.

Nasilje tolp se stopnjuje že več let

Odkar je skupina kolumbijskih plačancev julija 2021 umorila predsednika Jovela Moïseja, se je na Haitiju nasilje tolp močno povečalo. Že leta 2021 je v Cerkvi odmevala ugrabitev 15 ameriških misijonarjev. Država je trenutno še vedno v stanju, ko nedolžne državljane redno ubijajo, posiljujejo, ugrabljajo in zahtevajo odkupnino.

Obupani prebivalci na ulicah zahtevajo vzpostavitev varnosti. FOTO: Vatican Media

Po podatkih ZN je bil januar 2024 najbolj krvav mesec v zadnjih dveh letih, saj je bilo ubitih, ranjenih ali ugrabljenih najmanj 1108 ljudi. V začetku februarja so se v večjih haitijskih mestih nadaljevali nemirni protesti pod vodstvom opozicije, ki je zahtevala odstop začasnega predsednika vlade Ariela Henryja. V skladu s političnim sporazumom, sklenjenim decembra 2022, bi moral 7. februarja letos izvesti volitve, vendar je ostal na oblasti in oblikoval vlado.

Škofje pozivajo k varnosti

Haitijski škofje so se že večkrat zavzeli za ponovno vzpostavitev varnosti na Haitiju in se v nedavni izjavi pridružili pozivu premierju, naj odstopi »v dobro naroda«, hkrati pa Haitijce pozvali, naj ne pritegnejo nasilju.

Nalaganje
Nazaj na vrh