Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na Hrvaškem zbrali 750.000 podpisov proti registraciji istospolnih partnerstev

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 18. 06. 2013 / 09:51
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 12.07.2018 / 08:21
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na Hrvaškem zbrali 750.000 podpisov proti registraciji istospolnih partnerstev

Na Hrvaškem zbrali 750.000 podpisov proti registraciji istospolnih partnerstev

.

Cilj zbiranja podpisov je uvedba ustavne spremembe, ki bi preprečila registracijo istospolnih partnerskih zvez.

Nek državljanski odbor na Hrvaškem je po lastnih navedbah zbral skoraj 750.000 podpisov v podporo referendumu, ki bi preprečil legalizacijo istospolnih partnerskih zvez v državi. Odbor 'V imenu družine' je podpise minuli petek v Zagrebu izročil predsedniku hrvaškega parlamenta Josipu Leku, kot je poročala nemška katoliška agencija KNA. Cilj zbiranja podpisov je razpis narodnega referenduma z vprašanjem: »Ali se strinjate z dopolnitvijo hrvaške ustave z določilom, da je zakonska zveza življenjska skupnost med žensko in moškim?«

Z ustavno spremembo naj bi preprečili namero levosredinske hrvaške vlade, ki je napovedala registracijo istospolnih partnerskih zvez. Registracije zakonske skupnosti za istospolne pare tamkajšnja vlada zaenkrat še ne načrtuje. Za razpis referenduma je potrebno zbrati podpise desetih odstotkov vseh volilnih upravičencev, kar na Hrvaškem pomeni okoli 400.000 posameznikov. Državljanski glas je po hrvaški ustavi za politiko 'obvezujoč'. Vladni politiki so si nazadnje zastavljali vprašanje, ali je referendum glede tega vprašanja sploh dopusten oz. obvezujoč. Leko je po navedbah hrvaške agencije Hina napovedal obširno preverjanje zahteve po 'glasu ljudstva'.

Hrvaška, ki se 1. julija priključuje Evropski zvezi, ne bi bila prva evropska država, v katere ustavi bi bila zakonska zveza določena kot življenjska skupnost med moškim in žensko, saj enako določilo poznajo tudi na Poljskem in Madžarskem, v Sloveniji pa je bila lani z referendumom zavrnjena liberalizacija družinske zakonodaje.


M. M. Š. / Kathpress

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh