Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na Hrvaškem zelena luč za referendum proti istospolnim zakonom

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 15. 11. 2013 / 09:53
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na Hrvaškem zelena luč za referendum proti istospolnim zakonom

Na Hrvaškem zelena luč za referendum proti istospolnim zakonom

Ustavno sodišče je zavrnilo pritožbe proti referendumu, razpisanem za 1. december.

Hrvaško ustavno sodišče je prižgalo zeleno luč za referendum proti istospolnim zakonskim zvezam. Minuli četrtek je zavrnilo štiri ustavne pritožbe proti izvedbi referenduma, ki ga podpira okoli 700.000 hrvaških državljanov, na njem pa bodo 1. decembra odločali, ali naj bo zakonska zveza v ustavi odslej opredeljena kot zveza med moškim in žensko. Nasprotniki referenduma so želeli uveljaviti predvsem argument, da tovrstna ustavna sprememba krši temeljne človekove pravice.

Sodniki so v isti sapi poudarili, da izid referenduma ne bi smel vplivati na uvedbo registracije istospolnih življenjskih skupnosti. Načrti levosredinske vlade za zakon o partnerstvu istospolnih parov so v letošnji pomladi izzvali zahtevo po omenjenem referendumu.

Vrhovni predstavniki katoliške in pravoslavne Cerkve, pa tudi protestantov, muslimanov in judov, so v začetku tedna skupaj pozvali, naj volilci na referendumu »privolijo v ustavno zaščito zakonske zveze«. Ta namreč ščiti »najšibkejše v družbi, torej otroke«.Hrvaški predsednik Ivo Josipović in predsednik vlade Zoran Milanović pa opozarjata pred ustavno prepovedjo istospolne zakonske zveze. Milanović pobudnikom referenduma očita »pomanjkanje strpnosti« do manjšine. Doslej je v 62. členu hrvaške ustave zapisano le: »Družina je deležna posebne zaščite države.«

Hrvaška, ki je 1. julija letos pristopila k Evropski zvezi, ne bi bila prva evropska država, ki bi zakonsko zvezo v ustavi določila kot življenjsko skupnost moškega in ženske. Tako je zapisano tudi v poljski in madžarski ustavi.

Vir: Kathpress

Foto: arhiv Družine (T. S.)

Kupi v trgovini

V drami odrešenja
Duhovnost
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh