Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na Irskem uzakonili splav

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 02. 01. 2014 / 09:55
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:13
Ustavi predvajanje Nalaganje

Na Irskem uzakonili splav

Splav je zakonsko dopusten v primeru, če nadaljevanje nosečnosti ogroža materino življenje.

Od 1. januarja 2014 je na Irskem uzakonjeno opravljanje umetnih prekinitev nosečnosti. Zdravniki smejo splav opraviti v primeru, če nadaljevanje nosečnosti ogroža materino življenje. V to kategorijo sodi tudi samomorilnost nosečnice. Zakon je bil po burnih parlamentarnih razpravah sprejet v lanskem juliju, kmalu zatem pa ga je podpisal tudi irski predsednik Michael Higgins. Irska katoliška Cerkev je sprejemu zakona vedno nasprotovala.

Pri medicinskih razlogih za splav je odločitev odslej v rokah lečečega zdravnika, v primeru samomorilnosti matere pa je potrebno mnenje treh specialistov – ginekologa in dveh psihiatrov. Podrobne klinične smernice morajo na Irskem še pripraviti.

Na pretežno katoliškem Irskem je bilo opravljanje splava doslej prepovedano. Iz protesta proti »rahljanju« zakona je pet parlamentarcev in dva senatorja izgubilo svoje sedeže ali pa so prostovoljno zapustili svoj položaj. Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu je leta 2010 zahtevalo spremembe v irski zakonodaji o splavu; pravna negotovost naj bi po mnenju sodišča predstavljala kršenje temeljnih človekovih pravic irskih žena.

Razpravo o splavu na Irskem je sprožila smrt 31-letne Indijke, ki je oktobra 2012 umrla zaradi zastrupitve krvi po spontanem splavu, potem ko ji na neki kliniki v Galwayu zdravniki niso bili pripravljeni umetno prekiniti nosečnosti.





Vir: Kathpress
Foto: splet / Wikipedia

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Prenovljena v Gospodu
Duhovnost
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh