Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na Japonskem samouničenje različice delta?

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 24. 11. 2021 / 15:12
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 24.11.2021 / 15:21
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na Japonskem samouničenje različice delta?
Število dnevnih okužb na Japonskem je v zadnjih tednih padlo pod 200 FOTO: Pixabay

Na Japonskem samouničenje različice delta?

Na Japonskem, kjer se je peti val epidemije koronavirusne bolezni končal nenavadno hitro, se je pojavila teorija, da se je to zgodilo, ker je različica delta z novimi mutacijami uničila samo sebe.

Omenjeno teorijo je po navedbah STA razvila skupina znanstvenikov, ki se ukvarja z genetskimi spremembami virusa. Na Japonskem so namreč pred tremi meseci zaradi različice delta dnevno poročali o skoraj 26.000 novih okužbah z novim koronavirusom, v zadnjih tednih pa so številke okužb padle pod 200.

Na Japonskem je več kot 75 odstotkov prebivalcev polno cepljenih, Japonci pa tudi dosledno upoštevajo fizično razdaljo in nosijo zaščitne maske.

Raziskovalci in znanstveniki imajo različne teorije, zakaj se je na Japonskem tako hitro začelo manjšati število novih okužb: med drugim so to pripisali dejstvu, da je več kot 75 odstotkov prebivalcev polno cepljenih ter da prebivalci upoštevajo fizično razdaljo in nosijo zaščitne maske.

Skupina raziskovalcev pa glavni razlog pripisuje genetskim spremembam, ki se dogajajo pri virusu med reprodukcijo, kar se dogaja s hitrostjo okoli dve mutaciji na mesec. Kot pojasnjuje profesor na japonskem inštitutu za genetiko Ituro Inoue, je različica delta na Japonskem naredila preveč mutacij v nestrukturni beljakovini nsp14, katere naloga je popravljanje napak, in posledično virus ni uspel pravočasno odpraviti napak, kar je privedlo do samouničenja.

Znanstveniki menijo, da je s kopičenjem mutacij virus postopoma postal okvarjen in se ni več uspel reproducirati.

Kot je za japonske medije pojasnil profesor Inoue, so bili nad odkritjem povsem osupli. Ker je bila različica delta tako nalezljiva, je spodrinila druge različice. Znanstveniki menijo, da je s kopičenjem mutacij virus postopoma postal okvarjen in se ni več uspel reproducirati.

Profesorjeva teorija bi sicer lahko pojasnila izginotje širjenja različice delta na Japonskem, vendar se z rekordnimi vali okužb soočajo tudi številne druge države s podobno stopnjo precepljenosti, zaradi česar se zdi primer Japonske zelo nenavaden, poročajo japonski mediji.

Da imajo virusi s poškodovanim nsp14 težave pri reproduciranju, je potrdil tudi Takeshi Urano, profesor na fakulteti za medicino univerze Shimane, ki je sodeloval z Inouejem. Inoue pa je še pojasnil, da bi lahko do podobnega pojava izumrtja prišlo tudi drugod, vendar doslej v drugih državah še niso zabeležili toliko mutacij virusovega nsp14 kot na Japonskem.

Kupi v trgovini

Kje je Bog v času koronavirusa?
Družbena vprašanja
11,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh