Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na Japonskem slavila vladajoča LDP, Blinken nenapovedano v Tokiu

Za vas piše:
Kaja Zupanc
Objava: 11. 07. 2022 / 11:36
Oznake: Politika, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 11.07.2022 / 12:29
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na Japonskem slavila vladajoča LDP, Blinken nenapovedano v Tokiu
Ameriški zunanji minister Antony Blinken in japonski premier Fumio Kišida. FOTO: Twitter Antony Blinken

Na Japonskem slavila vladajoča LDP, Blinken nenapovedano v Tokiu

Danes je japonski premier Fumio Kišida sprejel ameriškega zunanjega ministra Antonyja Blinkna, ki je v Tokio pripotoval nenačrtovano, da bi izrazil sožalje ob atentatu na nekdanjega premierja Šinza Abeja. V japonski prestolnici se mudi tudi nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock. Na Japonskem so sicer včeraj potekale parlamentarne volitve, na katerih je slavila vladajoča Liberalno-demokratska stranka (LDP).

Blinken, ki je na Japonsko pripotoval z zasedanja zunanjih ministrov skupine G20 na Baliju, se je Abeju poklonil dan pred njegovim pogrebom.

Sestal se je tudi z visokimi predstavniki Japonske, poročajo tuje tiskovne agencije. Japonska sicer velja za tesno zaveznico ZDA.

Blinken pred predstavniki sedme sile. FOTO: Twitter Antony Blinken

»Mislim, da smo vsi še vedno v šoku zaradi njegovega umora, v šoku zaradi izgube za njegovo družino, prijatelje in svet,« je med obiskom Tajske tamkajšnjemu kolegu Donu Pramudwinaiju dejal Blinken, poroča STA.

V Tokiu tudi nemška zunanja ministrica

V Tokiu se trenutno mudi tudi nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock, ki bo s tem obiskom sklenila turnejo po azijskih državah. Tudi njen obisk mineva v luči atentata na Abeja, srečala pa se bo z japonskim kolegom Jošimaso Hajašijem, s katerim naj bi razpravljala o dvostranskem sodelovanju. 

Zmaga japonski vladajoči koaliciji

Na včerajšnjih parlamentarnih volitvah je stranki LDP, ki ji je pripadal tudi Abe, skupaj s partnerico Komeito uspelo osvojili 75 od 125 sedežev in s tem pridobiti večino, s katero bi lahko spremenili tudi japonsko ustavo ter tako med drugim okrepili njeno vojaško vlogo na svetovnem prizorišču.

Kljub atentatu na nekdanjega premierja Šinza Abeja je bila volilna udeležba nizka, in sicer le 52-odstotna.

Zmaga pričakovana

Zmaga vladajoče koalicije je bila sicer pričakovana tudi pred napadom na nekdanjega premierja. »Menim, da je pomembno, da smo uspeli dokončati volitve,« je za televizijo NHK dejal predsednik vlade Kišida in dodal, da se želi vladajoča koalicija lotiti predvsem pandemije, vprašanj, povezanih z Ukrajino, in inflacije.

Kupi v trgovini

Danielov post
Zdravje
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh