Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ustrelili nekdanega japonskega premierja Šinza Abeja

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 08. 07. 2022 / 07:36
Oznake: Politika, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 08.07.2022 / 12:18
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ustrelili nekdanega japonskega premierja Šinza Abeja
Shinzo Abe. FOTO: Zajem zaslona

Ustrelili nekdanega japonskega premierja Šinza Abeja

Nekdanji japonski premier Šinzo Abe je bil ustreljen v mestu Nara, medtem ko je imel govor v predvolilni kampanji pred nedeljskimi volitvami v zgornji dom japonskega parlamenta. Rane so bile prehude in Abe je kljub odlični zdravniški oskrbi umrl.

Abe je imel govor med volilno kampanjo v mestu Nara. Zgrudil se je okoli 11.30 po japonskem času, potem ko so na prizorišču dvakrat odjeknili strel. Po navedbah prič naj bi ga napadelec ustrelil od zadaj. Odpeljali so ga v bolnišnico Nara Medical University v mestu Kashihara v prefekturi, kjer je čez nekaj ur umrl. 

Zgrudil pa naj bi se po drugem strelu

Ena od prič, ki je bila na prizorišču, pravi, da se je Abe zgrudil takoj po drugem strelu. Po njenih besedah je videla moškega, ki se je približeval Abeju med njegovim govorom. Povedala je, da ni videla, da bi kdo padel po prvem strelu, ki naj bi bil zelo glasen, toda Abe se je zgrudil takoj, ko je odjeknil drugi strel. Dodala je še, da se je okoli Abeja zbralo veliko ljudi, da bi mu nudili prvo pomoč.

Povedala je še, da je osumljenec ostal na kraju z odloženo pištolo in ni poskušal pobegniti, prijeli pa so ga ljudje, ki so bili videti kot varnostniki.

Več let na premierskem položaju

67-letni Abe je bil na položaju premierja leta 2006 in nato znova med letoma 2012 in 2020, ko je odstopil s položaja zaradi bolezni. Kljub temu je ostal pomembna oseba znotraj Liberalno demokratke stranke.

Vse glavne japonske politične stranke so ob novici o atentatu nemudoma sporočile, da prekinjajo svojo predvolilno kampanjo. Vlada je ob objavi novice o atentatu sicer sporočila, da volitev ne nameravajo prestaviti.

Po poročanju svetovnih medijev so primeri strelskih napadov na Japonskem izredno redki. Ob tem navajajo, da se je zadnji podoben zločin zgodil leta 2007, ko je župana Nagasakija ubil pripadnik japonske mafije jakuza.


Nalaganje
Nazaj na vrh