Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na Japonskem uspeh prve pogrebne vesoljske agencije

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 11. 10. 2013 / 15:04
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:12
Ustavi predvajanje Nalaganje

Na Japonskem uspeh prve pogrebne vesoljske agencije

Predstava, da se posmrtni ostanki človeka v obliki pepela razpršijo v vesolju, je na Japonskem naletela na izjemno ugoden odziv.

Neko ameriško podjetje ponuja priložnost, da žaro z vašimi posmrtnimi ostanki »izstreli« v orbito. Na Japonskem bo tovrstna različica pogreba kmalu izpodrinila budistični obred, ki je bil doslej najbolj priljubljena vrsta slovesa ob smrti. Predstava, da se posmrtni ostanki človeka v obliki pepela razpršijo v vesolju, pa tudi zmanjšanje stroškov pogreba in manj potrebnih površin za pokopališča, je na Japonskem naletela na izjemno ugoden odziv.

Podjetje »Elysium Space« - njihovo ime se nanaša na Elizijska polja v grški in rimski mitologiji – je resnična pogrebna vesoljska agencija, ki sama sebe opisuje kot »most med inžiniringom in antropologijo«, želi pa ponuditi »ustrezno priznanje vsem tistim, ki so živeli častno in dostojanstveno.«

Na Japonskem je preprosto poskrbeti za prostor v nebeškem Eliziju za ljube pokojnike: postopek vas stane nekaj manj kot dva tisoč ameriških dolarjev, za ta denar pa prejmete žaro, v kateri shranite pepel pokojnika; posebna aplikacija za pametne telefone vam omogoči, da v živo spremljate potovanje žare okoli Zemlje. »Elizejska mobilna aplikacija je vaše osebno slovo od ljubljenih« – je zapisano na spletni strani podjetja – »in ta čudoviti trenutke lahko spremljate skupaj z družino in s prijatelji, medtem ko se na obzorju riše mlečna cesta«.

Od kraja izstrelitve žare je odvisno trajanje potovanja okoli planeta – od nekaj mesecev pa do več let, na koncu poti pa »v pesniškem trenutku pepel zažari v ozračju kot zvezdni utrinek«.

Na Japonskem sta visoka smrtnost in vse višja povprečna starost marca 2010 poskrbeli za precejšen porast pogrebnih agencij. V deželi pa primanjkuje prostora za širjenje pokopaliških površin. Za grob s pripadajočim zemljiščem je potrebno na Japonskem odšteti 2,7 milijona jenov (okoli 20.000 evrov).

Po lanskih navedbah japonskega ministrstva za zdravje se število prebivalcev na Japonskem (128 milijonov) vsako leto zmanjša za milijon, kar naj bi do leta 2050 privedlo do 87 milijonov Japoncev. Če so napovedi pravilne, bo takrat več kot tretjina prebivalcev starejša od 65 let.


Vir: www.asianews.it
Foto: AsiaNews

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh