Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na Kitajskem posvetili novega škofa, zadovoljen tudi Peking

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 29. 07. 2021 / 16:26
Oznake: Cerkev, Svet, Škof
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 29.07.2021 / 16:32
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na Kitajskem posvetili novega škofa, zadovoljen tudi Peking
Škofovsko posvečenje Anthonyja Li Huija FOTO: Vatican Media

Na Kitajskem posvetili novega škofa, zadovoljen tudi Peking

Na Kitajskem je bil včeraj posvečen novi škof soupravitelj škofije Pingliang, 49-letni Anthony Li Hui.

Kot poroča Radio Vatikan, je to že peto škofovsko posvečenje po podpisu in uveljavitvi začasnega sporazuma med Svetim sedežem in Ljudsko republiko Kitajsko o imenovanju katoliških škofov iz leta 2018. Včerajšnjo slovesnost ob posvetitvi v stolnici v Pingliangu v kitajski pokrajini Gansu je vodil škof Kunminga, Joseph Ma Yinglin.

Papež Frančišek je novega škofa imenoval 11. januarja 2021.

Anthony Li Hui se je rodil leta 1972 v okrožju Mei v kitajski pokrajini Shaanxi. V bogoslovno semenišče škofije Pingliang je vstopil leta 1990, diplomiral pa je v Narodnem semenišču Katoliške cerkve na Kitajskem. Duhovniško posvečenje je prejel leta 1996. Odslej bo z blagoslovom Rima in Pekinga soupravljal škofijo Pingliang, na tem položaju pa lahko upa, da bo po upokojitvi trenutnega škofa, 81-letnega Nicholasa Han Jida, prevzel samostojno vodenje omenjene škofije.

Kot je v izjavi za javnost pojasnil vatikanski tiskovni predstavnik Matteo Bruni, je papež Frančišek novega škofa imenoval 11. januarja 2021.

Sporazum po prvih dveh letih podaljšan za isto obdobje

Vatikan je s Kitajsko leta 2018 podpisal začasni sporazum o imenovanju škofov, ki je bil lansko leto podaljšan za dve leti. Številni kritiki omenjeni dokument ocenjujejo kot napako. Po navedbah medijev se je položaj katoličanov na Kitajskem od podpisa sporazuma še poslabšal. Pod pritiskom so predvsem člani t.i. podzemne Cerkve.

Številni kritiki sporazum med Vatikanom in Pekingom o škofovskih imenovanjih ocenjujejo kot napako.

Podporniki sporazuma pa v dokumentu vidijo primerno pot, da bi interese vernikov in cerkvenih struktur na Kitajskem privedli do sprejemljivega »modus vivendi« s kitajskim komunističnim režimom.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh