Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan za podaljšanje sporazuma s Kitajsko

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 30. 09. 2020 / 10:47
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.09.2020 / 11:22
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikan za podaljšanje sporazuma s Kitajsko

Vatikan za podaljšanje sporazuma s Kitajsko

Papež zavrnil srečanje z ameriškim državnim tajnikom Pompeom.

Foto: Vatican Media

Vatikan očitno želi podaljšati sporni sporazum s Kitajsko o imenovanju tamkajšnjih katoliških škofov. »Pozitivni, čeravno precej omejeni« rezultati preteklih dveh let nakazujejo, da bi sporazum razširili na daljše časovno obdobje, je po navedbah avstrijskega Kathpressa zapisano v današnjem prispevku za vatikanski časnik L'Osservatore Romano.

Sveti sedež in Peking sta pred dvema letoma prekinila več desetletij dolg spor glede škofovskih imenovanj v Katoliški cerkvi na Kitajskem. Sporazum, podpisan 22. septembra 2018, v veljavo pa je stopil mesec dni pozneje, se po navedbah vatikanskega časnika izteče 22. oktobra letos. Imenovanje katoliških škofov in priznanje režimu zvestih, brez papeževe potrditve posvečenih voditeljev škofij na Kitajskem je predstavljalo precejšnjo oviro za diplomatsko zbližanje obeh držav. Kritiki s katoliške strani so opozarjali, da se Cerkev s podpisom omenjenega sporazuma podreja kitajski komunistični vladi.

Prispevek v L'Osservatoreju poudarja, da sporazum nikoli ni sledil zgolj diplomatskim in še manj političnim ciljem. Njegov namen je bil vedno »iskreno pastoralen«. Katoliški verniki naj bi z njegovo pomočjo »imeli škofe, ki so v polni skupnosti z naslednikom sv. Petra, obenem pa jih priznava tudi oblast Ljudske republike Kitajske«.


Foto: Vatican Media

V Vatikan prihaja ameriški zunanji minister

Časnik opozarja na nova škofovska posvečenja z odobritvijo Rima v preteklih dveh letih in na priznanje nekaterih škofov s strani vlade v Pekingu. Rezultati sporazuma so po mnenju Vatikana pozitivni, četudi so bili stiki med državama v preteklih mesecih zaradi epidemije koronavirusa skorajda onemogočeni.

Vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin je sredi letošnjega septembra oznanil, da bo Vatikan sporazum začasno podaljšal, tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva pa je odločitev kitajske vlade zaenkrat označil še kot »odprto«. Prispevek v vatikanskem časniku je objavljen na dan, ko naj bi v Vatikan pripotoval ameriški državni tajnik in zunanji minister Mike Pompeo; ta je večkrat izrazil ostro kritiko ob poskusu približevanja med Svetim sedežem in Kitajsko.

Pompeo se ne bo srečal s papežem Frančiškom

Ameriški zunanji minister se bo med obiskom v Vatikanu sestal s svojim delovnim kolegom, državnim tajnikom kardinalom Pietrom Parolinom, kot je v Vatikanu tudi v navadi. Kot poroča spletni portal National Catholic Register, se Pompeo za razliko od lanskega leta tokrat ne srečal s papežem Frančiškom. Vatikan naj bi namreč ameriški diplomaciji zaupal, da sveti oče raje ne bi sprejel predstavnikov Trumpove administracije, ker ne želi, da bi kdor koli imel občutek, kako poskuša vplivati na predsedniške volitve v Združenih državah Amerike.

Čeprav se je Pompeo s Frančiškom na zasebni avdienci srečal oktobra lani, je ta čast zunanjim ministrom izkazana le redko. Običajno jih sprejmeta njihova vatikanska delovna kolega, kardinal Pietro Parolin, ki je obenem ključna figura pri začasnem sporazumu med Kitajsko in Svetim sedežem, in nadškof Paul Gallagher, vatikanski »zunanji minister«.

Ostra kritika začasnega sporazuma

Italijanski in drugi svetovni mediji so v zadnjih dneh pisali, da je Pompeo pri papežu padel v nemilost zaradi prispevka, objavljenega minuli teden na spletnem portalu First Things, v katerem ostro kritizira začasni sporazum med Vatikanom in Pekingom o imenovanju kitajskih škofov. Ameriško veleposlaništvo pri Svetem sedežu Pompeovega prispevka ni želelo komentirati, Sveti sedež pa prav tako ni navedel natančnih razlogov, zakaj papež tokrat ne bo sprejel ameriškega zunanjega ministra.

Pompeo je v prispevku za First Things jasno zapisal, da Vatikan spornega sporazuma ne bi smel podaljšati. Po njegovih besedah katoličani na Kitajskem po prvotnem podpisu sporazuma niso bili nič na boljšem, »grozljiv odnos kitajske komunistične partije do kristjanov pa se je še poslabšal«. Po besedah ameriškega zunanjega ministra Kitajci »bolj kot kdaj koli prej potrebujejo moralno pričevanje in avtoriteto Vatikana, ki naj bi podpiral tamkajšnje vernike«. Cerkveni nauk o verski svobodi in solidarnosti, piše Pompeo, »bi morali zdaj silovito in vztrajno oznanjevati« v protest »totalitarnemu programu kitajske komunistične partije«. Če se to ne bo zgodilo, bo Peking »spodbujen v svojem delovanju, cena upiranju tiranski oblasti pa bo skokovito narasla«.


Foto: splet

Kardinal Zen

Papež pa ta mesec ni zavrnil le srečanja z ameriškim zunanjim ministrom: zasebno avdienco je odrekel tudi upokojenemu hongkongškemu škofu, 88-letnemu kardinalu Josephu Zenu, ostremu kritiku vatikanskih odnosov s Kitajsko. Kardinal Zen je kljub težavam z zdravjem v Vatikan odpotoval prav z namenom, da se sreča s svetim očetom.

Z njim se je želel pogovoriti o razmerah na Kitajskem, pa tudi o svoji zaskrbljenosti, da bo za novega škofa v Hongkongu imenovan človek, ki je »preblizu Pekingu«. Namesto osebnega srečanja je kardinal papežu napisal pismo, v katerem mu je natančno predstavil svoje pomisleke. Vatikan ni pojasnil razlogov, zakaj Frančišek ni bil pripravljen sprejeti kardinala Zena. Kardinal z odločitvijo Vatikana seveda ni bil zadovoljen in je zatrdil, da je neumno razmišljati o dogovorih in sprejemanju sporazumov s Pekingom, kajti »s hudičem pač ne sklepaš pogodb. Proti hudiču se le boriš. Cerkev ne sprejema ukazov tujih vlad in to bi moralo veljati povsod.«

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh