Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na Krasu mirnejša noč, a kam se bo obrnil veter?

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 29. 07. 2022 / 10:13
Oznake: Nesreča, Slovenija
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 29.07.2022 / 12:07
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na Krasu mirnejša noč, a kam se bo obrnil veter?
FOTO: FB Uprava RS za zaščito in reševanje

Na Krasu mirnejša noč, a kam se bo obrnil veter?

Noč na Krasu je minila dokaj mirno. Dežuralo je 56 gasilcev, ki so pogasili nekaj manjših žarišč, eno takih je zagorelo nad Temnico in Renčami, drugo pa v bližini stolpa na Cerju. Na italijanski strani se je ogenj razširil na nedostopen teren med vrhom sv. Mihaela in vasjo Gabrje, nekoliko stran od meje, ki ni ogrožal slovenske strani.

Nekaj več kot 50 gasilcev je pomagalo italijanskim vso noč, so sporočili z Uprave RS za zaščito in reševanje. Razmere na slovenski strani so zaenkrat mirne, a veter lahko kaj hitro spremeni tok ognja.

Skupno gašenje italijanskih in slovenskih sil

Kot smo poročali, je včeraj intenzivno gorelo na italijanski strani, v okolici vasi Devetaki, Cotiči, Vižintini in Vrh sv. Mihaela. Južni krak tega požara se je nevarno približal regionalni cesti Moščenice-Gorica, tik ob kateri poteka državna meja. Zvečer so pri Vižintinih ta krak uspešno omejili.

Požar so krotili z italijanskim vojaškim helikopterjem, italijanskim helikopterjem civilne zaščite, slovenskim vojaškim helikopterjem in italijanskim kanaderjem ter gasilskimi silami na tleh.

Gorelo na že pogorjenem območju

Kot so ponoči po navedbah STA sporočili iz regijskega štaba civilne zaščite za Notranjsko, se je na Velikem Ovčnjaku nad Šibelji na Komenskem Krasu včeraj zgodaj popoldne pojavilo novo žarišče, a k sreči je gorelo znotraj že pogorjenega območja, so pa gasilci območje vseeno dodatno zalili in pogasili.

Lažni alarmi

Včeraj čez dan se je v okolici Kostanjevice na Krasu pojavilo nekaj lažnih alarmov. Prišlo je do vrtincev pepela in belega prahu ob mulčanju preseke. Na obeh pogoriščih je čez dan 140 gasilcev izvajalo požarno stražo, čez noč pa je na obeh pogoriščih ostalo na straži 54 gasilcev.

Danes dva tedna, odkar je prvič zagorelo

Na goriškem Krasu je prvič zagorelo v petek, 15. julija, torej pred dvema tednoma. Od takrat pa do torka, 26. julija, je na intervenciji sodelovalo 12.526 gasilcev z 2898 vozili. »Dodatno je bilo angažiranih še približno 2500 pripadnikov podpornih služb in enot (Civilna zaščita, Policija, Nujna medicinska pomoč, Rdeči križ Slovenije, Državna enota za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi, Zračne sile, Slovenska vojska, Enota za hitre intervencije, Zavod za gozdove, Slovenski državni gozdovi in prostovoljci),« so sporočili z obrambnega ministrstva.

Po grobih ocenah Zavoda za gozdove Slovenije znaša skupna površina vseh treh požarov (Klariči, Kostanjevica, Lokvica) na slovenski strani okoli 3500 hektarov, od tega je približno 2700 hektarov gozda.

Pomoč iz sedmih držav

»Prek mehanizma EU na področju civilne zaščite in dvostransko je bilo v Slovenijo skupno napotenih devet helikopterjev, pet letal in gasilska enota iz sedmih držav (Avstrija, Hrvaška, Italija, Madžarska, Romunija, Slovaška, Srbija).« Na podlagi dvostranskih sporazumov pa sta Sloveniji pri gašenju požara na Krasu pomoč nudili Madžarska in Italija – Furlanija - Julijska krajina. Obe državi sta nudili pomoč z dvema helikopterjema.

Nalaganje
Nazaj na vrh