Zapri
Iskanje

Obnova gozdov po požaru lahko traja tudi do 100 let [FOTO]

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 29. 07. 2022 / 07:36
Oznake: Nesreča, Slovenija
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 29.07.2022 / 11:50
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Obnova gozdov po požaru lahko traja tudi do 100 let [FOTO]

Obnova gozdov po požaru lahko traja tudi do 100 let [FOTO]
Žalostna podoba kraškega območja. FOTO: Zavod za gozdove Slovenije
Da bo škoda po požaru, ki že približno dva tedna pustoši po območju Krasa, nedvomno velika, je jasno domala vsakomur. Ogenj na približno 3500 hektarih poleg gospodarske škode povzroča tudi izjemno škodo za biotsko raznovrstnost. Ogroženi so habitati redkih vrst. Te vrste poškodb je težko ovrednotiti, opozarjajo v Zavodu za gozdove Slovenije (ZGS).

»Gozdovi Krasa imajo večji ekološki kot gospodarski pomen. Ob podnebnih spremembah, ki smo jim priča, postaja vloga gozdov za Kras vse pomembnejša. Zelo je pomembno, da Kras ostane zelen,« za naš spletni portal poudarjajo v Zavodu za gozdove Slovenije.

Ranljivost kraškega območja

Kraško območje je eno od bolj ranljivih območij Slovenije, ki je zelo občutljivo za degradacijo. »Na razgaljenih skalovitih območjih prihaja do erozije tal, ki jo povzročajo močni vetrovi in nalivi. Posledično se izgubi možnost zadrževanja vode, vegetacija propada.«

Obnova poškodovanega območja bo dolgotrajna. FOTO: Zavod za gozdove Slovenije

Začetek obnove v roku dveh mesecev po požaru 

Kot pojasnjujejo v ZGS, je v načrtu tako obnova s sadnjo kot naravna obnova, a v tem trenutku o lokacijah in njenem obsegu še težko govorijo. »Sanacijsko obnovo bomo določili v okviru izdelave načrta sanacije, ki ga moramo izdelati v roku dveh mesecev po škodnem dogodku. Glede na izjemno veliko površino požara bodo morali biti ukrepi premišljeni in kar se da učinkoviti.«

Nad ognjene zublje tudi iz zraka. FOTO: Zavod za gozdove Slovenije

Obnova bo trajala več deset let

Kras je eno najbolj zahtevnih območij za obnovo gozdov v Sloveniji. Zaradi zahtevnih razmer oziroma pogojev za rast sadik je uspešnost sadnje na kraškem območju lahko nizka. »Zato bomo morali v sanacijskem načrtu predvideti ukrepe za povečanje uspeha sadnje, kot sta kontejnerska sadnja in zalivanje. Obnova gozdov po požaru bo lahko trajala več deset let, lahko tudi do sto let.«

 V gašenje, reševanje in odpravljanje posledic požara so vključene številne službe. FOTO: Zavod za gozdove Slovenije

Živali primorane bežati

Večje živali so pobegnile na sosednja območja. »Požar pa je bil nevaren za živali, za katere so hitri premiki oteženi oziroma nemogoči, na primer samice z mladiči, ptice v obdobju gnezdenja in za vrste gozdnih tal, katerim je požar prizadejal veliko škodo,« pojasnjujejo v ZGS.

Akcija preventivnega sekanja lesa, da bi zajezili širjenje ognja. FOTO: Zavod za godove Slovenije

Odvoz in spravilo sečnih ostankov

Ta čas v ZGS pripravljajo poročilo o požaru in popis stroškov izvedenih del ter koordinirajo nadaljnja opravila, ki so potrebna za sanacijo požara. »V tej fazi gre predvsem za odvoz sečnih ostankov na preventivnih posekah ob prometnicah, ki so bile izdelane za zajezitev ognja. Posušeni sečni ostanki bi, v kolikor jih ne bi odstranili, lahko postali vir goriva za nove gozdne požare.«

POMEMBNO: Lastniki gozdov, ki želijo intervencijsko posekan les spraviti sami, naj to sporočijo v tajništvo ZGS OE Sežana (telefon: 05 70-74-400 ali e-naslov: OESezana@zgs.si) do 1. 8. Sporočilo naj vsebuje ime in priimek, katastrsko občino in št. parcele. Na terenu naj označijo meje svoje parcele, kjer bodo spravljali les.

Spravilo sečnih ostankov izvaja družba Slovenski državni gozdovi. Večino lesa bodo predelali v lesne sekance in ostali les za kurjavo, po prodaji pa prihodke razdelili med lastnike gozdov. Lastniki lahko les pospravijo tudi sami, in sicer do 8. avgusta.

Več fotografij Zavoda za godove Slovenije s prizadetega območja v spodnji fotogaleriji.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh

Dobrodošli! 

Ob praznikih smo za vas pripravili e-darilo: 

pričevanje Glorie Polo: Zadela me je strela

Kliknite tukaj

Close