Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na kratko: Avstrija se delno odpira, Dunaj ostaja zaprt

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 17. 12. 2021 / 07:06
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 17.12.2021 / 13:38
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na kratko: Avstrija se delno odpira, Dunaj ostaja zaprt
Dunaj bo z delnim odprtjem počakal do ponedeljka. FOTO: Pexels

Na kratko: Avstrija se delno odpira, Dunaj ostaja zaprt

Na avstrijskem Koroškem, Štajerskem, Solnograškem in v Spodnji Avstriji se danes znova odpirajo gostinski lokali in nastanitveni objekti, v Zgornji Avstriji tudi vsi drugi javni prostori, Dunaj pa bo z delnim odprtjem počakal do ponedeljka.

V nedeljo se je namreč v Avstriji končalo tritedensko strogo zaprtje javnega življenja, ki je veljalo tudi za cepljene proti koronavirusni bolezni in prebolevnike, spominjajo pri STA. Ob tem so se posamezne zvezne dežele v strahu pred omikronom odločile, da bodo ukrepe odpravljale postopno. Zaprtje za tiste, ki se proti covidu-19 niso cepili in ga tudi niso preboleli, pa se v Avstriji nadaljuje. Od februarja prihodnje leto bo cepljenje proti covidu-19 pri naših severnih sosedih obvezno. M. M. Š.

Novoletni koncert Dunajskih filharmonikov znova z navzočnostjo občinstva

Dunajski filharmoniki bodo na novoletnem koncertu 2022 znova lahko nastopili ob navzočnosti občinstva, vendar pod strogimi omejitvami. Obiskovalci koncerta v dvorani Musikverein bodo morali predložiti potrdilo o cepljenju ali o prebolelosti koronavirusne bolezni, poleg tega pa bodo morali ves čas koncerta nositi zaščitne maske FFP2. Na znamenitem novoletnem koncertu, ki ga Dunajski filharmoniki vsako leto priredijo 1. januarja, bo zasedenih vseh 1.700 sedežev v dvorani, 300 stojišč pa bo tokrat ostalo praznih, poroča STA. Enega najbolj priljubljenih koncertov klasične glasbe na svetu bo že tretjič vodil v Argentini rojeni 79-letni dirigent Daniel Barenboim, večji del koncertnega programa pa bo namenjen skladbam dinastije Strauss. M. M. Š.

Biden svari pred hitrim širjenjem omikrona in poziva k cepljenju

Ameriški predsednik Joe Biden je včeraj opozoril, da se bo nova koronavirusna različica omikron v ZDA začela širiti veliko hitreje, in pozval Američane, naj se cepijo proti koronavirusni bolezni. Necepljene je posvaril pred »zimo hude bolezni in smrti«, poroča STA. Ameriška administracija sicer zaenkrat ne načrtuje posebnih omejitvenih ukrepov, pač pa se namerava osrediniti na cepljenje. V ZDA v zadnjem času znova skokovito narašča število okuženih z novim koronavirusom. M. M. Š.

Češka dobila novo vlado

Češki predsednik Miloš Zeman je danes, 17. decembra, imenoval novo liberalno-konservativno vlado pod vodstvom premierja Petra Fiale. V parlamentu ima večino 108 od 200 sedežev, nasledila pa bo vlado Andreja Babiša. »Novo vlado sestavlja pet strank: Demokratska državljanska stranka, TOP 09, krščanski demokrati, Pirati in stranka županov Stan. Prvič od leta 2010 je v vladi Češke, ki bo v drugi polovici prihodnjega leta predsedovala Svetu EU, tudi minister za EU, Mikulas Bek. Po prvotnih zadržkih je Zeman na koncu popustil tudi glede zunanjega ministra Jana Lipavskega. Med drugim vlado čaka reševanje vse višje inflacije in rasti cen energentov, soočiti pa se bo morala tudi z novim valom epidemije,« poroča STA. T. M.


Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh