Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na kratko: Odkrili najstarejši grob dojenčice v Evropi

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 15. 12. 2021 / 08:21
Oznake: Slovenija, Svet
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 15.12.2021 / 12:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na kratko: Odkrili najstarejši grob dojenčice v Evropi
Fotografija je simbolična. FOTO: Pexels

Na kratko: Odkrili najstarejši grob dojenčice v Evropi

V italijanski deželi Ligurija so odkrili 10.000 let star grob, v katerem je bila pokopana 40 dni stara dojenčica.

Članek o tem je bil objavljen v novi številki znanstvene revije Scientific Reports, ki ga je po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa povzela STA. V najstarejšem tovrstnem odkritem grobu v Evropi so našli še nekaj nakita in amuletov. Posmrtne ostanke so odkrili tudi v jami v bližini mesta Albenga. Italijanski raziskovalci so dojenčico poimenovali Neve, kar v prevodu pomeni Sneg. M. M.

Francija in Anglija zaostrili pogoje glede covidnih potrdil, v Franciji začeli cepljenje otrok

V Franciji od danes vse osebe, starejše od 65 let, ki so zadnji odmerek cepiva proti koronavirusni bolezni prejele pred sedmimi meseci ali več, potrebujejo poživitveni odmerek, če želijo, da bo njihovo covidno potrdilo o cepljenju veljavno še naprej. Prav tako so danes začeli cepljenje proti koronavirusni bolezni za otroke, stare od pet do enajst let, poroča STA. Najprej bodo cepili otroke s predhodnimi boleznimi ter tiste z oslabljenim imunskim sistemom, za druge otroke pa naj bi bilo prostovoljno cepljenje na voljo v prihodnjih dneh. V Angliji pa od danes velja pogoj PCT za vstop v klube in diskoteke ter na večje prireditve. Britanska vlada se je za zaostritev pogojev odločila zaradi hitrega širjenja nove različice novega koronavirusa omikron, kar pa je tudi med vodilnimi politiki naletelo na precejšnje nasprotovanje. Britanski poslanci so glasovali tudi za obvezno cepljenje za zaposlene v javnem zdravstvu v Angliji ter dnevno testiranje tudi za polno cepljene proti koronavirusni bolezni namesto izolacije, če bodo ti v stiku z okuženimi z novim koronavirusom. M. M. Š.

Pregon groženj najvišjim predstavnikom države po uradni dolžnosti 

Danes je začela veljati novela kazenskega zakonika, ki med drugim uvaja spremembo, po kateri bodo pristojni organi osumljence kaznivega dejanja grožnje proti najvišjim predstavnikom države in njihovim bližnjim odslej preganjali po uradni dolžnosti, in ne več na predlog oškodovanca, navaja STA. M. M.

Biden znova poziva k cepljenju

Ameriški predsednik Joe Biden je v torek, ko je število mrtvih zaradi covida-19 v ZDA preseglo 800.000, državljane znova pozval, naj se cepijo, poroča STA. Doslej se je cepilo več kot 200 milijonov ljudi oziroma 62 odstotkov vseh prebivalcev ZDA. M. M.

FAO: koronavirus, spori in podnebne spremembe okrepili problem podhranjenosti v Afriki

Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) je včeraj opozorila, da se je lakota v Afriki v primerjavi z letom 2014 znatno poslabšala. Za skoraj 50 odstotkov je poraslo število tistih, ki veljajo za podhranjene, poroča STA. FAO v novem poročilu razkriva, da je število lačnih v Afriki leta 2020 naraslo na skoraj 282 milijonov, kar je več kot petina celotnega prebivalstva na celini. Število lačnih se je v preteklih šestih letih povečalo za 89 milijonov. Med glavnimi krivci za lakoto so gospodarska kriza, povzročena zaradi epidemije, pomanjkanje zdrave prehrane, podnebne spremembe, pa tudi revščina in neenakost. M. M. Š.

Nasina sonda Parker kot prva v dotiku s Soncem

Nasina sonda Parker je poletela skozi zunanjo atmosfero Sonca in se je po podatkih ameriške vesoljske agencije kot prvo vesoljsko plovilo dotaknila te zvezde. Nasa je včeraj še sporočila, poroča STA, da je sonda pregledala delce in magnetna polja v tako imenovani Sončevi koroni. Po besedah Nasinih predstavnikov je to »zgodovinski trenutek« in »izjemnem dosežek«, saj bo ta mejnik omogočil »globlji vpogled v nastanek Sonca in njegov vpliv na Sončev sistem«.Prvi polet Nasine sonde Parker skozi Sončevo korono je trajal le nekaj ur, vendar so v načrtu tudi nadaljnji poleti. Nasina sonda Parker kroži okoli sonca v velikih eliptičnih orbitah, zaščitena pa je s skoraj dvanajst centimetrov debelim karbonskim oklepom. Nova spoznanja o soncu bi lahko v prihodnosti pripomogla k natančnejšim vremenskim napovedim. M. M. Š.

Kupi v trgovini

Za notranjo osvoboditev
Družbena vprašanja
14,94€
Nalaganje
Nazaj na vrh