Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Pompejih odkrili grobnico z dobro ohranjenim truplom premožnejšega meščana

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 18. 08. 2021 / 15:39
Oznake: Družba, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 18.08.2021 / 15:45
Ustavi predvajanje Nalaganje
V Pompejih odkrili grobnico z dobro ohranjenim truplom premožnejšega meščana
Pompeji z Vezuvom FOTO: Wikipedia

V Pompejih odkrili grobnico z dobro ohranjenim truplom premožnejšega meščana

V arheološkem parku Pompeji so odkrili grobnico s truplom; grobnica naj bi bila last premožnega meščana Marcusa Veneriusa Secundia.

Kot poroča STA, steno grobnice krasi vzorec zelenja na modri podlagi, najdba pa je zanimiva tudi zato, ker datira v obdobje, ko so v Pompejih trupla odraslih sežigali.

Grobnico so v Pompejih odkrili v sklopu zadnjih izkopavanj, ki jih tam izvajajo v sodelovanju z Evropsko univerzo iz španske Valencie. Direktor parka Gabriel Zuchtriegel in predstavnik Univerze v Valencii Llorenc Alapont sta povedala, da imajo velika pričakovanja, sploh zaradi stanja trupla, ki so ga odkrili v grobnici: deluje namreč delno mumificirano. Na glavi ima bele lase, deloma je ohranjeno eno uho, ohranjenih je tudi nekaj plasti blaga, v katerega je bil pokojnik ovit.

Eno bolje ohranjenih trupel iz nekdanjega antičnega mesta predstavlja tudi izjemen vir uporabnih podatkov za znanstvenike.

Po besedah Gabriela Zuchtriegla gre za eno bolje ohranjenih trupel iz nekdanjega antičnega mesta, ki predstavlja tudi izjemen vir uporabnih podatkov za znanstvenike. Italijanski minister za kulturo Dario Franceschini pa je navdušen, ker »Pompeji ne nehajo presenečati«. Minister se je zahvalil vsem, ki delujejo na področju izkopavanj v smeri, da s svetom vedno znova delijo izjemne rezultate, ki so Italiji v ponos.

Grobnica, ki leži pred enim od pomembnejših vhodov v mesto, naj bi datirala v zadnja desetletja življenja v antičnih Pompejih. Pripada Marcusu Veneriusu Secundiu, osvobojenemu sužnju, ki je nato v življenju dosegel določeno ekonomsko varnost, očitno zadostno, da si je lahko privoščil spodobno grobnico na uglednem kraju. Med drugim naj bi bil oskrbnik Venerinega templja, visok državni uradnik in tudi član kolegija svečenikov.

Homerja, Ajshila in Evripida so lahko prebirali le premožnejši.

O njegovem visokem statusu naj bi pričal tudi napis, ki nakazuje, da je govoril grško. Kot je pojasnil Zuchtriegel, je bila grščina v času antičnih Pompejev zelo razširjen jezik, vendar ne dostopen vsakomur: Homerja, Ajshila in Evripida so lahko prebirali le premožnejši.

Prve raziskave so potrdile, da je bil Marcus Venerius Secundio v času smrti starejši od 60 let, nikoli pa naj ne bi opravljal težaških del. Sicer je bil suženj, a t.i. javni suženj, kar pomeni, da je bil čuvaj oziroma je opravljal administrativna dela. To, da njegovega trupla niso sežgali, pa si arheologi razlagajo s tem, da je bil verjetno v mestu tujec in je prihajal iz kraja, kjer so ljudi še pokopavali.

V grobnici so našli tudi dva vrča. Eden je pripadal Novii Amabilis, ki bi lahko bila pokojnikova žena in naj bi jo po smrti sežgali, kot je bilo v Pompejih v navadi, toda arheologi se zdaj med drugim sprašujejo, zakaj tako in zakaj ni bila pokopana ob možu, več raziskav pa želijo opraviti tudi glede same mumifikacije.

Nalaganje
Nazaj na vrh