Zapri
Iskanje

Arheologi v Metliki odkrili dele prazgodovinskih statev

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 10. 08. 2021 / 14:47
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 10.08.2021 / 14:53
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Arheologi v Metliki odkrili dele prazgodovinskih statev

Arheologi v Metliki odkrili dele prazgodovinskih statev
Glinene uteži za statve FOTO: Rasto Božič/STA
Arheologi, ki v metliškem mestnem jedru pred položitvijo mestnega toplovoda pregledujejo teren, so na vogalu Trga svobode in Mestnega trga odkrili ostanke v starejši železni dobi pogorele hiše.

Kot poroča STA, so na ohranjenem pogorišču našli ostanke peči, številnega lončenega posodja in keramične dele večjih statev, ki morda govorijo o obrti večje razsežnosti. Vodja metliških izkopavanj Aleš Tiran je v pogovoru za medije povedal, da se je v notranjosti pogorele hiše ob njenem sesutju kot v nekakšni časovni kapsuli iz 9. ali 8. stoletja pred Kristusom ohranil ves hišni inventar.

Odkrili so namreč ostanke kuhinjskega, strežnega in obrednega lončenega posodja. Posebej so izstopale številne velike keramične uteži, ki so ležale ob kuhinjski peči, po katerih sklepajo, da so bile del večjih lesenih statev. Ker so omenjene uteži precej večje od doslej najdenih oziroma znanih z drugih arheoloških najdišč, pa sklepajo, da so odkrite statve morda služile obrti oziroma tkanju za večjo skupnost, je pojasnil Tiran.

Ob omenjenih glinenih utežeh so naleteli tudi na tako imenovane vijčke oziroma keramična vretenca za preslice in zoglenelo leseno statveno podnožje. Posebnost omenjene hiše je tudi v tem, da so ob tej odkrili odtok oziroma z lesenimi deskami obložen kanal.

Prazgodovinska naselbina se je najverjetneje raztezala po celotnem pomolu metliškega mestnega jedra.

Arheološke najdbe v metliškem mestnem jedru niso presenečenje, po odkritjih zadnjega tritedenskega raziskovanja, ki ga bodo končali konec tedna, pa sklepajo, da se je prazgodovinska oziroma starejšeželeznodobna naselbina najverjetneje raztezala po celotnem pomolu metliškega mestnega jedra.

Poleg ostankov omenjene pogorele hiše so v metliškem mestnem jedru odkrili še druge naselitvene plasti in drobne najdbe tako iz obdobja prehoda bronaste v starejšo železno dobo kot tudi iz mlajšeželeznodobnega latenskega obdobja. Naštete najdbe bodo po Tiranovih besedah obogatile dozdajšnje znanje o metliški prazgodovini, predvsem pa tudi novo stalno arheološko zbirko in razstavo, ki jo pripravljajo v tamkajšnjem Belokranjskem muzeju.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
39,90€ Poglej izdelek: Pot v samoslovenstvo
Nalaganje
Nazaj na vrh

Dobrodošli! 

Ob praznikih smo za vas pripravili e-darilo: 

pričevanje Glorie Polo: Zadela me je strela

Kliknite tukaj

Close