Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Učni čebelnjak v Ivančni Gorici

Za vas piše:
Helena Adamič
Objava: 10. 08. 2021 / 11:18
Oznake: Razvedrilo, Vzgoja
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 10.08.2021 / 12:43
Ustavi predvajanje Nalaganje
Učni čebelnjak v Ivančni Gorici
Njegova otvoritev je bila zaradi epidemije novega koronavirusa dvakrat prestavljena, delovanje čebelarskega krožka pa v zadnjem letu okrnjeno. FOTO: Gašper Stopar

Učni čebelnjak v Ivančni Gorici

V Čebelarskem društvu Stična je že nekaj let tlela želja po čebelarskem krožku in učnem čebelnjaku. Želja je sovpadla s pobudo in danes je okolica Osnovne šole Stična bogatejša za učni čebelnjak z medovitim vrtom, kjer so doma tri čebelje družine.

Po zgledu podružnične šole Višnja gora, kjer učenci že 2 leti pridobivajo znanje o življenju čebel in delu čebelarja, so vsebino čebelarskega krožka na Osnovni šoli Stična želeli ponuditi tudi svojim učencem. Ideji je bil naklonjen tudi njen ravnatelj šole Marjan Potokar. Novi čebelnjak, ki sicer že leto krasi njeno okolico, predstavlja dragocen doprinos v čebelarsko dogajanje in izobraževanje mladih rodov. Leta 2023 ga čaka posebna vloga, ko bo v občini mednarodno tekmovanje mladih čebelarjev.

Dolgoletna želja je sovpadla s pobudo Čebelarske zveze Slovenije in Prve zavarovalnice d.d., ki sta skupaj uspešno v več slovenskih občin postavila čebelnjake takšne vrste. Občina Ivančna Gorica je ob šoli zagotovila sončen prostor ter do njega uredila dovoz, v okolico je bilo potrebno zasaditi vrt medovitih rastlin, ki so simbolično zasajene v štiri lesene šestkotnike. Danes s čebelnjakom upravljata Predsednik čebelarskega društva Anton Kastelic in Željko Perko, njegov član, za okolico čebelnjaka pa skrbijo čebelarji, zlasti Joži Pevec.

To sicer ni prvi učni čebelnjak v občini Ivančna Gorica, kar priča o izjemni zavzetosti čebelarjev in prisotnosti čebelarske kulture, ki se goji v teh krajih. Prvi je bil v Čebelarskem društvu Krka, v Zagradcu, njegov mentor je bil Marjan Volaj, drugi pa je hiša kranjske čebele v Višnji gori, ki se pohvali s stekleno zadnjo steno, ki omogoča vpogled v notranjost čebelnjaka.

Okolico čebelnjaka krasi barvit medovit vrt. FOTO: Gašper Stopar

1. generacija čebelarskega krožka

Dodana vrednost čebelnjaka je njegova vloga, ki jo v izobraževalnem smislu igra za prihodnje rodove ter gojenje čebelarske kulture na slovenskih tleh. V preteklem šolskem letu je krožek obiskovalo 9 učencev, ki obiskujejo 6. ali 7. razred in predstavljajo prvo generacijo udeležencev čebelarskega krožka na OŠ Stična. 

Za čebelarski krožek so tedensko predvidene 3 šolske ure, letno 40, a so jih v preteklem šolskem letu zaradi razmer epidemije novega koronavirusa izvedli le 11 in še to v zadnjem mesecu, je pa bil pouk povsem praktično obarvan. (mentorica Petra Okorn)

 Vključevalo je žičenje in zbijanje okvirčkov, izdelovali so sveče iz voska, pa tudi sicer je tematsko krožek obarvan z izjemno uporabnimi znanji: učenje o biologiji čebele, zgodovini čebelarstva, čebeljih produktih, delom čebelarja. Čebelarska zveza Slovenije izobraževalni program dobro in ustrezno podpira z video materialom, učbeniki in delovnimi zvezki. Dolgoročni načrt je, da bi se krožek nadaljeval tudi v srednjih šolah, a se pojavljajo težave z mentorstvom, ki je prostovoljno.

Kupi v trgovini

Vzgoja za ljubezen
Osebna rast
8,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh