Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Reportaža o Planini pri Rakeku [FOTO]

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 05. 08. 2021 / 06:50
Oznake: Cerkev, Župnija
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 05.08.2021 / 07:07
Ustavi predvajanje Nalaganje
Reportaža o Planini pri Rakeku [FOTO]
Ruševine cerkve Svetega Duha opozarjajo na partizanski zločin. FOTO: Ivo Žajdela

Reportaža o Planini pri Rakeku [FOTO]

Dr. Stanislav Matičič je na Družino poslal daljše besedilo, ki smo ga zaradi vsebine morali obravnavati z vso spoštljivostjo.

Kot domačin iz Planine pri Rakeku je v njem spomnil na bolečino številnih Planinčanov zaradi ruševin cerkve Svetega Duha na Hribu nad Planino. Cerkev so namreč med drugo svetovno vojno, 17. maja 1943, požgali partizani.

Župnik Franc Maček ob ruševinah cerkve Svetega Duha. FOTO: Ivo Žajdela

Partizani so v Planini uničili cerkev Svetega Duha in mogočni dvorec Haasberg

Gospod Matičič je zapisal, da bi morala bi biti ta cerkev zaradi starosti (1526) cvet med cvetovi podružničnih cerkva v Planini pri Rakeku, vendar leži v ruševinah od časa strahot druge svetovne vojne.

Spomnil je, da sta v času vojne vihre planinska župnija in njena širša okolica utrpeli veliko človeških izgub na različnih straneh. Poleg partizanskega uničenja cerkve Svetega Duha in mogočnega dvorca Haasberg (Hošperk) 28. aprila 1944, ki ga je od leta 1846 imela v lasti družina Windischgrätz, je spomnil na strahotno eksplozijo kaplanije poleg cerkve Svete Marjete.

Pogled na del Planine, kjer je župnijska cerkev sv. Marjete. FOTO: Ivo Žajdela

Povojna uničujoča eksplozija streliva vojske v kaplaniji

Vojska je v kaplaniji, v neposredni bližini cerkve in župnišča, skladiščila mine različnega izvora in moči. V cerkvi je bila tisto nedeljo glavna, to je deseta maša. »Milavčja Johana je bila pri spovedi med mašo, ravno v času obhajila. Zato jo je duhovnik obhajal šele po maši, ljudje v cerkvi pa so čakali.

Ko je Johana vstala od obhajila, je strahotno zagrmelo. Vsa okna v cerkvi so zletela po ljudeh. Kaplanije ni bilo več.

Človeško meso ljudi, ki so bili v kaplaniji, je viselo po fasadi cerkve, župnišča in ostalih hiš v sosedstvu. Pri nas so morali zapreti mačke, ker so se lotevale mesa.

Župnijska cerkev sv. Marjete z obnovljenim prostostoječim zvonikom. FOTO: Ivo Žajdela

Na cerkveni fasadi je ostal brez poškodb le velik križ

Podoba te nepopisne tragike bi bila nepredstavljiva, saj bi bili, če ne bi vse potekalo tako, tudi ljudje pri maši v času eksplozije že pred cerkvijo in tako žrtve. Časovni zamik Johaninega obhajila jih je obvaroval.

Na cerkveni fasadi je ostal brez poškodb le velik križ, ki še danes stoji na istem mestu.«

Dodal je, da bi bilo takrat gotovo še 200 in več žrtev planinske župnije (iz Planine, Grčarevca, Laz, Jakovice, Gornje Planine, Griča in Kačje vasi), če ne bi Božja Previdnost odločila drugače.

Ruševine dvorca Haasberg, ki nas opozarjajo na partizansko barbarstvo in zločin. FOTO: Ivo Žajdela

Obnovili so velik prostostoječi zvonik ob župnijski cerkvi in kapelo sv. Križa na pokopališču

Dr. Stanislav Matičič je zapisal, da od partizanskega uničenja cerkve Svetega Duha njene ruševine kličejo k obnovi. Za obnovo je tudi župnik Franc Maček, ki je v Planini od leta 2013.

Župnik je za Družino opisal tudi veliki obnovi v župniji v zadnjem času. Obnovili so velik prostostoječi zvonik ob župnijski cerkvi sv. Marjete in veliko kapelo sv. Križa na pokopališču.

Oba objekta sta bila v slabem stanju in zato nujno potrebna obnove. Ta je bila za župnijo velik finančni zalogaj, večino denarja so dobili s prodajo lesa iz župnijskega gozda, ki ga je po žledu pred leti zdaj prizadel še lubadar.

Več v Družini številka 32.

V priponki dodajamo celotno besedilo dr. Stanislava Matičiča.

Planina pri Rakeku, cerkev Sv. Duha, Stanislav Matičič.docx

Kupi v trgovini

Slovenski književniki in književnice v komunističnih zaporih
Družbena vprašanja
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh