Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Reportaža o župniji Semič

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 28. 07. 2021 / 13:59
Oznake: Župnija
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 29.07.2021 / 07:34
Ustavi predvajanje Nalaganje
Reportaža o župniji Semič
Župnijska cerkev sv. Štefana v Semiču. FOTO: Ivo Žajdela

Reportaža o župniji Semič

Župnija Semič je ozemeljsko precej razdrobljena. Skupaj z župnijo Črmošnjice, ki jo upravlja župnik Luka Zidanšek, se pokrivata tudi z občinsko mejo, obsegata pa kar 47 naselij.

Župnija, bogata s pevskimi zbori

Župnija je zelo bogata s pevskimi zbori. Enkrat na mesec pri jutranji maši prepeva moški pevski zbor, ki ga vodi Martin Kobe. Pri ostalih jutranjih mašah prepeva starejši mešani pevski zbor, ki jih vodi Martin Banovec. Imajo še mlajši mešani pevski zbor pod vodstvom Helene Banovec. Otroški zbor vodijo Nina Novak, Špela Saje in Aljaž Konda. Večkrat se izmed teh pevcev zberejo še različni priložnostni sestavi. Trenutno imajo tudi tri organiste in še dva v orglarski šoli. V župniji deluje tudi kulturno društvo Orel, ki povezuje vse kulturne in športne dejavnosti. Preko društva so organizirane tudi različne dejavnosti (oratorij, kolesarjenja, pohodi v hribe, koncerti, razstave, Krakarjevi dnevi, prireditev ob materinskem dnevu). Doslej so tudi vsako leto organizirali velik dobrodelni koncert (v dveh terminih) za obnove. V zadnjih letih je izkupiček namenjen za obnovo župnijske cerkve.

Župnija Semič ima okrog 3.700 prebivalcev.

Glavni oltar v župnijski cerkvi sv. Štefana. FOTO: Ivo Žajdela

Mladih je največ vključenih v mladinski pevski zbor

Tudi sicer gredo mladi radi skupaj na gostovanja, vsako leto v gore in še kam. Z mladimi se vsako leto odpravijo na tedensko kolesarsko romanje po Sloveniji. Tako vsako leto spoznajo del naše lepe domovine ter tudi prek stvarstva spoznavajo in slavijo Stvarnika. Zelo dejavna je tudi skupina karitativnih prostovoljk. Odkar so leta 2015 obnovili in blagoslovili nove prostore župnijske Karitas, se je tudi karitativna dejavnost poživila.

Kapela ob cerkvi z Rupnikovimi mozaiki. FOTO: Ivo Žajdela

Letos obhajajo 200. obletnico posvetitve sedanje župnijske cerkve sv. Štefana

To obletnico so želeli pričakati z lepo obnovljeno cerkvijo, vendar jim je koronski čas načrte malo prekrižal. Leta 2018 so se lotili obnove. Župnijska cerkev je bila doslej skoraj od vseh cerkva v najslabšem stanju in potrebna temeljite obnove. Kljub mnogim pomislekom so z deli pričeli pred prvomajskimi prazniki leta 2018. Z župljani so v celoti izpraznili cerkev, vključno z oltarjem, orglami in drugo opremo. Sami so v dveh dneh odstranili dotrajan omet, keramične ploščice, star kamniti tlak, ki so ga odpeljali v delavnico v obnovo. Prav tako so med počitnicami ostrgali strop in še ostale stene, izkopali po stenah električno napeljavo, za ozvočenje, stensko ogrevanje, sesalni sistem in ostalo.

Sela pri Semiču, pokopališče, podružnična cerkev Sv. Duha. FOTO: Ivo Žajdela

V obnovljeni cerkvi so imeli prvič mašo za polnočnico leta 2019

Nato so dela prevzeli mojstri, da so naredili nove preboje za novo zakristijo, na kor in k Božjemu grobu. Cerkev je bilo potrebno zvezati z jeklenimi vezmi in napeljati vse inštalacije. Tudi kor so povečali. V celoti so razstavili, povečali in na novo postavili orgle. Poleti 2018 so na novo pokrili tudi zvonik. Naredili so popolnoma novo ostrešje in zvonik zaščitili z bakreno pločevino. V obnovljeni cerkvi so imeli prvič mašo za polnočnico leta 2019. Takrat obnova še ni bila končana. Kasneje so dobili restavrirane glavni oltar, križev pot, Božji grob, nov kamniti daritveni oltar in glavna cerkvena vrata. Trenutno imajo v izdelavi še nove cerkvene klopi, spovednico in stranska vrata.

Zlata maša duhovnega pomočnika Alojzija Rajka. Desno župnik Luka Zidanšek, 11. julij 2021. FOTO: Ivo Žajdela

Več v reportaži o župniji Semič v tiskani izdaji Družine (31/2021).

Kupi v trgovini

Pod Mihaelovim varstvom
Monografije
50,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh