Zapri
Iskanje

V srednjeveški cerkvi našli rimske skulpture

Za vas piše:
M. M.
Objava: 30. 10. 2021 / 08:37
Oznake: Cerkev, Svet
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.10.2021 / 08:41
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

V srednjeveški cerkvi našli rimske skulpture

V srednjeveški cerkvi našli rimske skulpture
Stoke Mandeville ima približno 6000 prebivalcev. FOTO: Wikipedia
Med deli na trasi hitre železnice HS2 so arheologi v zapuščeni srednjeveški cerkvi v kraju Stoke Mandeville, približno 40 kilometrov vzhodno od Oxforda, našli skupino rimskih skulptur.

Arheologi so po poročanju STA, ki pri tem navaja nemško tiskovno agencijo dpa, našli doprsna kipa, pri katerih se zdi, da gre za moškega in žensko, ter otroško glavo. O tem so našli še šestkotni stekleni rimski vrč. Kljub temu, da je bil v zemlji zakopan več kot 100 let, so večji kosi vrča izjemno dobro hranjeni.

Najdbe zelo redke

Kot je za agencijo PA Media povedala arheologinja Rachel Wood, gre za izjemno pomembne najdbe, ki so v Združenem kraljestvu zelo redke. Po njenih navedbah bi bila že najdba ene kamnite glave ali enega poprsja brez glave osupljiva, v tem primeru pa gre za dve popolni poprsji in še glavo. »Z arheološkega vidika pa so za nas še pomembnejše, saj so spremenile naše vedenje o tej lokaciji pred gradnjo srednjeveške cerkve,« je dejala arheologinja.

Na tem mestu stal mavzolej?

Najdbe iz cerkve, ki je bila posvečena Mariji, so prenesli v laboratorij. Tam jih bodo strokovno očistili in analizirali ter natančno datirali. Po mnenju stroke je na tem mestu stal rimski mavzolej, preden so leta 1080 zgradili normansko cerkev. Iz cerkve so sicer odstranili še približno 3000 skeletov, ki jih bodo pokopali na novi lokaciji.


Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh