Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V srednjeveški cerkvi našli rimske skulpture

Za vas piše:
M. M.
Objava: 30. 10. 2021 / 08:37
Oznake: Cerkev, Svet
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.10.2021 / 08:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
V srednjeveški cerkvi našli rimske skulpture
Stoke Mandeville ima približno 6000 prebivalcev. FOTO: Wikipedia

V srednjeveški cerkvi našli rimske skulpture

Med deli na trasi hitre železnice HS2 so arheologi v zapuščeni srednjeveški cerkvi v kraju Stoke Mandeville, približno 40 kilometrov vzhodno od Oxforda, našli skupino rimskih skulptur.

Arheologi so po poročanju STA, ki pri tem navaja nemško tiskovno agencijo dpa, našli doprsna kipa, pri katerih se zdi, da gre za moškega in žensko, ter otroško glavo. O tem so našli še šestkotni stekleni rimski vrč. Kljub temu, da je bil v zemlji zakopan več kot 100 let, so večji kosi vrča izjemno dobro hranjeni.

Najdbe zelo redke

Kot je za agencijo PA Media povedala arheologinja Rachel Wood, gre za izjemno pomembne najdbe, ki so v Združenem kraljestvu zelo redke. Po njenih navedbah bi bila že najdba ene kamnite glave ali enega poprsja brez glave osupljiva, v tem primeru pa gre za dve popolni poprsji in še glavo. »Z arheološkega vidika pa so za nas še pomembnejše, saj so spremenile naše vedenje o tej lokaciji pred gradnjo srednjeveške cerkve,« je dejala arheologinja.

Na tem mestu stal mavzolej?

Najdbe iz cerkve, ki je bila posvečena Mariji, so prenesli v laboratorij. Tam jih bodo strokovno očistili in analizirali ter natančno datirali. Po mnenju stroke je na tem mestu stal rimski mavzolej, preden so leta 1080 zgradili normansko cerkev. Iz cerkve so sicer odstranili še približno 3000 skeletov, ki jih bodo pokopali na novi lokaciji.


Nalaganje
Nazaj na vrh