Zapri
Iskanje

Arheologi v Iraku odkrili starodavno stiskalnico za vino in reliefe

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 25. 10. 2021 / 16:30
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 25.10.2021 / 11:51
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Arheologi v Iraku odkrili starodavno stiskalnico za vino in reliefe

Arheologi v Iraku odkrili starodavno stiskalnico za vino in reliefe
V Iraku, predvsem v Kurdistanu, je po besedah arheologov še več območij z reliefi, vklesanimi v skalo FOTO: Twitter
Skupina iraških in italijanskih arheologov je v Iraku predstavila odkritje večjega obrata za stiskanje vina, ki datira v obdobje asirskih kraljev pred 2.700 leti, in osupljive v skalo vklesane monumentalne reliefe.

Reliefi prikazujejo kralje v molitvi pred bogovi in so vklesani v stene namakalnega kanala v Faidi na severu Iraka, o osupljivi najdbi poroča STA.

Reliefi so nastali v obdobju vladavine asirskega kralja Sargona II. (721-705 pred Kristusom) in njegovega sina Sanheriba.

Reliefi s podobami kraljev so vklesani v stene skoraj devet kilometrov dolgega namakalnega kanala v Faidi. Na 12 ploščah, širokih po pet in visokih po dva metra, je mogoče videti podobe bogov, kraljev in svetih živali. Reliefi so nastali v obdobju vladavine asirskega kralja Sargona II. (721-705 pred Kristusom) in njegovega sina Sanheriba.

Po besedah italijanskega arheologa Danieleja Morandija Bonacossija je v Iraku, predvsem v Kurdistanu, še več območij z reliefi, vklesanimi v skalo, vendar, kot pravi, »nikjer niso tako monumentalni kot tukaj«. Prizori prikazujejo asirskega kralja, ki moli pred bogovi, pri čemer je upodobljenih vseh sedem ključnih bogov, vključno z Ištar, boginjo ljubezni in vojne.

Namakalni kanal je bil vklesan v apnenec, da bi dovajal vodo s hribov na polja FOTO: Twitter

Namakalni kanal je bil vklesan v apnenec, da bi dovajal vodo s hribov na polja. Podobe so bile v stene vklesane v spomin na kralja, ki je ukazal njegovo gradnjo. Morandi Bonacossi dodaja, da to »ni le verski prizor molitve, ampak tudi politični, neke vrste propaganda«: kralj je na ta način želel tamkajšnje prebivalce opozoriti, da je on tisti, ki je ustvaril te ogromne namakalne sisteme, ljudje naj bi si to zapomnili in mu ostali zvesti.

V kraju Khinis, prav tako blizu Dohuka, pa so arheologi odkrili ogromna kamnita korita, vklesana v belo skalo, ki so jih uporabljali pri proizvodnji vina v času vladavine Sanheriba konec 8. ali v začetku 7. stoletja pred Kristusom. Po besedah italijanskega arheologa, profesorja za bližnjevzhodno arheologijo na italijanski univerzi v Vidmu, je šlo že za pravo tovarno, to pa je, kot je pojasnil, prvo takšno odkritje v Iraku, odkrili pa so 14 naprav za stiskanje grozdja.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh