Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Arheologi v Iraku odkrili starodavno stiskalnico za vino in reliefe

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 25. 10. 2021 / 16:30
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 25.10.2021 / 11:51
Ustavi predvajanje Nalaganje
Arheologi v Iraku odkrili starodavno stiskalnico za vino in reliefe
V Iraku, predvsem v Kurdistanu, je po besedah arheologov še več območij z reliefi, vklesanimi v skalo FOTO: Twitter

Arheologi v Iraku odkrili starodavno stiskalnico za vino in reliefe

Skupina iraških in italijanskih arheologov je v Iraku predstavila odkritje večjega obrata za stiskanje vina, ki datira v obdobje asirskih kraljev pred 2.700 leti, in osupljive v skalo vklesane monumentalne reliefe.

Reliefi prikazujejo kralje v molitvi pred bogovi in so vklesani v stene namakalnega kanala v Faidi na severu Iraka, o osupljivi najdbi poroča STA.

Reliefi so nastali v obdobju vladavine asirskega kralja Sargona II. (721-705 pred Kristusom) in njegovega sina Sanheriba.

Reliefi s podobami kraljev so vklesani v stene skoraj devet kilometrov dolgega namakalnega kanala v Faidi. Na 12 ploščah, širokih po pet in visokih po dva metra, je mogoče videti podobe bogov, kraljev in svetih živali. Reliefi so nastali v obdobju vladavine asirskega kralja Sargona II. (721-705 pred Kristusom) in njegovega sina Sanheriba.

Po besedah italijanskega arheologa Danieleja Morandija Bonacossija je v Iraku, predvsem v Kurdistanu, še več območij z reliefi, vklesanimi v skalo, vendar, kot pravi, »nikjer niso tako monumentalni kot tukaj«. Prizori prikazujejo asirskega kralja, ki moli pred bogovi, pri čemer je upodobljenih vseh sedem ključnih bogov, vključno z Ištar, boginjo ljubezni in vojne.

Namakalni kanal je bil vklesan v apnenec, da bi dovajal vodo s hribov na polja FOTO: Twitter

Namakalni kanal je bil vklesan v apnenec, da bi dovajal vodo s hribov na polja. Podobe so bile v stene vklesane v spomin na kralja, ki je ukazal njegovo gradnjo. Morandi Bonacossi dodaja, da to »ni le verski prizor molitve, ampak tudi politični, neke vrste propaganda«: kralj je na ta način želel tamkajšnje prebivalce opozoriti, da je on tisti, ki je ustvaril te ogromne namakalne sisteme, ljudje naj bi si to zapomnili in mu ostali zvesti.

V kraju Khinis, prav tako blizu Dohuka, pa so arheologi odkrili ogromna kamnita korita, vklesana v belo skalo, ki so jih uporabljali pri proizvodnji vina v času vladavine Sanheriba konec 8. ali v začetku 7. stoletja pred Kristusom. Po besedah italijanskega arheologa, profesorja za bližnjevzhodno arheologijo na italijanski univerzi v Vidmu, je šlo že za pravo tovarno, to pa je, kot je pojasnil, prvo takšno odkritje v Iraku, odkrili pa so 14 naprav za stiskanje grozdja.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh