Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na kratko: Barack Obama zbolel za covidom-19

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 14. 03. 2022 / 11:24
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 14.03.2022 / 12:39
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na kratko: Barack Obama zbolel za covidom-19
Barack Obama. FOTO: Xinhua/STA

Na kratko: Barack Obama zbolel za covidom-19

Nekdanji predsednik ZDA Barack Obama je v nedeljo sporočil, da je zbolel za covidom-19, čeprav je bil trikrat cepljen. Bivša prva dama Michelle Obama, prav tako cepljena s tremi odmerki cepiva, pa ostaja zdrava.

Obama je sporočil, da se sicer dobro počuti. »Z Michelle sva hvaležna, da sva se cepila tudi s poživitvenim odmerkom. To je dober opomin, da se je v času, ko okužbe padajo, pametno cepiti za preprečitev resnejših simptomov ali prenosa okužb na druge,« je na svoji Facebook strani sporočil 60-letni Obama. Obama se je pred kratkim vrnil s Havajev v Washington. Edini nekdanji predsednik ZDA, ki se je doslej okužil s koronavirusom, je bil Donald Trump vendar še pred uvedbo cepiva proti covidu-19, in je moral jeseni 2020 v bolnišnico z resnimi simptomi. T. M. 

Nacionalna preventivna akcija Varno z motorjem

Začenja se akcija Varno z motorjem, preventivna akcija za večjo varnost motoristov, ki bo trajala do 20. marca. Varnost voznikov enoslednih motornih vozil se je lani poslabšala, saj je umrlo kar 33 voznikov. V času akcije bodo policisti izvajali nadzor ob rednem delu, predvsem na cestnih relacijah, ki jih motoristi pogosto uporabljajo za vožnjo. Agencija za varnost prometa (AVP) je pripravila široko medijsko kampanjo za večjo varnost motoristov, za prihodnje tedne pa so napovedali tudi več aktivnosti na terenu. Po podatkih Policijske uprave Nova Gorica pa so bili najpogostejši vzroki prometnih nesreč motoristov v letu 2021 neprilagojena hitrost, nepravilna stran in smer vožnje, neupoštevanje pravil o prednosti, nepravilno prehitevanje in neustrezna varnostna razdalja. T. M. 

V Franciji odpravili skoraj vse ukrepe za zajezitev pandemije

V Franciji od danes ne velja več večina omejitev za zajezitev koronavirusa. Potrdilo o cepljenju, prebolelosti ali negativnem testu je nujno le še za obisk domov za starejše in zdravstvenih ustanov, maske pa so obvezne le še v javnem prometu. Od sredine januarja je v Franciji veljalo pravilo PC za večino storitev, med drugim obisk muzejev, kinodvoran in restavracij. Ob začetku leta so v Franciji beležili rekordne številke okuženih z novih koronavirusom. Incidenca okužb na 100.000 ljudi v zadnjih sedmih dneh je bila takrat okoli 3800, trenutno pa je malo več kot 600. T. M. 

Policija bo ta teden poostreno nadzirala železniški promet

Slovenska policija bo ta teden v okviru mednarodne akcije 24-Blue RAD poostreno nadzirala železniški promet po vsej državi. Poseben poudarek bodo namenili preverjanju ilegalnih migracij in odkrivanju tihotapskega blaga v železniškem prometu, na primer prepovedanih drog, orožja in cigaret. Kot so na policiji zapisali v sporočilu za javnost, bodo v času od 14. do 20. marca po vsej državi izvajali posamične, 24-urne, poostrene nadzore železniškega prometa tako na mejnih prehodih za železniški promet kot na tovornih in potniških vlakih, zlasti mednarodnih. S tem se Slovenija pridružuje mednarodni akciji 24-Blue RAD, ki jo koordinira evropsko združenje policij RAILPOL in jo bodo istočasno izvajali v vseh državah članicah. Pri nadzoru železniškega prometa bodo skupaj s policijo sodelovali tudi uslužbenci Slovenskih železnic. T. M. 

Na Kitajskem zaradi novih okužb ponovno zaprtje 

Na Kitajskem so danes zabeležili 3393 novih primerov koronavirusnih okužb, največ v zadnjih dveh letih, so sporočile tamkajšnje zdravstvene oblasti. Zaradi izbruhov okužb so zaprli šole v Šanghaju in ustavili javno življenje v več mestih na severozahodu in jugu, tudi Shenzhenu. Tuji mediji poročajo, da prevladujeta virusni različici omikron in delta. Kitajska vse od izbruha pandemije vodi politiko ničelne tolerance do covida-19, ki vključuje zapore javnega življenja, omejitve potovanj in množično testiranje v primeru izbruhov okužbe. Ta stroga politika je bila doslej uspešna, v zadnjem času pa je na preizkušnji zaradi izjemno prenosljive koronavirusne različice omikron in velikega števila asimptomatičnih primerov. T. M.


Nalaganje
Nazaj na vrh