Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na kratko: Obeležujemo svetovni dan ledvic

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 10. 03. 2022 / 10:40
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 10.03.2022 / 14:32
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na kratko: Obeležujemo svetovni dan ledvic
FOTO: Pexels

Na kratko: Obeležujemo svetovni dan ledvic

Danes obeležujemo svetovni dan ledvic. Cilj letošnje akcije Spoznaj svoje ledvice je aktivno iskanje ledvičnih bolnikov. V Slovenskem nefrološkem društvu ocenjujejo, da ima približno deset odstotkov odraslih kronično ledvično bolezen, 90 odstotkov bolnikov pa niti ne ve, da imajo težave z ledvicami.

Pri kronični ledvični bolezni gre za postopno poslabševanje ledvičnega delovanja in običajno imajo bolniki vrsto let zelo malo vidnih težav. »Največkrat se težave kot so slabše počutje in utrujenost, težave s spanjem, redno nočno odvajanje urina ali otekanje, pojavijo šele zelo pozno, včasih šele tik pred popolno odpovedjo ledvic,« so navedli na spletu. Tako se v večini primerov zgodi, da je bolezen diagnosticirana pozno, vse prevečkrat tudi prepozno. Svetovni dan ledvic je globalna pobuda, v kateri od začetka leta 2006 sodeluje tudi Slovenija. Kot so zapisali na slovenski spletni strani svetovnega dneva ledvic, že 17. ozaveščevalno akcijo organizirajo Slovensko nefrološko društvo, Zveza društev ledvičnih bolnikov in Sekcija medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov v nefrologiji, dializi in transplantaciji. T. M. 

Srečanje Tonina in kosovskega veleposlanika

Minister za obrambo Matej Tonin je na spoznavni obisk sprejel veleposlanika Republike Kosovo Valdeta Sadikuja. Govorila sta o dvostranskem sodelovanju med državama, politični in varnostni situaciji na Kosovu ter evroatlantski perspektivi države, so sporočili z obrambnega ministrstva. Sogovornika sta se strinjala, da so odnosi med državama dobri. Veleposlanik Sadiku se je Sloveniji zahvalil za dosedanjo podporo in doprinos Slovenske vojske v okviru Natove mednarodne operacije KFOR na Kosovu. Tonin je obljubil nadaljnjo podporo Slovenije Kosovu in drugim državam regije pri približevanju evroatlantskim integracijam, pri čemer je velikega pomena tudi izpolnjevanje pogojev s strani držav regije. M. M. 

V Triglavskem narodnem parku vse več volkov

V Triglavskem narodnem parku so v preteklosti opažali le posamezne volkove, v zadnjih letih pa se je njihova prisotnost močno povečala. Trenutno so na območju že trije tropi volkov. To povzroča vse več konfliktov s kmetijstvom in umikanje paše drobnice s planin ter s tem povezano opuščanje ovčjereje. Kot je pojasnil Andrej Arih z oddelka za varstvo narave v javnem zavodu Triglavski narodni park, so desetletja na območju parka občasno opažali le posamezne volkove, od leta 2018 dalje pa lahko govorimo o stalni prisotnosti volka na tem območju. Odtlej se število živali iz leta v leto povečuje. Od leta 2019 sta po en trop volkov tudi na Jelovici in na Pokljuki, lani poleti pa se je pojavil še čezmejen trop na območju Rateč in Podkorena. Pri slednjem gre za trop devetih osebkov, ki so križanci med psom in volkom. V Sloveniji je po lanskih podatkih 12 tropov volkov, kar pomeni okoli 120 volkov. V večini tropov je bila zaznana reprodukcija, zato njihovo število še bolj narašča. T. M. 


Nalaganje
Nazaj na vrh