Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na kratko: Predsednik Pahor začenja uradni obisk na Cipru

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 08. 03. 2022 / 10:22
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 08.03.2022 / 12:54
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na kratko: Predsednik Pahor začenja uradni obisk na Cipru
Borut Pahor. FOTO: Tatjana Splichal

Na kratko: Predsednik Pahor začenja uradni obisk na Cipru

Predsednik republike Borut Pahor bo na povabilo ciprskega predsednika Nikosa Anastasiadesa danes in jutri na uradnem obisku na Cipru.

Namen obiska je obeležiti 30. obletnico diplomatskih odnosov med Slovenijo in Ciprom ter poglobitev tradicionalnih prijateljskih odnosov med njima. To bo prvi uradni obisk Pahorja na Cipru. Osrednja tema pogovorov med predsednikoma Slovenije in Cipra bodo aktualne mednarodne teme, kot so razmere v Ukrajini in sodelovanje znotraj EU s poudarkom na konferenci o prihodnosti Evrope. Predsednika se bosta pogovarjala tudi o varnosti in stabilnosti sosednje regije Zahodnega Balkana in njeni evropski perspektivi, razmerah na Cipru, odnosih s Turčijo in migracijski problematiki. Med temami pogovorov bosta tudi zeleni dogovor in gospodarsko okrevanje po epidemiji koronavirusa. T. M. 

Strelski napad pred srednjo šolo v Iowi

Strelski napad pred srednjo šolo v Des Moinesu v ameriški zvezni državi Iowi je v ponedeljek, 7. marca, zahteval smrtno žrtev, dve osebi pa so odpeljali v bolnišnico v kritičnem stanju. Policija je kasneje prijela nekaj osumljencev. Napadeni so bili trije najstniki pred šolo, na katere so iz vozila streljali za zdaj še neidentificirani napadalci. Šolo so zaradi streljanja policisti blokirali, dokler niso končali preiskave. Motiv za strelski napad še ni znan. Časnik Des Moines Register je poročal, da je na kraju dogodka umrl 15-letnik, v bolnišnico pa so odpeljali 16-letno in 18-letno najstnico. T. M. 

V ponedeljek potrjenih 3141 okužb s koronavirusom

V ponedeljek je bilo v Sloveniji ob 1849 PCR-testih in 14.186 hitrih antigenskih testih potrjenih 3141 okužb s koronavirusom. Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v državi 24.914 primerov aktivnih okužb, kar je 828 več kot dan prej. Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je po podatkih NIJZ cepljenih 1.264.048 ljudi, polno cepljenih pa je 1.218.885 oseb. T. M. 

Tudi v ZDA v šolah brez zaščitnih mask

Šolska okrožja v ZDA po vrsti odpravljajo obvezne zaščitne maske pri pouku. Nazadnje je to v ponedeljek storilo največje šolsko okrožje mesta New York. Obvezne zaščitne maske po šolah so že prej odpravili v šolskih okrožjih mest Houston in Dallas, Philadelphia bo to storila v sredo, Chicago pa prihodnji ponedeljek. Zagovorniki zaščitnih mask opozarjajo, da so proti koronavirusu v ZDA doslej cepili le 58 odstotkov otrok, starih od 12 do 17 let in le 25 odstotkov otrok starih od pet do 11 let. Epidemija koronavirusa je v ZDA doslej zahtevala že okoli 960.000 življenj. T. M. 

Število žrtev poplav v Avstraliji še narašča 

Število žrtev katastrofalnih poplav na vzhodu Avstralije se je danes še povečalo. Medtem so v Novem Južnem Walesu še 40.000 ljudi pozvali k evakuaciji, saj to avstralsko zvezno državo še vedno pesti hudourniško deževje, poročajo tuji mediji. V sosednji zvezni državi Queensland je v poplavah umrlo še najmanj 13 ljudi, kar pomeni, da so poplave v Avstraliji doslej skupno terjale najmanj 20 življenj. V Sydneyu je zaradi intenzivnega deževja poplavilo mostove in hiše, odplavilo avtomobile, zrušila se je celo streha nakupovalnega središča. V večjem delu zvezne države je bilo izdanih tudi več opozoril pred poplavami, zaprli so tudi številne ceste, mostove in šole. T. M.


Nalaganje
Nazaj na vrh