Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na kratko: Začetek paraolimpijskih iger v Pekingu

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 04. 03. 2022 / 09:59
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 05.03.2022 / 08:32
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na kratko: Začetek paraolimpijskih iger v Pekingu
FOTO: Pexels

Na kratko: Začetek paraolimpijskih iger v Pekingu

Danes se bodo v Pekingu začele zimske paraolimpijske igre.

Tekmovanje za najboljše zimske športnike invalide sledi olimpijskim igram na istih prizoriščih. Slavnostno odprtje se bo na osrednjem stadionu v Pekingu začelo ob 13. uri po slovenskem času, slovensko zastavo pa bo nosil edini slovenski udeleženec iger, smučar Jernej Slivnik. Slivnik bo tekmoval v veleslalomu in slalomu, tekmi ga čakata 10. in 12. marca. V začetku marca bo v Pekingu in okolici nastopilo približno 600 športnikov invalidov. T. M. 

Minevata dve leti od prve koronavirusne okužbe v Sloveniji

Točno pred dvema letoma so v Sloveniji potrdili prvi primer okužbe z novim koronavirusom, od takrat skupno že skoraj 900.000 okužb. Obvladovanje epidemije je v dveh letih močno zaznamovalo vsakdan Slovencev, a se epidemične razmere ob sicer bolj nalezljivi, a manj nevarni različici omikron vendarle umirjajo, tudi v bolnišnicah. Prvi potrjen primer smo tako »dočakali« 4. marca, prinesla ga je skupina popotnikov iz Maroka. Kmalu za tem so sledili še drugi vdori virusa v državo, med drugim ga je iz Italije prinesel zdravnik v metliški dom za starejše. Prvi bolnik je za posledicami koronavirusa umrl 14. marca, bil je oskrbovanec metliškega doma. T. M. 

Svetovni dan debelosti 

Na svetu je okoli 650 milijonov odraslih in 124 milijonov otrok, ki živijo z debelostjo, ob današnjem dnevu debelosti izpostavljajo v Društvu za zdravje srca in ožilja Slovenije. Kot še pojasnjujejo, tudi v Sloveniji iz leta v leto narašča število oseb, ki živijo z debelostjo. Debelost spremljajo številne druge zdravstvene težave, med njimi bolezni kože, okostja in rak. Predsednik društva Matija Cevc je ob tem omenil še sladkorno bolezen in povišan krvni tlak. »Z debelostjo so povezane praktično vse nenalezljive kronične bolezni,« je dejal Cevc. T. M. 

Pakistan: v samomorilskem napadu v mošeji najmanj 30 mrtvih

V mestu Pešavar na severozahodu Pakistana je bilo v samomorilskem napadu v tamkajšnji šiitski mošeji danes ubitih najmanj 30 ljudi, najmanj 56 pa je ranjenih. Kot poroča STA, sta se v mošeji med petkovo molitvijo razstrelila dva samomorilska napadalca. V mošejo sta prišla tako, da sta ubila policijske stražarje, nato pa sta se razstrelila v zelo polni glavni dvorani. V okoliških bolnišnicah so razglasili izredne razmere. Število smrtnih žrtev se lahko še poveča, saj je več kot deset ranjenih v kritičnem stanju, medtem ko reševalci, policija in prostovoljci pod ruševinami še vedno iščejo morebitne preživele. Odgovornost za napad ni prevzel še nihče. M. M. Š.

Nalaganje
Nazaj na vrh