Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na kratko: Svetovni dan prostoživečih živali in rastlin

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 03. 03. 2022 / 11:47
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 03.03.2022 / 11:50
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na kratko: Svetovni dan prostoživečih živali in rastlin
FOTO: Lado Kutnar/arhiv Družine

Na kratko: Svetovni dan prostoživečih živali in rastlin

Svetovni dan prostoživečih živalskih in rastlinskih vrst, ki letos posebej poudarja pomen živalskih in rastlinskih vrst pri ohranjanju in obnovi ekosistemov, obeležujemo 3. marca.

Nadaljevanje izgub vrst, habitatov in ekosistemov namreč ogroža življenje na Zemlji, tudi preživetje človeka, svarijo Združeni narodi. Po podatkih z rdečega seznama Mednarodne zveze za ohranjanje narave in naravnih virov je po svetu kritično ogroženih več kot 8400 živalskih in rastlinskih vrst, še skoraj 30.000 pa jih je ogroženih ali ranljivih. »Na podlagi teh ocen lahko sklepamo, da izumrtje grozi več kot milijonu vrst,« so ob današnjem svetovnem dnevu zapisali pri Združenih narodih. T. M. 

Svetovni dan skrbi za sluh

Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije ob današnjem svetovnem dnevu skrbi za sluh poziva k priznanju naglušnosti kot poklicne bolezni. Ta namreč velja za najpogostejšo poklicno bolezen, najbolj pa so ji izpostavljeni tisti, ki delajo v glasnih delovnih okoljih. »Poklicna naglušnost pomeni, da ima nekdo zaznavno naglušnost, ki je zelo podobna starostni naglušnosti, vendar je vzrok za nastanek te naglušnosti delo, ki ga je nekdo opravljal,« pojasnjuje predstojnica Kliničnega inštituta za medicino dela prometa in športa Metoda Dodič Fikfak. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije ima težave s sluhom 34 milijonov otrok po svetu, njihove napovedi pa pravijo, da je 1,1 milijarde mladih, starih od 12 do 35 let, v nevarnosti, da si bodo zaradi hrupa v vsakdanjem življenju trajno poškodovali sluh. Do leta 2030 bo po napovedih tako po svetu več kot 630 milijonov ljudi z okvaro sluha. T. M. 

Število okužb vztrajno pada 

V sredo, 2. marca, so v Sloveniji ob 1586 PCR-testih in 11.699 hitrih antigenskih testih potrdili 1823 okužb s koronavirusom. Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v državi trenutno 30.524 primerov aktivnih okužb, kar je 2679 manj kot dan prej. V sredo so pristojni potrdili 13 okužb z novim koronavirusom manj kot dan prej. Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je po podatkih NIJZ cepljenih 1.263.839 ljudi, polno cepljenih pa je 1.218.356 oseb. T. M. 

Grozeče poplave v Avstraliji 

Avstralski Novi Južni Wales se zaradi vztrajnega dežja spopada s hudimi poplavami, zaradi katerih evakuacija grozi kar pol milijona ljudem. Oblasti so 200.000 ljudem že odredile, da morajo zapustiti domove, po besedah premiera te zvezne države Dominica Perrotteta pa utegne število evakuiranih narasti še za okoli 300.000. Avstralija je še posebej izpostavljena podnebnim spremembam, temperature tam hitreje naraščajo kot v svetu v povprečju, kar vodi v vse pogostejše in močnejše poplave, vročinske valove in požare v naravi, ciklone in suše. T. M. 



Nalaganje
Nazaj na vrh