Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na kratko: Pustni torek, ko pustne šeme odganjajo zimo

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 01. 03. 2022 / 11:04
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 01.03.2022 / 11:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na kratko: Pustni torek, ko pustne šeme odganjajo zimo
Pustne šeme naj bi po ljudskem izročilu pregnale zimo in prinesle pomlad. FOTO: Tatjana Splichal

Na kratko: Pustni torek, ko pustne šeme odganjajo zimo

Dan pred pepelnico obhajamo pustni torek, ki privabi na dan številne pustne šeme: te naj bi po ljudskem izročilu pregnale zimo in prinesle pomlad.

V Cerknem so pusta že na pustno nedeljo obsodili na smrt z drvarskim kladivom, danes pa bodo v skladu z običaji obsodbo tudi izvedli, poroča STA. V Cerknici v tamkajšnjem kulturnem domu pripravljajo uradni butalski TV program, v Mariboru bo osrednji dogodek festival ustvarjalnosti in norčavosti na Glavnem trgu, v Cirkovcah na Dravskem polju pa je napovedan 30. Cirkovški fašenk s pustno povorko po kraju in karnevalskim balom v dvorani. Tudi za bogate pustne jedi je čas samo še danes, saj se jutri začenja 40-dnevni post, ki bo trajal do velikonočnih praznikov. M. M. Š.

Kurentovanje letos znova pritegnilo veliko ljudi

Na Ptuju se danes zaključuje 62. Kurentovanje, katerega program je bil letos uradno večinoma v spletni obliki, kljub temu pa se je tudi letos na ptujskih ulicah in trgih zbralo veliko število tradicionalnih pustnih likov na čelu s kurenti. Kot poroča STA, se oblast v mestu danes znova vrača v roke županje Nuške Gajšek, ki je 19. februarja simbolično predala ključ mesta in s tem mestno oblast v pustnemu času 18. princu ptujskega karnevala, vitezu Hinku Sodinskemu plemenitemu Gallu. Letošnje Kurentovanje je bilo zaradi koronaepidemije napovedano v virtualni obliki, brez množičnih prireditev in tradicionalnih povork, ker pa je država vmes sprostila epidemiološke ukrepe, je dogajanje na Ptuju znova pritegnilo veliko število ljudi. Ptujčani so zadovoljni, da je prireditev zelo dobro sprejeta tudi v širšem slovenskem prostoru. M. M. Š.

Objavljeno doslej neznano gradivo J. R. R. Tolkiena

Ljubiteljem britanskega pisatelja J. R. R. Tolkiena, avtorja znamenite trilogije Gospodar prstanov, so odslej na voljo številne še neobjavljene slike, fotografije in videoposnetki ter neobjavljeni rokopisni osnutki in pisma, ki si jih je mogoče ogledati na spletni strani, posvečeni pisateljevi zapuščini. Ta je dopolnjena še z drugim novim gradivom, vključno z razdelkom o Tolkienovi kaligrafiji in časovnico njegovega življenja, poroča STA. Med novim gradivom so tudi zvočni posnetki in videoposnetki z J. R. R. Tolkienom in njegovim sinom Christopherjem. Prenovljeno spletno stran www.tolkienestate so na novo zagnali 26. februarja. M. M. Š.

Nalaganje
Nazaj na vrh