Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na kratko: Obeležujemo dan redkih bolezni

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 28. 02. 2022 / 09:42
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 28.02.2022 / 20:49
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na kratko: Obeležujemo dan redkih bolezni
Fotografija je simbolična. FOTO: Pexels

Na kratko: Obeležujemo dan redkih bolezni

Zadnji dan februarja obeležujemo svetovni dan redkih bolezni, ki prizadenejo do pet ljudi na 10.000 prebivalcev, večinoma otrok.

Društvo Viljem Julijan je ob tej priložnosti začelo kampanjo za zagotovitev medicinske pomoči na domu otrok z redkimi boleznimi, Zavod 13 pa poziva k premagovanju predsodkov z nalepljenimi rdečimi baloni na oknih. Zaradi epidemioloških razmer tradicionalnega pohoda letos ne bo, zato pozivajo k izražanju podpore z nalepljenimi rdečimi baloni na oknih po vsej Sloveniji in drugod med 25. februarjem in 4. marcem. Rdeč balon simbolizira upanje in ljubezen. Redke bolezni so večinoma genetskega izvora. Vplivajo na fizične, duševne in senzorične sposobnosti ter povzročajo invalidnost. Skoraj tretjina otrok s temi boleznimi ne dočaka petega leta starosti. Bolezen zato močno vpliva na kakovost življenja otrok in njihovih bližnjih. T. M. 

Planica: finale skakalne sezone spet z gledalci

Organizatorji finala svetovnega pokala v smučarskih skokih v Planici so danes napovedali, da bodo jutri začeli prodajo vstopnic brez omejitev, povezanih s koronaepidemijo. Kot spominjajo pri STA, so skakalci na znameniti letalnici ob koncu sezone s podporo navijačev nazadnje leteli marca 2019. Vstopnice bo mogoče kupiti na vseh prodajnih mestih Kompasa, Eventima in Petrola, imetniki vrednotnic, ki so jih zamenjali v času koronaepidemije, pa bodo te lahko koristili ob nakupu novih vstopnic do petka, 18. marca. M. M. Š.

Na zimske počitnice šolarji z vzhoda Slovenije

Za okoli 84.694 osnovnošolcev in 34.350 dijakov vzhodne Slovenije se danes začenja teden dni počitnic, medtem ko bodo njihovi vrstniki z zahoda države znova sedli v šolske klopi. Organizatorji so za ta čas pripravili pester nabor aktivnosti, tudi brezplačnih. V začetku tedna bo del vsebin tudi pustno obarvan. Šolarji bodo v šolske klopi znova sedli v ponedeljek, 7. marca, naslednje počitnice pa jih čakajo konec aprila. T. M. 

Na paralimpijskih igrah trije primeri okužb

Tik pred začetkom letošnjih paralimpijskih iger v Pekingu so prireditelji iger potrdili še tri okužbe s koronavirusom. Dve osebi sta bili pozitivni ob prihodu na Kitajsko, eno so odkrili pri drugih udeležencih, medtem ko znotraj paralimpijskega mehurčka ni bilo okužbe, poročajo tuji mediji. Paralimpijske igre se bodo začele v petek, 4. marca. Tudi na tem tekmovanju veljajo enako ostri ukrepi za zajezitev koronavirusa, kot je to veljalo med nedavnimi olimpijskimi igrami. Slovenske barve bo na paralimpijskih igrah branil Jernej Slivnik, 21-letni alpski smučar. T. M. 

Avstralija: smrtne žrtve v hudih poplavah

V nekaterih delih vzhodne Avstralije se po hudih nalivih spopadajo s hudimi poplavami, ki so najhuje prizadele zvezno državo Queensland. Tam je po navedbah STA življenje izgubilo osem ljudi, tri osebe pa so pogrešane. Poplave so najmočneje prizadele mesta Brisbane, Gympie in Maryborough, pa tudi območja ob Sončni obali. Na tem območju je v nekaj dneh padlo toliko dežja, kot ga običajno pade v celem letu. Številni prebivalci, predvsem v okolici mesta Lismore v zvezni državi Novi Južni Wales, so zatočišče poiskali na strehah hiš, da bi se rešili pred hitro naraščajočimi vodami. Razmere so krizne in življenjsko nevarne. Pristojne službe so na varno premestile že večje število ljudi. Skrajni vremenski pojavi so po mnenju izvedencev posledice podnebnih sprememb. M. M. Š.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh