Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na kratko: Slovenska Wikipedija obeležuje 20 let

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 26. 02. 2022 / 09:21
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 26.02.2022 / 16:36
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na kratko: Slovenska Wikipedija obeležuje 20 let
Slovenska različica spletne enciklopedije Wikipedija danes praznuje 20-letnico. FOTO: Pexels

Na kratko: Slovenska Wikipedija obeležuje 20 let

Ustanovljena je bila leta 2002 na pobudo uporabnika Janija Melika in je bila ena izmed prvih jezikovnih različic Wikipedije. Do danes je bilo na njej objavljenih že več kot 175.000 člankov.

Krovni portal Wikipedije v angleškem jeziku je ustanovil ameriško-britanski podjetnik Jimmy Wales leta 2001. V dveh mesecih po angleški so zagnali nemško in švedsko različico, sledile so druge. Slovenska Wikipedija je bila šestnajsta po vrsti, tekom naslednjih dvajsetih letih pa je nastalo že 314 jezikovnih različic. Predstavnik kolektiva slovenske Wikipedije Jernej Polajnar je za STA povedal: »Ponosni smo, da s tako inovativnim pristopom k ustvarjanju vsebin na povsem ljubiteljski pogon ohranjamo relevatnost, kar se odraža v citiranosti in uporabi našega dela. Poleg tega kotiramo solidno visoko na različnih mednarodnih lestvicah Wikipedij po količini gradiva in dokazujemo, da se lahko slovenščina po bogastvu in izrazni moči enakovredno kosa z jeziki precej večjih narodov tudi v času globalizacije in svetovne prevlade angleščine.« T. M. 

Mednarodni festival ustnih harmonik ponovno po spletu

V sklopu praznovanja Slovenskega dneva orglic – ustnih harmonik bo danes potekal že 23. Mednarodni festival ustnih harmonik TE ORGLICE. Zaradi epidemije sta se Javni sklad RS za kulturne dejavnosti in njegova območna izpostava Trebnje tudi tokrat odločila, da bo ponovno potekal po spletu. Sodeloval bo 40 glasbenikov izvajalcev. Festival bo potekal v dveh delih. Popoldanska spletna revija orgličarjev se bo začela ob 15. uri, spletni večerni koncert bo sledil ob 20. uri. Na koncertu se bodo predstavili orgličarji, ki jih bo iz popoldanskega dela izbrala strokovna komisija. T. M. 

Tadej Pogačar osvojil zadnjo etapo

Slovenski kolesarski as Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) je zmagovalec tako današnje zadnje etape kot celotne dirke po Združenih arabskih emiratih. »To je 23-letniku uspelo drugič zapovrstjo, s tem pa je na najboljši možni način začel sezono, v kateri bo njegov največji cilj "hat-trick" zmag na dirki po Franciji,« poroča STA. Glede na to, da glavni cilji v tej sezoni še prihajajo, pa je ta začetek dobra motivacija za nadaljevanje sezone in še posebej ponosen trenutek za njegovo ekipo. »To je velik cilj naše ekipe. To je sicer prva dirka svetovne serije, a ena najbolj pomembnih za naše moštvo. Zelo ponosen sem na vse, kar smo dosegli. Zahvala gre mojim moštvenim kolegom in vsem v ekipi za podporo. Vsi so bili v tem tednu izjemni.« T. M.

Bogatajeva do prve zmage v svetovnem pokalu

Slovenka Urša Bogataj je prepričljiva zmagovalka posamične tekme smučarskih skakalk za svetovni pokal v avstrijskem Hinzenbachu. Na drugem mestu je za dvojno slovensko zmago poskrbela Nika Križnar, tretje mesto pa je pripadlo domačinki Lisi Eder. Do točk je prišlo vseh pet slovenskih skakalk. Za Bogatajevo je bila to prva zmaga v svetovnem pokalu, pred tem je sedemkrat stala na odru za zmagovalke, od tega dvakrat na drugi ter petkrat na tretji stopnički. Pred nekaj tedni je Bogatajeva na olimpijskih igrah osvojila zlato kolajno tako na posamični kot na tekmi mešanih ekip. T. M.



Nalaganje
Nazaj na vrh