Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na kratko: Pred nami je pustna nedelja

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 27. 02. 2022 / 09:32
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 27.02.2022 / 15:44
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na kratko: Pred nami je pustna nedelja
FOTO: Tatjana Splichal

Na kratko: Pred nami je pustna nedelja

Na današnjo pustno nedeljo bo ponekod zelo veselo, čeprav je negotovost zaradi epidemioloških ukrepov trajala do zadnjega.

V Cerknem bodo brali obtožnico pustu. Na Ptuju ne bo tradicionalne povorke, ampak bodo predvajali posebno televizijsko oddajo. V Cerknici pa bo namesto povorke virtualno predvajanje enega prejšnjih karnevalov. Cerkljanska laufarija, ki je bila sprva načrtovana v spletni obliki, bo zaradi sprostitve ukrepov potekala tako, kot so je navajeni. Po sprevodu laufarske družine bodo prebrali obtožnico pustu. Tako kot običajno bo tudi tokrat kriv za vse, kar se je napačnega zgodilo v Cerknem. Obsodbo v skladu z dediščino preberejo v stari cerkljanščini, ki je ne razumejo niti vsi domačini. Pusta obsodijo na smrt z botom, torej z velikim drvarskim kladivom. »Pridite v Cerkno, da bo repa bolj debela,« vabijo organizatorji. Na Ptuju je na pustno nedeljo ponavadi vrhunec kurentovanja z veliko mednarodno povorko, danes pa bodo tako kot lani predvajali posebno televizijsko oddajo. T. M. 

Nika Križnar zmagovalka v Hinzenbachu

Smučarska skakalka Nika Križnar je s prednostjo več kot 20 točk zanesljivo slavila zmago na svetovnem pokalu v Hinzenbachu. To je za Križnarjevo peta posamična zmaga v pokalu, obenem pa je danes osvojila tudi alpsko krono – za seštevek decembrskih tekem v Ramsauu in teh v Hinzenbachu. »Ne vem, ali sem trenutno vesela ali žalostna, saj si je moja prijateljica Urša Bogataj bolj zaslužila tole skupno krono kot jaz. Pa so jo diskvalificirali v kvalifikacijah. A moji skoki so bili dobri, grem korak za korakom,« je dejala Križnarjeva. V finalu sta danes nastopili še dve Slovenki: Špela Rogelj je zasedla šesto mesto, Maja Vtič pa 17. mesto. T. M.

Slovenski paviljon bo danes gostil Tadeja Pogačarja

Slovenski paviljon na Expu 2020 v Dubaju bo danes obiskal slovenski kolesar in zmagovalec dirke po Združenih arabskih emiratih Tadej Pogačar. Ta bo na dogodku Slovenske turistične organizacije, Spirita Slovenije in Medexa, predstavil vtise po dirki ter njegove vezi s slovenskim turizmom in medom kot eno naših najboljših tradicij. Kot so sporočili iz javne agencije Spirit, bodo na dogodku tudi premierno predvajali nov video, ki promovira kolesarska doživetja po Sloveniji s Pogačarjem v glavni vlogi. Na dogodku se bo odvil tudi napovednik športno-dokumentarnega filma o kolesarstvu Contour Slovenia, katerega predpremiera bo na slovenskem paviljonu potekala v ponedeljek. T. M. 

100 let znamenite planinske markacije

Organizirano planinstvo ima v Sloveniji že 129-letno tradicijo, saj je bilo predhodno društvo Planinske zveze Slovenije ustanovljeno 27. februarja 1893. Danes obeležujemo tudi sto let Knafelčeve markacije, bele pike z rdečim kolobarjem, ki je eden od simbolov slovenskega planinstva. Ob jubileju je izšla monografija Slovensko planinstvo skozi čas. Planinska zveza Slovenije je ena najbolj množičnih nevladnih in prostovoljskih organizacij v Sloveniji. Po njihovih navedbah organizacija v 293 društvih in klubih združuje skoraj 52.000 članov. T. M. 


Nalaganje
Nazaj na vrh