Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na kratko: Guterres: koronaepidemije še ni konec

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 09. 03. 2022 / 10:29
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 09.03.2022 / 16:43
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na kratko: Guterres: koronaepidemije še ni konec
Številni deli sveta z javnozdravstvenimi ukrepi, kakršnih še ni bilo, ter izjemno hitrim razvojem in uporabo cepiva končno vzpostavljajo nadzor nad epidemijo. FOTO: Tatjana Splichal

Na kratko: Guterres: koronaepidemije še ni konec

Po dveh letih epidemije koronavirusne bolezni še ni konec, je danes posvaril glavni tajnik Združenih narodov Antonio Guterres in znova opozoril na neenakost pri dostopnosti do cepiva proti covidu, zaradi katere bi se lahko epidemija še podaljšala.

Kot je Guterres po navedbah STA pojasnil ob drugi obletnici epidemije, ki jo je Svetovna zdravstvena organizacija razglasila 11. marca 2020, so njene posledice »najbolj tragične za zdravje in življenja milijonov ljudi. Potrjenih je bilo že več kot 446 milijonov primerov okužbe, umrlo je več kot šest milijonov ljudi, številni drugi pa se soočajo s poslabševanjem duševnega zdravja«. Glavni tajnik ZN je ob tem poudaril, da številni deli sveta z javnozdravstvenimi ukrepi, kakršnih še ni bilo, ter izjemno hitrim razvojem in uporabo cepiva vzpostavljajo nadzor nad epidemijo, »vendar bi bila huda napaka, če bi mislili, da je epidemije konec«. M. M. Š.

Avstrija začasno odpravlja obvezno cepljenje proti covidu-19

V Avstriji so začasno odpravili obvezno cepljenje proti koronavirusni bolezni, je po navedbah STA odločila tamkajšnja vlada, saj ukrep obveznega cepljenja pri koronavirusni različici omikron ni sorazmeren. O morebitni vnovični uvedbi obveznega cepljenja bodo odločali čez tri mesece, tokratno odločitev o začasni odpravi obveznega cepljenja pa so sprejeli na podlagi poročila strokovne komisije. Sprva je bilo sicer predvideno, da bi v sredini marca v Avstriji v veljavo stopilo kaznovanje za vse, ki se še ne bi cepili proti koronavirusni bolezni. M. M. Š.

Ministrstvo povabilo šolske sindikate na pogovor 

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je reprezentativnim sindikatom v vzgoji in izobraževanju danes poslalo vabilo za pogovor »glede odprtih vprašanj v dejavnosti vzgoje in izobraževanja«. Pogovor je predviden v torek, 15. marca, so sporočili z ministrstva. Ministrica za izobraževanje Simona Kustec je pred današnjo splošno stavko v vzgoji in izobraževanju napovedala, da so se s sindikati javnega sektorja pripravljeni pogovarjati o sistemskih rešitvah in reformi plačnega sistema. A se je vlada po njenih besedah zavezala, da pred volitvami ne bo sprejemala dodanih sistemskih obremenitev javnih financ. Kot je ministrica povedala ob torkovem vladnem obisku severnega dela osrednjeslovenske regije, sama verjame, da v teh časih stavka ni prava pot in pravi odgovor. Zato pa ostajajo odprta vrata za delovni mizo in za pogovore, tudi sindikati bodo še v tem tednu dobili povabilo za tiste vsebine, ki neposredno ne zadevajo sistemskih vsebin plačnega sistema, ki so v pristojnosti Ekonomsko-socialnega sveta. T. M.


Nalaganje
Nazaj na vrh