Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na kratko: V srednjih šolah preizkusi nadarjenosti

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 11. 03. 2022 / 10:08
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 11.03.2022 / 10:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na kratko: V srednjih šolah preizkusi nadarjenosti
FOTO: Pexels

Na kratko: V srednjih šolah preizkusi nadarjenosti

V srednjih šolah bodo danes začeli preizkuse nadarjenosti za dijake, ki se želijo vpisati na programe, kjer zahtevajo tak preizkus.

Preizkus je nujen za vpis na programe zobotehnik, fotografski tehnik, tehnik oblikovanja ter umetniška gimnazija – likovna, glasbena in plesna smer. Preizkusi bodo potekali do 21. marca. Šole morajo potrdila o opravljenih preizkusih nadarjenosti izdati do 28. marca. Na srednjih šolah je za novince za šolsko leto 2022/2023 razpisanih 25.198 vpisnih mest, od tega 40 odstotkov mest za srednje strokovno izobraževanje, za gimnazije 30 odstotkov, za srednje poklicno izobraževanje 27 odstotkov in za nižje poklicno izobraževanje trije odstotki. Osnovno šolo v letošnjem šolskem letu sicer zaključuje 19.881 učencev. T. M. 

V Zagrebu na zemljo padel neznani objekt

V Zagrebu je v četrtek malo po 23. uri zvečer na zemljo padel velik predmet, ki je povzročil glasen tresk in za seboj pustil ogromno luknjo. Hrvaška policija je za hrvaške medije sredi noči potrdila nesrečo in sporočila, da so našli dve padali. Predmet je padel v zahodnem delu mesta, na območju Jaruna in v bližini tamkajšnjega študentskega doma, in je – glede na doslej znane informacije – očitno eksplodiral. Policisti so zavarovali območje kraja dogajanja. Poškodovanih po dosedanjih informacijah ni, je pa padec predmeta poškodoval nekaj vozil. Na terenu so tudi policijske ekipe, ki so usposobljene za takšne primere, in v tem trenutku ni razloga za zaskrbljenost prebivalcev. Kaj je padlo na zemljo, uradno še ni potrjeno. Strokovnjak za vojno letalstvo in urednik portala The War Zone Tyler Rogoway pa trdi, da gre morda za izvidniški dron. T. M. 

Pošta Slovenije z znamko obeležila 150 let Glasbene matice

Pošta Slovenija bo danes izdala drugo letošnjo serijo priložnostnih poštnih znamk, ki bodo za filateliste opremljene s spremljajočimi žigi in ovitki prvega dne. Med drugim bodo tokrat obeležili 150-letnico ustanovitve Glasbene matice Ljubljana ter izdali znamke v že uveljavljenih serijah turizma, slovenskih izumiteljev in rastlinstva. Dejavnost prvega slovenskega združenja, ki je pred stoletjem in pol začelo s spodbujanjem in ohranjanjem slovenske glasbene kulture, bodo obeležili z motivom fotografa Janeza Kotarja. Med osrednjimi cilji Glasbene matice Ljubljana so bili skrb za slovensko glasbeno ustvarjalnost, glasbeno izobraževanje in dvig slovenske koncertne dejavnosti. T. M. 

Severna Koreja se pripravlja na nove raketne poskuse

Tiskovni predstavnik Pentagona John Kirby je v četrtek izjavil, da ZDA pričakujejo nove poskusne izstrelitve raket dolgega dosega s strani Severne Koreje. Nedavna raketna poskusa Pjongjanga naj bi bila sicer izvedena z novega sistema za medcelinske rakete, kar po oceni Pentagona predstavlja resno zaostritev razmer. ZDA so svoje protiraketne sile v Tihem oceanu dale v stanje povišane pripravljenosti, saj naj bi kmalu sledilo še več podobnih poskusov. »Namen zadnjih poskusov, ki niso pokazali celotnega dosega medcelinskih raket, je bil ocena novega sistema, preden bodo izvedli poskus v celotnem dosegu, najverjetneje prikrit kot izstrelitev v vesolje,« je sporočil Kirby. T. M. 


Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh