Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na kratko: Pogoj PC za zaposlene v državni upravi v neskladju z ustavo

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 06. 12. 2021 / 11:29
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 06.12.2021 / 19:49
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na kratko: Pogoj PC za zaposlene v državni upravi v neskladju z ustavo
Po mnenju Ustavnega sodišča RS je pogoj PC primerljiv z uvedbo obveznega cepljenja, kar pa bi bilo treba urediti v skladu z zakonom o nalezljivih boleznih. FOTO: Bogomir Štefanič

Na kratko: Pogoj PC za zaposlene v državni upravi v neskladju z ustavo

Ustavno sodišče je presodilo, da je bil vladni odlok, ki je za zaposlene v državni upravi uvajal pogoj preboleli ali cepljeni (PC), v neskladju z ustavo. Sodišče je sicer izvajanje odloka zadržalo že konec septembra.

V skladu z vladnim odlokom, ki naj bi začel veljati s 1. oktobrom, bi morali zaposleni v državni upravi, ki želijo delo opravljati v prostorih delodajalca, izpolnjevati bodisi pogoj prebolelosti bodisi pogoj cepljenosti, spominja STA. Na ustavnem sodišču izpostavljajo, da njihova odločitev ne pomeni, da je cepljenje zaposlenih kot pogoj za opravljanje določenih dejavnosti ali poklicev nesorazmeren ukrep, pač pa pomeni, da bi bilo treba ta ukrep urediti v skladu z zakonom o nalezljivih boleznih, ki za cepljenja določa pravila in postopek. Odločbo je ustavno sodišče sprejelo s šestimi glasovi proti trem. Proti je med drugim glasoval ustavni sodnik ddr. Klemen Jaklič, ki je med drugim zapisal, da "zakonskih podlag za vzpodbujanje cepljenja zaposlenih v državni upravi, torej v lastnih vrstah, kjer Vlada skupaj z ministrstvi v razmerju do delavcev nastopa kot delodajalec, kar mrgoli." Njegovo celotno obrazložitev lahko najdete tukaj. Minister za javno upravo Boštjan Koritnik pa je na spletnem omrežju Twitter zapisal, da spoštuje odločitev sodišča. "To pa nikakor ne pomeni, da ta ukrep ne bi bil koristen. Nasprotno, glede na sedanjo epidemiološko situacijo bomo morali vsi skupaj najti ustrezne rešitve. In to hitro." M. M.

Prisegel novi avstrijski kancler

Na Dunaju je danes prisegel novi avstrijski kancler Karl Nehammer, ki je doslej zasedal položaj notranjega ministra. Na kanclerskem mesti je nasledil Alexandra Schallenberga, ki je prejšnji teden odstopil po le dveh mesecih vodenja vlade, potem ko je njegov predhodnik Sebastian Kurz sporočil, da se umika iz politike, je poročala STA. Nehammer je tako že tretji avstrijski kancler v le dveh mesecih. M. M.

Cene zemeljskega plina in elektrike navzgor

Po podatkih SURS so se v letošnjem tretjem četrtletju cene zemeljskega plina in električne energije v primerjavi z drugim povečale. Zemeljski plin je bil za gospodinjske odjemalce dražji za 4 % (povprečna cena 0,057 € na kilovatno uro – brez DDV) in za negospodinjske za 16 % (0,033 € na kilovatno uro), električna energija pa za gospodinjske odjemalce za 5 % (0,173 € na kilovatno uro) in za negospodinjske za 8 % (0,096 € na kilovatno uro). J. P.

Srečanje Putina in Modija

Na današnjem srečanju ruskega predsednika Vladimirja Putina in indijskega premierja Narendre Modija v New Delhiju sta Indija in Rusija podpisali dogovor o skupni proizvodnji kalašnikovk in za deset let podaljšali program vojaško-tehničnega sodelovanja, je navajala STA. Sporočili so še, da je Rusija začela Indiji dostavljati protiraketni sistem S-400. M. M.

Strožji protikoronski ukrepi v Italiji

Z današnjim dnem veljajo v Italiji strožji ukrepi za zajezitev epidemije koronavirusa, ki vse, ki niso cepljeni ali prebolevniki, izključujejo iz glavnine javnega življenja, med drugim iz restavracij, športnih prireditev in kulturnih ustanov, je poročala STA. Vsi potniki v javnem prometu pa morajo biti cepljeni ali prebolevniki ali imeti negativen test, tudi na smučiščih velja pogoj PCT. Ukrepi, iz katerih so izvzeti otroci do 12. leta starosti, bodo veljali vsaj do 15. januarja. S 15. decembrom bodo v obvezno cepljenje, ki že od aprila velja za zdravstvene delavce, vključeni tudi šolsko osebje, policisti in vojaki. J. P.

EU donirala več kot 350 milijonov odmerkov cepiva 

Predsednica Evropska komisije Ursula von der Leyen je prek spletnega omrežja Twitter sporočila, da so države članice EU drugim državam doslej podarile več kot 350 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19. Evropska unija je s tem postala največja donatorka cepiva na svetu. Veliko večino cepiva so članice donirale v okviru globalne pobude Covax. M. M.

Diplomatski bojkot OI v Pekingu?

Po poročanju CNN naj bi administracija ameriškega predsednika Joeja Bidna ta teden potrdila diplomatski bojkot februarskih zimskih olimpijskih iger v Pekingu, na kar je prvi mož ZDA prvič javno namignil sredi novembra. Na nastop ameriških športnikov naj diplomatski bojkot ne bi vplival. Organizacije za človekove pravice kitajskim oblastem očitajo grobo kršenje človekovih pravic, zlasti manjšini Ujgurov, ter represijo v Tibetu, Hongkongu in drugih avtonomnih regijah. Zahteve za bojkot so se pojavljale že tudi pred poletnimi OI 2008 v Pekingu. Predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Lijian Zhao je ob Bidnovi nameri posvaril, naj »končajo pozive k bojkotu iger v izogib ogrozitvi dialoga med državama in sodelovanja pri pomembnih zadevah«, in napovedal možne odločne protiukrepe. J. P.

Teden boja proti korupciji

Predsednik Komisije za preprečevanje korupcije dr. Robert Šumi je ob letošnjem tednu boja proti korupciji izpostavil pomen doslednega spoštovanja vseh pri nas obstoječih preventivnih mehanizmov za uspešno preprečevanje korupcije ter spoštovanja integritete. »Integriteto, ki je predpogoj za zaupanje in dobro delovanje, žal še vedno razumemo kot nadstandard, postati pa mora standard. Naša družba si zasluži, da integriteta postane standard,« je poudaril Šumi. Po nekaterih podatkih (o)cena korupcije v Sloveniji znaša do 3,5 milijarde evrov oziroma približno 13,5 % slovenskega BDP. »S tem denarjem bi lahko med drugim vsak državljan Slovenije prejel 1660 evrov enkratnega dodatka ali vsak upokojenec 460 evrov več mesečne pokojnine ali zgradili več kot 20.000 neprofitnih stanovanj ali subvencionirali tople malice učencev in dijakov osnovnih in srednjih šol za nadaljnjih 24 let in še kaj,« je izpostavil prvi mož KPK. M. M.

Volivci potrdili nova občinska svetnika v Osilnici

Na včerajšnjih nadomestnih volitvah za nova občinska svetnika v Osilnici, eni najmanjših slovenskih občin, sta bila ob skromni – 22,5-odstotni – volilni udeležbi (76 volivcev od 337 volilnih upravičencev) potrjena oba kandidata, oba iz stranke NSi: Magi Žagar je prejela 72, Anton Švab pa 67 glasov, je poročala STA. Volitve so bile potrebne, ker je lani spomladi odstopil občinski svetnik Zvonko Žagar (NSi), maja letos pa še Ivica Klepec (SMC). J. P.

Nalaganje
Nazaj na vrh