Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na kratko: Sredi tedna znova zimske temperature, marsikje sneg do nižin

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 03. 01. 2022 / 09:45
Čas branja: 7 minut
Nazadnje Posodobljeno: 03.01.2022 / 17:47
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na kratko: Sredi tedna znova zimske temperature, marsikje sneg do nižin
FOTO: Tatjana Splichal

Na kratko: Sredi tedna znova zimske temperature, marsikje sneg do nižin

Minuli praznični konec tedna je ponekod po državi prinesel rekordno visoke temperature za ta letni čas: v naselju Godnje na Krasu so izmerili kar 19,1 stopinje Celzija.

Po napovedih meteorologov pa se bo sredi tega tedna znova občutno ohladilo, poroča STA. V sredo bodo padavine zajele vso državo, meja sneženja pa se bo v sredo popoldne spuščala skoraj povsod do nižin, razen na Primorskem. Že jutri bo v zahodni polovici Slovenije nekaj padavin, predvsem na Primorskem in Notranjskem. V sredo bo Slovenijo prešla hladna fronta s prodorom občutno hladnejšega zraka, padavine pa se bodo v sredo dopoldne pojavljale predvsem v zahodni Sloveniji. Popoldne bodo zajele vso državo, meja sneženja se bo spuščala, v glavnem skoraj povsod do nižin, razen na Primorskem. Najprej bo začelo snežiti v Gornjesavski dolini, kjer lahko zapade okoli 20 centimetrov snega, drugod bo snega manj, do okoli pet centimetrov. Padavine bodo v noči na četrtek ponehale. M. M. Š.

Minuli teden brez smrtnih žrtev v prometu

Minuli teden na slovenskih cestah ni bilo prometnih nesreč s smrtnim izidom. Letos slovenske ceste še niso terjale smrtne žrtve, prav tako ne v enakem obdobju lanskega leta. Lani pa je v prometu po uradnih podatkih življenje izgubilo 115 ljudi, v letu 2020 pa 80, so sporočili z Generalne policijske uprave. T. M. 

Biden Ukrajini obljubil odločen odziv v primeru ruskega napada

Ameriški predsednik Joe Biden je v sinočnjem telefonskem pogovoru ukrajinskemu kolegu Volodimirju Zelenskemu zatrdil, da se bodo Združene države Amerike v primeru ruskega napada na Ukrajino odločno odzvale, je po navedbah STA sporočila tiskovna predstavnica Bele hiše Jan Psaki. Voditelja sta med drugim razpravljala o kopičenju ruskih vojaških sil ob meji s sosednjo Ukrajino, zaradi katerega na Zahodu že več tednov svarijo, da Moskva načrtuje nov napad na sosednjo državo. Biden je Zelenskemu včeraj po navedbah Bele hiše znova zatrdil, da se bodo, če se bodo ti strahovi uresničili, »ZDA in njeni zavezniki odločno odzvali«, obenem pa ponovil zavezanost Washingtona načelu, da mora v vsakršnih pogovorih o svoji prihodnosti sodelovati tudi sama Ukrajina. M. M. Š.

V Sudanu odstopil premier Hamdok

V Sudanu je v nedeljo, 2. januarja, odstopil premier Abdala Hamdok, potem ko mu ni uspelo oblikovati nove prehodne vlade, kot je to predvideval dogovor z voditelji oktobrskega vojaškega udara. Njegov odstop sledi politični krizi in tednom protestov proti vojaški hunti, ki je izvedla udar in tako ustavila krhko tranzicijo afriške države proti demokraciji. »Odločil sem se, da sporočim svoj odstop in naredim prostor drugim,« je v nedeljo zvečer sporočil Hamdok. Kot je dodal, ni mogel izpolniti svoje obljube, da bo dosegel soglasje in preprečil politično katastrofo v Sudanu. Država je zdaj na »nevarni točki preobrata, ki grozi njenemu obstanku,« je še posvaril. Z njegovim odhodom nastaja v državi politični kaos, saj zaenkrat ni jasno, ali ga bo nasledil civilni politik ali predstavnik vojske. T. M. 

Japonski Sapporo si želi zimskih olimpijskih iger 2030

Po lanski prireditvi v Tokiu se Japonski obeta nova kandidatura za olimpijske igre: za zimske igre leta 2030 se zanima Sapporo, poroča STA. Japonci naj bi se s predstavniki Mednarodnega olimpijskega komiteja že sestali na neuradnih pogovorih. Odločitev o organizatorju iger 2030 bo znana konec leta, Sapporo pa bi bil nedvomno eden od primernih kandidatov, ki že ima posodobljen del olimpijske infrastrukture iz leta 1972. Letos bo zimske olimpijske igre gostil Peking, leta 2026 pa italijanska Milano in Cortina d'Ampezzo. Za igre leta 2030 sta zanimanje pokazala tudi kanadski Vancouver in ameriški Salt Lake City. M. M. Š.

V Sloveniji v nedeljo potrjenih 1008 okužb 

V nedeljo, 2. januarja, so ob opravljenih 2282 PCR-testih potrdili 1008 okužb s koronavirusom, je objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje. Delež pozitivnih izvidov je bil 44,2-odstoten. V primerjavo z minulo nedeljo, ko je bil delež pozitivnih testov 37,8-odstoten, pa so potrdili 310 okužb več. Minulo nedeljo so sicer opravili 436 manj PCR-testov. Število aktivnih primerov je v tednu dni poraslo za 2292, sedemdnevno povprečje pa za 451. Z enim odmerkom cepiva proti koronavirusu je po podatkih NIJZ cepljenih 1.250.240 ljudi, z vsemi odmerki pa 1.190.292. Delež cepljenih z vsemi odmerki tako v Sloveniji znaša 56,4 odstotka. T. M. 

Tajvan stresel potres z močjo 6,2

Vzhod Tajvana je danes zvečer po območnem času stresel potres z močjo 6,2 po Richterjevi lestvici, poroča STA, tresenje tal pa so občutili tudi v prestolnici Taipei. Po navedbah tajvanskih medijev je bilo žarišče potresa pred vzhodno tajvansko obalo na globini 19,4 kilometra. Poročil o morebitnih žrtvah ali gmotni škodi zaenkrat ni, gasilci so pomagali le nekaj ljudem, ki so obtičali v dvigalih. Tajvan večkrat stresejo potresi, saj je otok v bližini stičišča dveh tektonskih plošč. Lani so zabeležili pet potresov, močnejših od 6,0, med hujšimi pa je bil potres septembra 1999 z močjo 7,6, ki je terjal okoli 2.400 življenj. M. M. Š.

V Italiji skokovit porast okužb zaradi omikrona 

V Italiji število okužb s koronavirusno različico omikron skokovito narašča in bi lahko celo odločilno zaznamovalo prihajajoče volitve novega predsednika države. Že sedaj je ogroženo delovanje številnih javnih služb in gospodarstva, saj je v karanteni kar 2,5 milijona Italijanov. Kot poročajo italijanski mediji, bi lahko četrti val pandemije, ki ga poganja omikron, številnim poslancem preprečil glasovanje o novem predsedniku države in s tem morda celo pomembno vplival na izid bližajočih volitev. Pozitivnih na novi koronavirus je bilo doslej okoli 40 poslancev, do konca meseca bi jih lahko bilo več kot sto. Italijanska vlada je prejšnji teden sicer omilila obstoječa pravila glede karantene ter med drugim za tiste, ki so cepljeni s poživitvenim odmerkom ali so drugi odmerek prejeli v obdobju minulih 120 dni, odpravila obvezno desetdnevno karanteno ob stiku z okuženim. Morajo pa ti deset dni po rizičnem stiku nositi maske tipa FFP2 in se po petih dneh testirati na okužbo z novim koronavirusom. T. M. 

Najstarejša oseba na svetu praznovala 119. rojstni dan

Japonka Kane Tanaka, ki jo je Guinnessova knjiga rekordov marca 2019 priznala za najstarejšega živečega človeka na svetu, je včeraj v domu za ostarele v prefekturi Fukuoka na jugozahodu Japonske praznovala svoj 119. rojstni dan, poroča STA. Njen cilj je podaljšati rekordno starost še za leto dni. Tanaka se je rodila leta 1903 - ko sta brata Wright opravila prvi motorni polet in so kolesarji odpeljali prvi Tour de France - in doživela že pet cesarskih vladavin. Bila je sedma od devetih bratov in sester, poročila se je pri 19 letih. Ko sta se njen mož in sin odšla bojevat v drugo kitajsko-japonsko vojno, ki se je začela leta 1937, je družino vzdrževala z vodenjem restavracije z rezanci. M. M. Š.

Novi koronavirus dosegel tudi Antarktiko

Na raziskovalni postaji na Antarktiki je kljub strogim ukrepom prišlo do izbruha novega koronavirusa. Doslej sta z njim okuženi dve tretjini ekipe, poroča STA. Od 14. decembra lani se je z novim koronavirusom okužilo najmanj 16 od 25 zaposlenih na raziskovalni postaji Princess Elisabeth Antarctica. Zaenkrat imajo vsi okuženi blage simptome in razmere niso dramatične, po navedbah tamkajšnje ekipe pa okužbe niso zmotile dela na raziskovalni postaji. Vsem zaposlenim so sicer ponudili, da 12. januarja poletijo iz Antarktike, vendar ponudbe nihče ni sprejel, so pa preventivno odpovedali prihode novih sodelavcev. Kako je virus prišel na postajo, še ni znano. Vsi zaposleni so cepljeni najmanj dvakrat, pred prihodom so bili deset dni v karanteni in so opravili več PCR-testov. Sumijo, da bi lahko šlo za različico omikron, saj so imeli nekateri zaposleni, preden so prišli na postajo, postanek v Južni Afriki.
M. M. Š.

Nalaganje
Nazaj na vrh