Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na kratko: Glavni tajnik ZN si od novega leta želi okrevanja za vse

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 30. 12. 2021 / 11:01
Čas branja: 8 minut
Nazadnje Posodobljeno: 30.12.2021 / 19:46
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na kratko: Glavni tajnik ZN si od novega leta želi okrevanja za vse
Glavni tajnik ZN Antonio Guterres FOTO: Vatican Media

Na kratko: Glavni tajnik ZN si od novega leta želi okrevanja za vse

Glavni tajnik Združenih narodov Antonio Guterres je v novoletni poslanici svet pozval, naj bo sklep za leto 2022 okrevanje za ljudi, planet in blaginjo.

Poudaril je, poroča STA, da so upi za prihodnost na preizkušnji, medtem ko se svet spopada s koronaepidemijo, večanjem neenakosti, podnebnimi spremembami in nenehnimi spori. V sporočilu za javnost je še izpostavil, da to niso zgolj preizkusi naše politike, pač pa »moralni in življenjski preizkusi, ki pa jih človeštvo lahko prestane, če se zavežemo, da bo leto 2022 leto okrevanja za vse«. Guterres je posebej izpostavil pomen okrevanja po epidemiji s pomočjo cepljenja za vse po celotnem svetu, okrevanje gospodarstev, pri čemer bogatejše države podpirajo svet v razvoju s financiranjem, naložbami in odpisovanjem dolgov, okrevanje po nezaupanju in delitvah z novim poudarkom na znanosti, dejstvih in razumu, okrevanje po sporih in okrevanje našega planeta. Trenutki velikih težav, tako glavni tajnik ZN, ponujajo priložnost, da se svet združi v solidarnosti in skupaj najde rešitve, ki koristijo vsem.
M. M. Š.

V Italiji razširjena uporaba pogoja PC

V Italiji bo od 10. januarja vstop na avtobuse, vlake, v hotele, na terase gostinskih lokalov in v kongresne centre možen samo za cepljene proti koronavirusu in tiste, ki so to bolezen preboleli, je v sredo, 29. decembra, odločila italijanska vlada. Ta je obenem omilila pravila za karanteno. Tuji mediji poročajo, da je vlada Maria Draghija to sredo sprejela odlok, v skladu s katerim bodo 10. januarja uvedli »nujne ukrepe za zajezitev širjenja epidemije koronavirusa«. T. i. »super covidno potrdilo«, ki ga lahko pridobijo samo cepljeni proti koronavirusu ali preboleli, bo obvezno za sredstva javnega potniškega prometa, hotele in druge turistične namestitve, poročne zabave, sejme, kongrese ter nekatere druge objekte. Izpolnjevanje pogoja PC je v Italiji sicer že od začetka decembra obvezno za vstop v restavracije, kulturne ustanove in na športne prireditve. Trenutno je v Italiji z 59 milijoni prebivalci v karanteni 2,5 milijona prebivalcev. Strokovnjaki predvidevajo, da naj bi jih bilo v naslednjih desetih dneh zaradi hitrega širjenja različice omikron že deset milijonov, kar bi lahko morebiti celo ohromilo državo. T. M. 

Urednika zaprtega hongkonškega medija obtožili upora

Sedanjega in nekdanjega odgovornega urednika neodvisnega novičarskega portala Stand News so oblasti v Hongkongu danes obtožile upora, potem ko je policija včeraj preiskala sedež portala in aretirala sedem ljudi. Ukrepanje proti enemu zadnjih prodemokratičnih medijev v Hongkongu so obsodile številne države, med njimi Evropska unija in ZDA. Po navedbah STA so sedanji odgovorni urednik portala Patrick Lam in njegov predhodnik Chung Pui-kuen ter spletna medijska družba Best Pencil obtoženi »zaradi zarote za objavo uporniških publikacij«, v obtožnici pa je še navedeno, da so spodbujali »sovraštvo ali prezir ali nezadovoljstvo z vlado« ter nasilje. Urad za zveze kitajske vlade v Hongkongu je vdor policije na sedež portala in aretacije označil za pravično dejanje, po njihovem mnenju pa sojenje določenim iz Stand News pomeni, da »zlobni dobijo tisto, kar si zaslužijo« in da to nima nobene zveze s svobodo medijev. M. M. Š.

V Ljubljani slab turistični december

Ljubljanski turistični delavci zaključujejo še eno težko leto. V prestolnico ob koncu leta obiskovalce vabi le omejeno število sejemskih stojnic, saj so stojnice s hrano in pijačo z vladnim odlokom prepovedane. Prav tako ne bo silvestrovanja. Hotelirji medtem poročajo o nizki zasedenosti sob. »Sicer je turistično leto, ki se izteka, v Ljubljani boljše od lanskega, a še naprej krepko pod letom 2019,« poroča STA. V prvih 11 mesecih so v prestolnici po podatkih državnega statističnega urada našteli nekaj manj kot 378.350 prihodov turistov in nekaj več kot 788.000 njihovih prenočitev. Močan je predvsem upad tujih gostov. Tudi za december podatki najverjetneje ne bodo ugodni. Vlada je namreč v luči epidemije koronavirusa z odlokom prepovedala strežbo hrane in pijače na tradicionalnih decembrskih sejemskih stojnicah, ki so v središče običajno privabile večje število ljudi, odprte ostajajo zgolj stojnice z izdelki. T. M. 

V Parizu znova obvezne maske na prostem, Črna gora zaostruje ukrepe

Od jutri naprej bodo na skoraj celotnem območju Pariza v prizadevanjih za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom na prostem znova obvezne maske, so po poročanju STA sporočile pristojne mestne oblasti. Maske na prostem bodo obvezne za starejše od 11 let. Obstajajo sicer nekatere izjeme, med drugim pri ukvarjanju s športno dejavnostjo. Prepovedano bo tudi skupinsko uživanje alkohola v javnosti, na posebej obiskanih mestih velja na silvestrovo celo popolna prepoved uživanja alkohola. Nad upoštevanjem teh omejitev bo na silvestrovo v Parizu bdelo skoraj 9.000 policistov. V Črni gori, kjer so včeraj potrdili prve primere okužbe z različico novega koronavirusa omikron, pa že od danes veljajo zaostreni epidemiološki ukrepi: do 12. januarja so omejili delovni čas gostinskih lokalov, prepovedali zasebne zabave in poroke ter zbiranja v zaprtih javnih prostorih. Praznovanja priporočajo v družinskem krogu. M. M. Š.

Maribor tudi letos brez Zlate lisice

Snežni kontrolor Mednarodne smučarske zveze Markus Mayr je danes, 30. decembra, preveril snežno podlago na progi za 58. Zlato lisico v Mariboru. Sodba snežnega kontrolorja ni pomenila dobrih novic za organizatorje ženskih tekem pod Mariborskem Pohorjem, saj v Mariboru že tretje leto zapovrstjo ne bodo mogli izpeljati tradicionalnega tekmovanja. Generalni sekretar organizacijskega odbora Zlate lisice Srečko Vilar je za STA povedal, da bo predvidoma jutri znano, ali bo Zlata lisica ostala v Sloveniji ali bo nadomestna lokacija za veleslalomsko in slalomsko tekmo alpskih smučark drugje. V letih 2020 in 2021 je bila Zlata lisica na nadomestni gorenjski lokaciji na progi moškega svetovnega pokala v Kranjski Gori. T. M. 

Poživitveni odmerek cepiva Johnson & Johnson 85-odstotno učinkovit proti omikronu

Po podatkih predhodne raziskave južnoafriške vlade je bilo cepivo proti koronavirusni bolezni podjetja Johnson & Johnson 85-odstotno učinkovito pri preprečevanju hudega poteka bolezni na območjih, kjer je prevladovala nova različica novega koronavirusa omikron, poroča STA. Raziskava še ni bila strokovno pregledana, vendar so rezultati pokazali, da je poživitveni odmerek cepljene v veliki meri zaščitil. Rezultati študije dopolnjujejo vse več dokazov, ki kažejo, da učinkovitost cepiva Johnson & Johnson ostaja močna tudi proti novim različicam virusa. Cepivo podjetij Pfizer/BioNTech naj bi bilo na splošno manj učinkovito proti novi različici omikron, vendar je kljub temu preprečilo do 70 odstotkov hospitalizacij.
M. M. Š.

Biden in Putin drevi tudi o Ukrajini in Iranu

Ameriški predsednik Joe Biden in predsednik Rusije Vladimir Putin bosta nocoj predvidoma ob 21.30 uri po srednjeevropskem času govorila po telefonu, med temami pa naj bi bila Ukrajina in Iran. Bela hiša je sporočila, da je za pogovor »o številnih temah« zaprosila ruska stran. Zahodne države skrbi kopičenje ruske vojske na meji z Ukrajino, kar bi lahko bila priprava na novo invazijo, potem ko je Rusija Ukrajini leta 2014 odvzela polotok Krim. Putin po drugi strani od Zahoda zahteva jamstva, da se zveza Nato ne bo širila na nekdanje sovjetske republike, kot je Ukrajina. Putin in Biden bosta govorila tudi o iranskem jedrskem programu oziroma sporazumu iz leta 2015, iz katerega je Donald Trump ZDA enostransko umaknil, med njegovimi podpisnicami pa je tudi Rusija. Biden želi ZDA vrniti k sporazumu, Iran vztraja, naj ZDA naprej odpravijo sankcije, ki jih je uvedel Trump, Washington pa od Irana zahteva polno spoštovanje sporazuma. T. M. 

Expo: slovenski paviljon doslej z več kot 370.000 obiskovalci

V prvih treh mesecih svetovne razstave Expo v Dubaju je slovenski paviljon obiskalo prek 370.000 obiskovalcev, poroča STA. Največ, skoraj pol milijona, jih je bilo 2. decembra, na nacionalni dan Združenih arabskih emiratov. Decembra je paviljon gostil več kot 40 poslovnih dogodkov, tri poslovne in dve regijski delegaciji ter 14 gostujočih slovenskih podjetij. Posebno poglavje dogajanja na slovenskem paviljonu je bilo decembra posvečeno tudi 30. obletnici slovenske samostojnosti. Januarja pa bodo gostili rekordnih 10 delegacij, poslovnih in regijskih, ter 32 slovenskih podjetij. Po trenutno potrjenih sodelovanjih bo slovenski paviljon v šestih mesecih trajanja svetovne razstave dom najmanj 21 poslovnim delegacijam ter skupno več kot 350 podjetjem, ki so del krajših ali obsežnejših predstavitev. M. M. Š.

Francija Britancem onemogočila tranzit čez državo

Britanci, ki živijo v Evropski uniji, se na svoje domove ne morejo več voziti skozi Francijo pod Rokavskim prelivom. Kot poroča STA, je v skladu z novimi potovalnimi pravili, ki jih francoske oblasti uporabljajo od torka, vstop skozi Evrotunel dovoljen le Britancem, ki imajo dovoljenje za bivanje v Franciji. Prepoved pa ne bo veljala čez novoletne praznike. Britanski državljani, ki nimajo dovoljenja za prebivanje v Franciji, zdaj sicer veljajo za državljane tretjih držav in ne morejo več prečkati Francije po cesti, da bi prišli v državo svojega prebivališča v EU. Sprememba je presenetila več sto Britancev, ki so se med počitnicami pripravljali na vrnitev z družinskih obiskov. M. M. Š.

Nalaganje
Nazaj na vrh