Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na kratko: v Izraelu preučujejo učinkovitost četrtega odmerka cepiva proti covidu

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 27. 12. 2021 / 09:28
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 27.12.2021 / 20:55
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na kratko: v Izraelu preučujejo učinkovitost četrtega odmerka cepiva proti covidu
FOTO: Shutterstock

Na kratko: v Izraelu preučujejo učinkovitost četrtega odmerka cepiva proti covidu

V Izraelu so danes začeli preučevati učinkovitost četrtega odmerka cepiva proti koronavirusni bolezni.

V raziskavi sodeluje okoli 150 zdravstvenih delavcev, zaposlenih v izbrani bolnišnici, iz katere po navedbah STA sporočajo, da gre za prvo tovrstno raziskavo na svetu. Preverili bodo, kakšen je vpliv četrtega cepljenja na število protiteles in na preprečevanje bolezni, pa tudi varnost prejema četrtega odmerka cepiva. Izraelske oblasti so zaradi širjenja nove koronavirusne različice omikron že pretekli teden priporočile cepljenje s četrtim odmerkom za starejše od 60 let, zdravstveno osebje in osebe z oslabljenim imunskim sistemom. M. M. Š.

Pred letom dni začetek cepljenja proti koronavirusu

Danes, 27. decembra, mineva eno leto, odkar se je v Sloveniji začelo prostovoljno cepljenje proti koronavirusu. Cepiva, ki so bila sprva namenjena najbolj ogroženim skupinam, so danes dostopna vsakomur, za prvi odmerek pa se je doslej odločilo 59 odstotkov prebivalcev. Polno cepljenih je 56 odstotkov prebivalcev Slovenije, kažejo podatki NIJZ. V Sloveniji so trenutno na voljo štiri različna cepiva proti koronavirusu, in sicer mRNK cepivi Pfizerja in Moderne ter na željo posameznika tudi vektorski cepivi AstraZeneca in Janssen. Slovenija je v sklopu skupnega evropskega tudi že naročila Novavaxovo cepivo, za katerega je Evropska agencija za zdravila nedavno priporočila izdajo pogojnega dovoljenja za uporabo. T. M. 

Ljubljana: za najmlajše srečanje z dedkom Mrazom, za novo leto ognjemet

Najmlajši v Ljubljani se bodo lahko od danes do četrtka srečali z dedkom Mrazom, ki se bo od 17. do 18. ure vozil po mestu, pozdravljal mimoidoče in delil bonbone. Z enim od svojih palčkov bo v kočiji krožil po ljubljanskem mestnem jedru, so po navedbah STA sporočili iz Turizma Ljubljana. Silvestrovanja na prostem v Ljubljani tudi letos odpadejo, bo pa nebo nad Ljubljano ob polnoči razsvetlil ekološki ognjemet z grajskega griča. Poleg praznično okrašenih ulic in trgov pa so obiskovalcem do sredine januarja na ogled tudi jaslice iz slame s figurami v naravni velikosti na Gallusovem nabrežju. Kot še sporočajo pristojni, strošek porabe električne energije za ves čas praznične osvetlitve Ljubljane znaša približno 2.000 evrov, ognjemet pa bo stal okoli 4.000 evrov. M. M. Š.

Rusija svari Nato pred nevarnostjo oboroženega spopada

Rusko obrambno ministrstvo je v luči nedavnih napetosti med Rusijo in zvezo Nato glede ukrajinske krize danes vojaške atašeje Zahoda posvarilo pred nevarnostjo, ki bi jo predstavljal morebitni oboroženi spopad med Rusijo in zvezo Natom. Rusi Nato obtožuje velikega povečanja vojaških dejavnosti v zadnjih letih, poroča STA, Nato pa je vsako leto izvedel tudi 30 večjih vojaških vaj s scenariji, ki so vključevali Rusijo. Rusija od Nata zahteva prenehanje širitve zavezništva na vzhod in odločno svari pred vstopom Ukrajine v vojaško zvezo. M. M. Š.

Dubajski Expo: doslej že več kot osem milijonov obiskovalcev

Svetovno razstavo Expo si je do danes v živo ogledalo že več kot osem milijonov obiskovalcev, dodatnih 37 milijonov pa je ogled opravilo virtualno, po navedbah STA sporočajo organizatorji. Zaradi strahu pred širjenjem nove različice koronavirusa omikron so na prizorišču v teh dneh zaostrili ukrepe: od obiskovalcev in zaposlenih na prizorišču bodo dosledno zahtevali nošenje zaščitnih mask tako v notranjih kot v zunanjih prostorih, poleg tega pa bodo v primeru, da bo kdo od zaposlenih ali obiskovalcev okužen, zaprli dele razstave in izvedli razkuževanje. Na svetovni razstavi, ki je vrata odprla 1. oktobra, sodeluje 192 držav, med njimi tudi Slovenija. Prvič v zgodovini svetovnih razstav ima ob tem vsaka država svoj paviljon. M. M. Š.

Ob 30-letnici samostojnosti posebna izdaja Zdravljice

Ob 31. obletnici plebiscita, na katerem so državljani sprejeli odločitev, da Republika Slovenija postane samostojna država, so na Javnem skladu RS za kulturne dejavnosti (JSKD) izdali oplemeniten ponatis slovenske himne – Zdravljice. Izdaja, ki je namenjena različnim pevskim zasedbam, je izšla 26. decembra, ob dnevu samostojnosti in enotnosti. Pričujoča izdaja, ki je posvečena 30-letnici Republike Slovenije, ima poleg simbolične note tudi praktični namen. Vsebuje namreč notne zapise za vse zasedbe: enoglasno petje s klavirjem, enoglasno petje z oznakami akordov, mladinski, dekliški oz. ženski zbor, moški zbor in mešani zbor, za katerega je napisana tudi izvirna Premrlova skladba. »Upamo, da bomo s to izdajo, ki jo bomo brezplačno poslali številnim ustanovam v Sloveniji, pomagali ob morebitnih zadregah pri izvedbi uradne verzije državne himne, ki je del protokola ob vseh pomembnejših državnih praznikih,« so zapisali na JSKD. T. M. 

V Evropi novi rekordni porasti okužb zaradi širjenja omikrona

Z Danske, Islandije in iz Grčije danes poročajo o rekordnih dnevnih porastih novih okužb z novim koronavirusom. Po navedbah STA je Evropa v minulem tednu dni zabeležila največ novih okužb in tudi največ smrti zaradi koronavirusne bolezni doslej ter tako z omikronom znova postala epicenter koronaepidemije. O rekordnih dnevnih porastih okužb sicer v teh dneh poročajo iz vrste držav, med drugim iz Francije in Italije, pa tudi z Norveške, kjer je omikron ponekod že prevladujoča različica. M. M. Š.

Na poslanskih klopeh predloga PKP10 in novele zakona o DDV

DZ bo danes, 27. decembra, na izredni seji obravnaval predlog desetega protikoronskega zakona (PKP10), ki prinaša za najmanj 180 milijonov evrov dodatnih ukrepov in je že močno razdelil poslance. Na dnevnem redu plenarne seje so tudi predlog novele zakona o DDV, predlog zakona o debirokratizaciji ter imenovanje članov programskega in nadzornega sveta RTV Slovenija. T. M. 

Odpovedi letalskih poletov zaradi epidemije se nadaljujejo

Odpovedi letalskih poletov, ki so med drugim povezane z epidemijo koronavirusa, se nadaljujejo tudi v teh dneh. Skupaj je bilo danes iz različnih razlogov po svetu odpovedanih že okoli 1680 letov, od petka pa več kot 10.000, kažejo podatki spletne strani Flightaware. Največ poletov so morale danes odpovedati kitajske letalske družbe, pri čemer prednjači China Eastern s 380 odpovedmi, na drugem mestu pa je Air China s 162 odpovedanimi poleti. Najbolj prizadeto je pekinško letališče, kjer so odpovedali kar 135 poletov. Med evropskimi letalskimi družbami največ odpovedi danes beleži britanski British Airways, in sicer 42. Med letališči pa londonski Heathrow (47 poletov), kažejo podatki na strani Flightaware. T. M. 

Severni jeleni na Laponskem bežijo proti jugu

Severni jeleni na Laponskem na severu Finske se zaradi posledic podnebnih sprememb selijo na jug. Nekateri jeleni pri tem prepotujejo do 100 kilometrov, poročajo pri STA. Ker ne morejo kopati po ledu, ki je pretrd, se preselijo tja, kjer tla prekriva le sneg, ki ga zlahka odstranijo in pojejo lišaje pod njim, pojasnjujejo na finskem inštitutu za naravne vire. Na Laponskem je živalim običajno lažje najti hrano pod snegom, zaradi globalnega segrevanja pa se po padavinah oziroma ob taljenju snega na njem pogosteje tvori plast ledu, ki jo je težje predreti in zato so severni jeleni po besedah rejcev prisiljeni potovati do 100 kilometrov, da bi našli hrano. Po navedbah laponskih staroselcev, ki se preživljajo s pašo severnih jelenov, je v zadnjih dneh svoja običajna lovišča zapustilo več tisoč živali.
M. M. Š.

Nalaganje
Nazaj na vrh