Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na kratko: V šolo spet 3. januarja, za šolarji zahtevno leto 2021

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 24. 12. 2021 / 09:18
Oznake: Nesreča, Šolstvo
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 24.12.2021 / 13:59
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na kratko: V šolo spet 3. januarja, za šolarji zahtevno leto 2021
FOTO: Tatjana Splichal

Na kratko: V šolo spet 3. januarja, za šolarji zahtevno leto 2021

Pred učenci in dijaki je teden božično-novoletnih počitnic, kar pomeni, da bodo v šolske spet sedli šele po novem letu, in sicer v ponedeljek, 3. januarja. Šolska ministrica Simona Kustec je ob zaključku leta dejala, da je za vsemi zahtevno leto preizkušenj in spominov na nekdanje čase, »a hkrati leto novih zgodb, novih dosežkov, novih zavez in načrtov za prihodnost.«

Kot je dejala ministrica v novoletni poslanici, so »vrtčevski, šolski, fakultetni, športni prostori kljub nepredvidljivosti virusa zaradi našega razuma in razumevanja postali varni prostori, v katerih se lahko nemoteno uči in dela.« Ob tem se je zahvalila pedagoškim delavkam in delavcem ter vsem ostalim zaposleni v vzgoji in izobraževanju, raziskovalkam in raziskovalcem ter športnikom in mladim, »ker ste razumeli in zmogli kljub vsem prilagoditvam. Da ste stebri obstoja in nadaljnjega razvoja našega vzgojno-izobraževalnega, raziskovalnega in športnega sistema.« M. M.

V petih dneh več kot 76.000 cepljenj

Po besedah zdravstvenega ministra Janeza Poklukarja je bilo v akciji »Dnevi cepljenja« med 19. in 23. decembrom opravljenih več kot 76.500 cepljenj, pri čemer so s prvim odmerkom cepili 4971 ljudi, z drugim 7459, s poživitvenim pa 64.114 prebivalk in prebivalcev Slovenije, poroča STA. Minister ocenjuje, da so z akcijo prihranili približno 2000 hospitalizacij, 500 sprejemov v enote intenzivne terapije in 300 smrti. Ob tem se je zahvalil zdravstvenim delavcem za njihovo požrtvovalnost ter njihovim domačim. M. M.

Povečan promet na meji

V večini evropskih držav bo zaradi božično-novoletnih praznikov in počitnic promet povečan od Avstrije proti meji s Hrvaško. Na mejnih prehodih je predvsem ta konec tedna pričakovano podaljšanje čakalnih dob za vstop in izstop iz Slovenije. Prometnoinformacijski center poroča o čakalnih dobah za osebna vozila na mejnih prehodih Obrežje, Gruškovje, Metlika in Slovenska vas. M. M.

Podelitev oskarjev preložili zaradi omikrona

Vsakoletno podelitev nagrad guvernerjev, kjer osebno vročijo častne oskarje, so iz bojazni pred širjenjem nove različice koronavirusa omikron preložili. Podelitev je bila predvidena 15. januarja, ameriška filmska akademija pa bo novi datum še sporočila. Častne kipce bodo prejeli Samuel L. Jackson, Danny Glover, Liv Ullmann in Elaine May. »Sprejeli smo težko odločitev, da spremenimo načrte pri podelitvi nagrad guvernerjev 15. januarja,« je v izjavi za javnost zapisala Akademija filmskih umetnosti in znanosti. »Zaradi negotovosti različic in vpliva, ki bi ga to lahko imelo na našo skupnost, menimo, da je to najboljša in najvarnejša odločitev za nagrajence in goste.« Datum podelitve bodo objavili naknadno, medtem ko osrednja podelitev nagrad oskar še vedno ostaja pri načrtovanem 27. marcu. T. M. 

Londonski Big Ben bo za novo leto znova zadonel

Londonski Big Ben, zvon Elizabetinega stolpa britanskega parlamenta, bo po štirih letih obnovitvenih del za novo leto znova zadonel, poroča STA. Znameniti, skoraj 14-tonski zvon bo 31. decembra ob polnoči tradicionalno dvanajstkrat zazvonil v znamenje vstopa v leto 2022. Prvič od začetka obnove bodo stolp tudi odkrili. Kot so sporočile parlamentarne službe, bo Big Ben tokrat zadnjič zazvonil s pomočjo začasnega mehanizma. Prvotni mehanizem iz viktorijanske dobe bo znova začel delovati spomladi. S stolpa so ga odstranili, da bi ga zaščitili pred prahom in naplavinami, ki so jih ustvarila dela na 96 metrov visokem stolpu, in ga prepeljali v specializirano podjetje na severozahodu Anglije, kjer so očistili in popravili več kot 1.000 njegovih sestavnih delov.
M. M. Š.

Snežne razmere v visokogorju

Nevarnost snežnih plazov je večinoma zmerna, druge stopnje. Zlasti nevarna so mesta z napihanim snegom, ki jih je več na južno usmerjenih pobočjih nad gozdno mejo. To velja zlasti za grape, kjer je večja količina napihanega snega, so zapisali na spletni strani Agencije RS za okolje. V senčnih legah visokogorja so tudi šibke plasti v stari snežni odeji, ki lahko popustijo zlasti tam, kjer je snega manj. V sredogorju so zaradi odjuge nevarna strma, travnata pobočja, kjer lahko pride do posameznih talnih plazov mokrega snega. V visokogorju je predvsem na vetru izpostavljenih legah nevarnost zdrsa. Zaradi otoplitve se sneg v gorah mehča in postaja moker, zlasti v nadmorskih višinah pod okoli 2000 metri. T. M. 

Več mrtvih v požaru na trajektu

V kraju Jhalokathi, približno 250 kilometrov južno od bangladeške prestolnice Daka, je po poročanju tujih agencij prišlo do požara na prenatrpanem trajektu. V nesreči je življenje izgubilo več deset ljudi, število žrtev pa se zna še povečati. M. M.

Nalaganje
Nazaj na vrh