Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Počitniški teden za družine Aninega sklada v Kančevcih

Karlo Smodiš
Za vas piše:
Karlo Smodiš
Objava: 10. 07. 2021 / 00:30
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 09.07.2021 / 10:21
Ustavi predvajanje Nalaganje
Počitniški teden za družine Aninega sklada v Kančevcih
Med počitnicami najdejo nekaj časa zase otroci, mame in očetje. FOTO: Blaž Weindorfer/Sportida.

Počitniški teden za družine Aninega sklada v Kančevcih

Petnajst družin Aninega sklada je takoj po koncu pouka začelo počitnice v prijetnem okolju Doma duhovnosti v Kančevcih. Po koncu epidemije je to prva večja skupina, ki so jo sprejeli bratje kapucini v svojem domu.

Vrvež šestdesetih otrok, sami si lahko izračunate povprečje na družino, prijetno dopolnjuje petje ptic v neokrnjeni naravi tega predela Goričkega. 

»Vesela sem otrok in družin, ki so prišle,« je z zanosom povedala s. Hermina Nemšak, ko so starši za nekaj časa prekinili dopoldansko srečanje z zakoncema Vidic na praznik državnosti. S. Hermina je v upravnem odboru sklada, v katerega je trenutno včlanjenih okrog 150 družin. 

Petdesetim izmed teh Anin sklad z gmotno pomočjo priskoči na pomoč vsak mesec. Nekaj od teh družin pa se vsako leto udeleži počitnic v Kančevcih ali v Veržeju.

Odgovor na vprašanje, kako se imajo otroci, je enoglasen: »Super!« FOTO: Blaž Weindorfer/Sportida.

Počitnice, ki povezujejo

»Vse bolj opažamo, da družine ne potrebujejo samo gmotne pomoči, ampak jim zelo veliko pomeni medsebojno srečanje, povezovanje, ki ostane tudi po takšnem tednu duhovnosti in počitnic, kot so tukaj v Kančevcih,« je povedala s. Hermina. 

»Pet družin s trideset otroki bo drug teden na družinskem oratoriju v Veržeju, ki ga pripravljajo salezijanci. Zdi se mi, da jih medsebojna povezanost bogati. Vedno povabimo kakšne goste, ki jih podprejo. Običajno je zakonski par tisti, ki jih najbolj spodbudi. Otroci imajo posebej z animatorji svoj program. Vsak dan imamo mašo, molitev in dovolj sprostitve. Te družine ostanejo povezane tudi po srečanjih,« je ob igranju otrok razlagala s. Hermina.

Za otroke skrbijo animatorji. »Večina animatorjev je iz teh družin. Nimamo nič kaj posebnega. Ko začnejo odraščati, od 15 let naprej, se povežejo, naredijo program za posamezne skupine, skupaj kaj dodamo in običajno se zelo dobro izteče.« 

Iz teh doživetij črpajo moč za običajno življenje doma. FOTO: Blaž Weindorfer/Sportida.

Letos razmišljajo o pogumu

Program traja šest dni, duhovni vodja je br. Primož Kovač. »Vsako leto poskušamo dati posebno vsebinsko noto našemu druženju. Lani smo izpostavili veselje. Letos je na vrsti pogum,« je povedal br. Primož. 

Pogum jih kot rdeča nit povezuje skozi šest dni. Posebej pri mašnih nagovorih in vsebinskih srečanjih. Tako so pri maši na praznik državnosti govorili o svojevrstnem pogumu pred 30 leti, ko je nastajala država Slovenija, in o pogumu, ko si zakonca upata v družino sprejeti več otrok.

Med počitnicami tako najdejo nekaj časa zase otroci, mame in očetje. Da je tistih nekaj ur zelo dragocenih, so povedali zakonci, in da imajo nekateri zelo redko priložnost biti sami v tako lepi naravi. Iz teh doživetij črpajo moč za običajno življenje doma.

Vsako leto poskušajo dati posebno vsebinsko noto njihovemu druženju. FOTO: Blaž Weindorfer/Sportida.

Sobotno romanje k podružnični cerkvi sv. Martina v Domanjševcih jih je zelo povezalo. Na poti se v pogovoru razkrije marsikatero srce in najde tudi kakšen odgovor na zapleteno vprašanje. Sploh pa, tako so pripovedovali, človek ugotovi, da se vsi bolj ali manj srečujejo s podobnimi težavami in izzivi. Ali je človeku zato laže? Da, če dobi kakšno idejo, kako rešiti lastno težavo, ali dobrega sogovornika, na katerega se lahko vedno obrne.

V nedeljo so praznovali skupaj z domačo župnijo. Domači verniki so že kar navajeni, da so pri mašah ob nedeljah tudi obiskovalci ali počitnikarji iz Doma duhovnosti. Nedeljske maše so tako bolj pestre in zanimive.


Prispevek je bil v celoti objavljen v tedniku Naša družina (28/2021). 

Kupi v trgovini

Ranjeno srce
Drugi priročniki
22,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh