Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Šolske počitnice: Pomemben je ritem izmenjave dela in počitka

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 25. 10. 2021 / 00:30
Oznake: Mladi, Šola
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 25.10.2021 / 09:02
Ustavi predvajanje Nalaganje
Šolske počitnice: Pomemben je ritem izmenjave dela in počitka
Marija Krebelj: »Če so otroci med časom pouka dovolj delali, verjetno med počitnicami tega znanja ne bodo pozabili«. FOTO: Tatjana Splichal

Šolske počitnice: Pomemben je ritem izmenjave dela in počitka

Zadnji teden v oktobru tradicionalno mineva v znamenju šolskih počitnic učencev in dijakov. Te niso nujno le čas brezdelja, temveč tudi igre, druženja in obujanja spomina na pokojne člane ožje in širše družine.

Kaj počitnice pomenijo za otroke, nam v spodnjih vrsticah pojasnjuje profesorica slovenščine in teologije Marija Krebelj, posvečena sestra v Skupnosti Emanuel, ki je zaposlena v vzgojnem zavodu in ima različne izkušnje na pedagoškem področju.

Zakaj so počitnice pomembne za otroke?

Ob vseh mogočih šolskih in obšolskih dejavnostih je za otroke pomembno, da si oddahnejo od dela. Če je le mogoče, naj več časa preživijo s svojo družino, starimi starši, prijatelji … Tako se učijo, da je v življenju pomemben ritem izmenjave dela in počitka in da si je treba vzeti čas za ljudi, ki nam nekaj pomenijo. Zaradi misli na počitnice tudi lažje preživijo dolge šolske dopoldneve.

Kaj na podlagi lastnih izkušenj svetujete, kako naj otroci preživijo počitnice? Kako najbolje izkoristiti proste počitniške trenutke?

Otroci imajo različne možnosti preživljanja počitnic glede na finančno stanje njihovih staršev in čas, ki jim ga ti lahko posvetijo. Gotovo je najpomembneje, da so otroci lahko med počitnicami več s svojimi starši, da uživajo ali se celo dolgočasijo v varnosti svojega doma. Če pa gredo skupaj na kak izlet ali skupaj kaj postorijo, nekaj novega doživijo, čeprav ne gre za draga potovanja in doživetja, se bodo tega spominjali za vse življenje.

Če je le mogoče, naj več časa preživijo s svojo družino, starimi starši, prijatelji. (Marija Krebelj)

Ali naj določen čas učenci in dijaki kljub počitnicam tudi posvetijo učenju ali naj ga za teden dni povsem postavijo na stranski tir?

Če so med časom pouka dovolj delali, verjetno med počitnicami tega znanja ne bodo pozabili in je dobro, da si od učenja vzamejo nekaj predaha. Upam, da imajo učitelji dovolj občutka, da otrok ne bodo ocenjevali takoj, ko pridejo nazaj v šolo, in bi se morali otroci zato med počitnicami učiti.

Stari starši so v marsikaterem primeru nepogrešljivi pri vzgoji najmlajših generacij. FOTO: Tatjana Splichal

Kako motivirati tiste otroke, ki bodo med tednom sami doma, da ne preživijo celega dneva pred ekranom?

Veliko društev za otroke pripravlja posebne počitniške programe, kamor jih starši lahko vpišejo. Večji otroci lahko med počitnicami tudi kaj postorijo doma. Mogoče pospravijo stanovanje, skuhajo kosilo za starše, ki so v službi, pomagajo starim staršem, mlajšim bratom in sestram … Tako bodo rasli v samostojnosti in odgovornosti. Seveda pa ni nič narobe, če si vzamejo nekaj časa zase in stvari, ki jih radi počnejo.

Obujanje spomina na umrle, ki so jih poznali, v njih krepi občutek pripadnosti družini in skupnosti. (Marija Krebelj)

V sklopu tokratnih počitnic je tudi 1. november, dan vseh svetih. V teh dneh bodo otroci skupaj z odraslimi med drugim obiskali grobove bližnjih. Je to tudi priložnost, da se skozi pogovor in spomine ter molitev spomnijo svojih dragih?

Vsi sveti so čas, ko se z otroki lahko spomnimo svoje širše družine. Otroci nam bodo nekoč hvaležni, če bodo izvedeli, kdo so bili njihovi predniki, do kod segajo njihove korenine in tudi koga bodo nekoč srečali v nebesih. Prav tako obujanje spomina na umrle, ki so jih poznali, v njih krepi občutek pripadnosti družini in skupnosti. Prav z mislijo na naš skupni končni cilj lahko skupaj z otroki molimo za naše drage in se veselimo, da tudi oni pri Bogu prosijo za nas.


Nalaganje
Nazaj na vrh