Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na kratko: Omikron v ZDA že prevladujoča različica

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 21. 12. 2021 / 12:47
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 21.12.2021 / 18:26
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na kratko: Omikron v ZDA že prevladujoča različica
FOTO: Pexels

Na kratko: Omikron v ZDA že prevladujoča različica

Omikron je v ZDA že postal prevladujoča različica novega koronavirusa.

V preteklem tednu je omikron predstavljal nekaj več kot 73 odstotkov novih primerov, je v ponedeljek, 20. decembra, sporočil Center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi. V boju proti okužbam bodo oblasti razdelile 500 milijonov testov, v bolnišnice poslale vojaško osebje in okrepile cepljenje. T. M.

Evropska komisija za devetmesečno veljavnost covidnega potrdila

Evropska komisija je sprejela pravila o veljavnosti digitalnega covidnega potrdila, ki določajo zavezujoče obdobje veljavnosti potrdila devet mesecev od primarnega cepljenja za potovanja znotraj EU. To pomeni, da covidno potrdilo o cepljenju brez prejema poživitvenega odmerka po devetih mesecih ne bo več veljavno, je poročala STA. Nova pravila bodo zavezujoča za vseh 27 držav članic od 1. februarja prihodnje leto. M. M.

Kukovec imenovan na položaj sodnika Splošnega sodišča EU

Na Splošno sodišče EU je bilo danes imenovanih devet sodnikov. Šestim sodnikom so njihove države obnovile mandate, trije pa so bili imenovani na novo. Med slednjimi je tudi sodnik iz Slovenije Damjan Kukovec, katerega mandat se bo iztekel 31. avgusta 2025. Tako sta končno zapolnjeni obe sodniški mesti, ki na Splošnem sodišču EU pripadata Sloveniji. Imenovanje Kukovca spada v okvir tretje faze reforme Splošnega sodišča EU, v skladu s katero naj bi se to od septembra 2019 okrepilo za devet dodatnih sodnikov, od tega naj bi se petim mandat iztekel s koncem avgusta 2025, so sporočili iz sodišča v Luksemburgu. T. M.

V Londonu odpoved silvestrovanja na trgu Trafalgar, kraljica odpovedala tradicionalno obhajanje božiča v Sandringhamu

Zaradi hitrega širjenja nove koronavirusne različice omikron je župan Londona Sadiq Khan odpovedal načrtovano znamenito silvestrovanje na trgu Trafalgar, poroča STA, njegovi odločitvi pa je botrovala »rekordna raven okužb«. Khan želi storiti vse, da bi preprečili preobremenitev zdravstvenega sistema, saj je sedemdnevna pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev v Londonu trenutno več kot 1.200. Britanska kraljica Elizabeta II. pa se je odločila, da bo letošnji božič namesto na svojem posestvu v Sandringhamu raje obhajala v Windsorju, kjer bo na božični dan sprejela svoje družinske člane. Ob tem bodo upoštevani vsi »smiselni preventivni ukrepi in ustrezne smernice«. M. M. Š.

Borut Pahor prek videokonference nagovoril pripadnike Slovenske vojske

Predsednik Borut Pahor je danes, 21. decembra, na obisku na Ministrstvu za obrambo z ministrom za obrambo Matejem Toninom in načelnikom Generalštaba Slovenske vojske generalmajorjem Robertom Glavašem preko videokonference nagovoril pripadnice in pripadnike Slovenske vojske, ki delujejo v mednarodnih operacijah in misijah v tujini. Na videokonferenci so predsedniku Pahorju poročali poveljniki kontingentov Slovenske vojske iz Kosova, Iraka, Bosne in Hercegovine, Latvije, in Malija, kjer skupaj trenutno deluje okrog 270 pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske, so sporočili iz predsednikovega urada. T. M. 


Nalaganje
Nazaj na vrh