Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na kratko: V Avstriji 10-dnevna karantena za necepljene

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 20. 12. 2021 / 09:42
Oznake: Družba, Slovenija, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 20.12.2021 / 17:21
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na kratko: V Avstriji 10-dnevna karantena za necepljene
Karanteno bo možno predčasno prekiniti po petih dneh z negativnim testom. Obvezna bo tudi registracija na spletnem portalu. FOTO: Pixabay

Na kratko: V Avstriji 10-dnevna karantena za necepljene

V našo severno sosedo od danes dalje lahko brez obvezne karantene vstopijo le cepljeni proti covidu-19 ali prebolevniki. Za tiste, ki se niso cepili ali preboleli covida-19, pa bo ob prihodu v Avstrijo obvezna takojšnja desetdnevna karantena.

Povsem brez omejitev bodo le prebolevniki in cepljeni s poživitvenim odmerkom, navaja STA. Tudi tiste, ki so sicer cepljeni, a ne s poživitvenim odmerkom, bodo napotili v samoizolacijo. Izognili se ji bodo lahko z negativnim testom PCR, ki ne bo starejši od 72 ur. M. M.

Logar v ZDA

Slovenski zunanji minister Anže Logar danes začenja obisk v Washingtonu. V State Departmentu se bo srečal z državnim sekretarjem ZDA Antonyjem Blinknom. Gre za nadaljevanje strateškega dialoga med državama, ki se je začel konec leta 2020 z vlado bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa, spominja STA. M. M.

Liz Truss nadomestila Frosta

Britanskega ministra za brexit Davida Frosta, ki je v soboto nepreklicno odstopil, je na njegovem mestu nasledila zunanja ministrica Liz Truss, s čimer je postala glavna pogajalka Združenega kraljestva z EU. Frost naj bi sicer s položaja dokončno odšel v januarju, poroča STA, ki se pri tem sklicuje na agencije AFP. M. M.

Začetek gradbenih del protipoplavne ureditve Železnikov

Direkcija Republike Slovenije za vode je skupaj s partnerji začela prva gradbena dela zmanjšanja poplavne ogroženosti na območju pomembnega vpliva poplav porečja Selške Sore na področju Železnikov, in sicer z izgradnjo vodne infrastrukture, izboljšanjem prevodnih sposobnosti reke Selške Sore in rekonstrukcijo obstoječe vodnogospodarske infrastrukture. M. M.

Poslali smo manj SMS-sporočil

V 3. četrtletju 2021 smo Slovenci skupaj poslali skoraj 558 milijonov SMS-sporočil, kar je bilo za 6 % manj kot v 3. četrtletju 2020. Zasebni uporabniki so jih poslali 8 % manj, poslovni uporabniki pa 2 % več kot v 3. četrtletju 2020, navaja SURS. Vse več ljudi pa na drugi strani uporablja širokopasovno omrežje. Ob koncu 3. četrtletja 2021 smo v Sloveniji za dostop do interneta uporabljali skoraj 667.000 širokopasovnih priključkov ali za 4 % več kot v 3. četrtletju 2020. M. M.

EU odobrila Novavaxovo cepivo proti covidu

Evropska komisija je danes, 20. decembra, odobrila uporabo cepiva ameriškega podjetja Novavax v EU, ki je pred tem dobilo zeleno luč Evropske agencije za zdravila. Cepivo, imenovano nuvaxovid, je peto cepivo proti covidu-19, ki ga je dovoljeno uporabljati v EU. Evropska agencija za zdravila je cepivo odobrila za uporabo pri starejših od 18 let, v dveh odmerkih v razmiku treh tednov. Analize so pokazale, da je cepivo 90-odstotno učinkovito v primeru izvornega seva ter različic alfa in beta, medtem ko za zdaj obstajajo le omejeni podatki o njegovi učinkovitosti v primeru preostalih različic, vključno z omikronom. T. M.


 


Nalaganje
Nazaj na vrh