Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na kratko: Cepivo Pfizer 70-odstotno učinkovito proti hospitalizaciji zaradi omikrona

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 14. 12. 2021 / 07:50
Oznake: Nesreča, Slovenija, Svet
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 14.12.2021 / 15:16
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na kratko: Cepivo Pfizer 70-odstotno učinkovito proti hospitalizaciji zaradi omikrona
Pfizerjevo cepivo nudi 33-odstotno zaščito pred okužbo z omikronom, pred različico delta pa 80-odstotno FOTO: Pixabay

Na kratko: Cepivo Pfizer 70-odstotno učinkovito proti hospitalizaciji zaradi omikrona

Cepivo proti koronavirusni bolezni podjetij Pfizer/BioNTech je na splošno manj učinkovito proti novi koronavirusni različici omikron, vendar nudi visoko zaščito pred hospitalizacijo zaradi covida.

Učinkovitost pri zmanjševanju hospitalizacij oziroma hudi obliki bolezni po okužbi z omikronom je 70-odstotna, po navedbah STA kažejo izsledki južnoafriške raziskave. Ti temeljijo na rezultatih 78.000 PCR-testov, odvzetih med 15. novembrom in 7. decembrom. Pfizerjevo cepivo nudi 33-odstotno zaščito pred okužbo z omikronom, pred različico delta pa 80-odstotno. V raziskavi glede učinkovitosti cepiva proti najnovejši različici so ugotovili večje število vnovičnih okužb in večje število kratkotrajnih okužb pri cepljenih osebah. V Južni Afriki ugotovitve študije označujejo za »izjemno spodbudne«. M. M. Š.

Tornadi v ZDA terjali najmanj 88 življenj

V tornadih, ki so pred dnevi pustošili v šestih ameriških zveznih državah, je po zadnjih podatkih izgubilo življenje najmanj 88 ljudi, največ, kar 74, v zvezni državi Kentucky. Guverner zvezne države Kentucky Andy Beshear je po navedbah tujih tiskovnih agencij dejal, da so žrtve tornada stare od pet mesecev do 86 let, več kot 100 ljudi pa še vedno pogrešajo. Tornadi so v petek pustošili še po zveznih državah Tennessee, Arkansas in Missouri in Mississippi, a od tam k sreči ne poročajo o žrtvah. M. M.

Vložitev novele zakona o nalezljivih boleznih

Nepovezani poslanci bodo predvidoma danes v parlamentarni postopek vložili predlog novele zakona o nalezljivih boleznih, ki so ga pripravili v Pravni mreži za varstvo demokracije. Po mnenju predsednika Državnega zbora Igorja Zorčiča ocenjujejo, da gre za dober zakon, ki pomeni konec vladanja z odloki, navaja STA. M. M.

Evropski denar še za tri kolesarske povezave

Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je odobrila evropska sredstva za kolesarsko povezavo v Kranju ter za ureditev kolesarskih površin na Ptuju in v Murski Soboti. Kot sporočajo iz omenjene vladne službe, je bilo doslej v finančni perspektivi 2014-2020 za kolesarske povezave po Sloveniji zagotovljenih približno 115 milijonov evrov evropskih sredstev za ureditev skoraj 500 kilometrov kolesarskih povezav. M. M.

Talibani v Afganistanu izvedli najmanj 72 zunajsodnih usmrtitev

Združeni narodi imajo verodostojne dokaze, da so v Afganistanu od letošnjega avgusta izvedli več kot sto zunajsodnih usmrtitev, od tega naj bi jih 72 izvedli talibani. Kot poroča STA, so v nekaterih primerih trupla javno razkazovali, da bi ustrahovali prebivalce. Pri ZN so zaskrbljeni zaradi poročil o takšnih usmrtitvah, saj so talibani ob prevzemu oblasti napovedali splošno pomilostitev. Tiskovni predstavnik talibanov očitke zavrača, ker naj ne bi temeljili na dokazih. Kot je dejal, je bilo nekaj primerov ubojev nekdanjih pripadnikov varnostnih sil, pri čemer naj bi po besedah talibanov šlo za osebne zamere in sovražnosti. M. M. Š.

Indonezijo stresel potres

Vzhod Indonezije je danes stresel potres z magnitudo 7,3. Sprva so oblasti izdale tudi opozorilo pred cunamijem, ki pa so ga nato preklicale, navedbe francoske tiskovne agencije AFP povzema STA. Potres po za zdaj znanih podatkih ni povzročil žrtev niti večje gmotne škode. Epicenter potresa je bil sicer 18,5 kilometra globoko pod morjem severno od otoka Flores. M. M.

Srbija odpira nova poglavja na poti v EU

Srbija je na današnji medvladni konferenci v Bruslju odprla štiri nova poglavja v pristopnih pogajanjih z EU, ki se nanašajo na prometno politiko, energetiko in okolje, je poročala STA. »Posebej smo zadovoljni, da smo se danes dogovorili o odprtju pogajalskega sklopa s Srbijo, prvič v okviru nove širitvene metodologije nasploh. Hkratno odprtje štirih pogajalskih poglavij vnaša več dinamike v pristopna pogajanja,« je dejal slovenski državni sekretar na zunanjem ministrstvu Gašper Dovžan, ki je v imenu slovenskega predsedstva Sveta EU danes vodil 13. srečanje medvladne konference s Srbijo. M. M.

Belorusija: Tihanovski obsojen na 18 let zapora

Sodišče v Belorusiji je danes opozicijskega voditelja Sergeja Tihanovskega obsodilo na 18 let zapora, ker je lani spodbudil protestno gibanje proti beloruskemu voditelju Aleksandru Lukašenki. Soproga obsojenega Svetlana Tihanovska je obsodbo označila za maščevanje, poroča STA. Tihanovski je sprva nameraval kandidirati na lanskih predsedniških volitvah, vendar so ga pred tem aretirali. Namesto njega se je na volitve podala njegova soproga Svetlana. Mnogi so prepričani, da je zmagovalka volitev, čeprav je zmago razglasil Lukašenko. Belorusko sodišče je danes na dolgoletne zaporne kazni obsodilo še pet drugih soobtoženih.
M. M. Š.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh