Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na kratko: Vrača se maraton v Radencih

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 29. 03. 2022 / 15:26
Oznake: Družba, Slovenija, Svet
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 29.03.2022 / 16:11
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na kratko: Vrača se maraton v Radencih
Župnijska cerkev v Radencih. FOTO: Ivo Žajdela

Na kratko: Vrača se maraton v Radencih

Po dveh letih premora zaradi epidemije koronavirusa se vrača maraton Treh src v Radencih.

Štiridesetič ga bodo letos pripravili 21. maja, ko bo potekalo tudi prvenstvo Slovenije v maratonu. Starta tekov na 42 in 21 km bosta ob 9. uri, deset minut pozneje bodo začeli na 10.000 m, ob 9.15 pa na 5000 m. »Že tri leta se pripravljamo na štirideseti maraton. Pričakujemo, da bo bogat program prireditev privabil veliko število tekačev zdaj ponovno tudi na ceste v Radence in okolico. Leta 2019 smo prvič pripravili tek s štirinožnimi prijatelji, tek s psi bomo organizirali tudi letos,« je dejal Boštjan Gerlec, predsednik organizacijskega odbora. Marko Pintarič, generalni sekretar organizatorjev, pa je izpostavil, da proge ne bodo potekale prek Avstrije zaradi omejitev, ki so veljale v času odločanja za izvedbo, ter preverjanja dokumentov. Trasa bo potekla na starih progah, najdaljšo bodo opravili v dveh krogih. Udeleženci bodo lahko izkoristili turistične bone za plačilo startnine, do 12. aprila pa bodo prijavnine tudi cenejše. T. M. 

Britanska kraljica po več mesecih prvič v javnosti

Britanska kraljica Elizabeta II. se je danes prvič po več mesecih pojavila na javnem dogodku, in sicer na zahvalni maši in uradni pogrebni slovesnosti za svojega pokojnega moža princa Philipa, ki je lani umrl v starosti 99 let. Kraljica je imela namreč v zadnjem času težave z zdravjem, poročajo tuji mediji. Britanska monarhinja, ki bo prihodnji mesec dopolnila 96 let, se sicer že več mesecev ni udeležila nobenega večjega javnega dogodka zunaj svojih kraljevih rezidenc, potem ko je oktobra lani preživela noč v bolnišnici, v začetku leta pa je zbolela za koronavirusom. T. M. 

Mladi izpostavili pomen informiranja

Na sklepni razpravi projekta »Naše mnenje šteje!« so mladi izpostavili najpomembnejše predloge na področju večje participacije otrok na več različnih področjih. Mladi so izpostavili predvsem pomen povečanja informiranja otrok, enakovredno obravnavo ne glede na spol, zmanjšanje stigme o duševnem zdravju in ustanovitev otroških občinskih svetov. Sklepna razprava projekta Zveze prijateljev mladine Slovenije je potekala po štirih regijskih posvetovanjih, na katerih so otroci že podali svoja videnja o tem, kako bi morala potekati participacija otrok v šoli, pri zdravniku, v lokalni skupnosti ter na sodišču. Sodelujoči mladi so danes izbrali tri najpomembnejše predloge z vsakega področja in jih predstavili vabljenim odločevalcem s pristojnih ministrstev in drugim udeležencem dogodka. T. M. 

Hrvaška bo spodbujala izobraževanje odraslih z vavčerji

Hrvaška bo 1. aprila začela deliti vavčerje v vrednosti 10.000 kun (1318 evrov) za izobraževanje. Koristile jih bodo lahko zaposlene in nezaposlene osebe, ki se bodo izobraževale na področju digitalnih in zelenih vsebin. Vlada bo za ta program do leta 2026 namenila 300 milijonov kun (39,54 milijona evrov). Točna vrednost posameznega vavčerja bo odvisna od področja, dolžine in kompleksnosti izobraževalnega programa. Če bo strošek programa večji od vrednosti vavčerja, bo razliko kril uporabnik. Če je uporabnik vavčerja v delovnem odnosu, bo razliko v stroških kril delodajalec. Ministrstvo za delo načrtuje, da bo vavčerje letos izkoristilo 4000 oseb, v naslednjih štirih letih pa 30.000. Seznam programov, za katere bodo državljani lahko uporabili vavčer, bo 1. aprila objavil hrvaški zavod za zaposlovanje. T. M. 


Nalaganje
Nazaj na vrh