Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na kratko: Za pomoč čebelarstvu na voljo 57.000 evrov

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 28. 03. 2022 / 11:13
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 28.03.2022 / 11:19
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na kratko: Za pomoč čebelarstvu na voljo 57.000 evrov
FOTO: Tatjana Splichal

Na kratko: Za pomoč čebelarstvu na voljo 57.000 evrov

Kmetijsko ministrstvo je v petkovem uradnem listu objavilo dva razpisa za pomoč čebelarjem in organizacijam čebelarjev.

En razpis je namenjen za sofinanciranje zdravil, drugi pa za sofinanciranje didaktičnih pripomočkov organizacijam čebelarjev. Skupna višina nepovratnih sredstev znaša do 57.000 evrov. Rok za oddajo vlog je do vključno 15. junija. Višina nepovratnih sredstev, namenjena za sofinanciranje zdravil, dovoljenih v ekološkem čebelarstvu za zatiranje varoje, v programskem letu 2022 znaša do 27.000 evrov, za sofinanciranje didaktičnih pripomočkov organizacijam čebelarjev pa do 30.000 evrov, so danes sporočili s kmetijskega ministrstva. Z ukrepom sofinanciranja zdravil ministrstvo želi spodbuditi čebelarje k zdravljenju varoze z zdravili, ki so primerna za uporabo v ekološkem čebelarstvu in spodbujanju k vključitvi v ekološki način čebelarjenja. T. M. 

V napadu Islamske države v Izraelu dve smrtni žrtvi

Oborožena moška arabskega porekla sta v nedeljo v izraelskem mestu Hadera nedaleč od Tel Aviva izvedla strelski napad. Ubita sta bila dva policista, umrla sta tudi oba napadalca. Odgovornost za napad je prevzela skrajna skupina Islamska država, poročajo tuji mediji. Do nedeljskega napada je prišlo v času, ko je Izrael gostil zgodovinski vrh s tremi državami Arabske lige, s katerimi je normaliziral diplomatske vezi, ter Egiptom in ZDA. Po navedbah izraelskega zunanjega ministra Jairja Lapida so vsi prisotni voditelji napad obsodili. T. M. 

Na avstrijskem Koroškem raziskava o stanju dvojezičnosti

Na avstrijskem Koroškem v marcu in v aprilu izvajajo raziskavo o rabi jezika in dvojezičnosti v izbranih občinah na jugu avstrijske Koroške. Raziskavo po naročilu urada avstrijskega zveznega kanclerja opravlja dunajski inštitut za raziskave OGM. Med prvimi so vabila k sodelovanju poslali občini Globasnica. Na dvojezičnem območju bodo anketirali vse skupine prebivalstva: slovensko- in nemškogovoreče, pa tudi državljane Slovenije. V naslednjih tednih bodo gospodinjstva prejela dvojezično vabilo k sodelovanju, vprašalnik pa bo mogoče izpolniti na spletu v slovenskem ali nemškem jeziku. T. M. 

Kim Jong-un napovedal neustavljivo vojaško moč

Severna Koreja bo imela nepremagljivo in neustavljivo vojaško moč, je napovedal severnokorejski predsednik Kim Jong-un. Pred tem je država ob Kimovi navzočnosti v četrtek testirala nov tip medcelinske balistične rakete, ki je letela višje in dlje od dosedanjih, poročajo tuji mediji. »Še naprej bomo zasledovali cilj krepitve nacionalnih obrabnih sposobnosti,« je dodal. Analitiki ocenjujejo, da je uspešna izstrelitev okrepila Kimovo zaupanje, da je Severna Koreja na pravi poti krepitve svoje obrambe, in da je moč v prihodnje zato pričakovati še več podobnih poskusov. Do severnokorejske izstrelitve prihaja v občutljivem obdobju za regijo, saj bo Severna Koreja do maja v obdobju prenosa predsedniških pooblastil, ZDA pa so močno vpete v dogajanje, povezano z rusko invazijo v Ukrajini. T. M.

ZPS vlado poziva k zaščiti potrošnikov 

Posledice vojne v Ukrajini se kažejo tudi na kmetijsko-živilskih trgih, zato na Zvezi potrošnikov Slovenije pozivajo vlado, da aktivno pristopi k reševanju problema dviga cen hrane in upošteva predloge Evropske komisije za zaščito ranljivih potrošnikov. Ob tem predlagajo več različnih ukrepov. »Predlagamo, da vlada preuči možnosti za znižanje oz. ukinitev DDV za nepredelana živila ter uvedbo vavčerjev za hrano za socialno ogrožene. Predlagamo tudi, da se nemudoma loti ukrepov in kampanje za zmanjšanje zavržkov hrane kot trajnostno in socialno naravnanega ukrepa,« so na zvezi zapisali v sporočilu za javnost. Dodali so, da so tudi v Španiji in Nemčiji med drugim pozvali k uvedbi bonov za hrano in ničelnemu DDV za sadje, zelenjavo in stročnice. T. M. 


Nalaganje
Nazaj na vrh