Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na kratko: Nocoj podelitev filmskih nagrad oskar

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 27. 03. 2022 / 08:13
Oznake: Družba, Slovenija, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 27.03.2022 / 16:06
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na kratko: Nocoj podelitev filmskih nagrad oskar
FOTO: Pexels

Na kratko: Nocoj podelitev filmskih nagrad oskar

Ameriška filmska akademija nocoj v Hollywoodu prireja 94. podelitev filmskih nagrad oskar.

Prvič v zgodovini jo bodo vodile tri ženske: komičarki Amy Schumer in Wanda Sykes ter igralka Regina Hall. Nominacije za letošnje oskarje je filmska akademija objavila 8. februarja. Za kategorijo najboljših filmov iz lanskega leta so izbrali deset kandidatov. Za oskarja za glavno moško vlogo so nominirani Will Smith, Javier Bardem, Benedict Cumberbatch, Andrew Garfield in Denzel Washington. Pri ženskah pa so za glavno vlogo nominirane Jessica Chastain, Olivia Colman, Penelope Cruz, Nicole Kidman in Kristen Stewart. T. M. 

Z ljubljanskega letališča v poletni sezoni na 19 destinacij

Ljubljansko letališče v poletni sezoni, ki se začenja danes, napoveduje večjo ponudbo letov. Z Brnika bo po najnovejših podatkih letelo 15 prevoznikov, ki bodo letališče povezali z 19 destinacijami. V Fraportu Slovenija, ki upravlja z letališčem, pričakujejo tudi močno čartersko sezono. V poletnih sezonah ljubljansko letališče sicer beleži najbolj prometne mesece. Pričakujejo, da bodo letos oskrbeli še enkrat več potnikov kot lani. Pričakovano število potnikov za 2022 bo doseglo 52 odstotkov obsega potniškega prometa, ki ga je letališče zabeležilo v letu 2019, torej pred pandemijo koronavirusa. T. M. 

Obeležujemo svetovni dan gledališča

Danes obeležujemo svetovni dan gledališča. Avtor mednarodne poslanice ob 60. svetovnem dnevu gledališča je ameriški režiser Peter Sellars, slovenske pa igralka Nataša Keser. Ljubiteljski gledališčniki so se letos prvič pridružili s svojo poslanico, ki jo je napisal Gojmir Lešnjak Gojc. Dan 27. marec se kot svetovni dan gledališča obeležuje od leta 1962. Leto prej je pobudo zanj dal Mednarodni gledališki inštitut, ki promovira izmenjavo znanja in praks s področja uprizoritvenih umetnosti, skrbi za povezovanje med umetniki vseh narodov in narodnosti ter med drugim opozarja na pomen spoštovanja človekovih pravic in kulturne raznolikosti. T. M. 

Helena Jaklitsch na obisku pri Slovencih v Kanadi

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch je v soboto začela obisk pri Slovencih v Kanadi. Obisk je začela v Torontu, kjer se je srečala s Slovenci, ki živijo v provinci Ontario. Najprej je obiskala enega najstarejših slovenskih klubov na območju Toronta, društvo Večerni Zvon, katerega večina članov prihaja iz Prekmurja. Sledilo je srečanje z Vseslovenskim kulturnim odborom, ki koordinira več kot 30 slovenskih društev v Ontariu. Jaklitscheva je v spremstvu veleposlanika v Kanadi Andreja Rodeta obiskala tudi domu za ostarele Lipa, ki deluje znotraj slovenske skupnosti v Južnem Ontariu. Zatem se je v župniji Brezmadežne s čudodelno svetinjo sestala še z župnikom Valentinom Batičem in duhovnim pomočnikom Leopoldom Valantom, ki skrbita za duhovno oskrbo Slovencev na širšem območju, tudi na zahodu države. T. M. 


Nalaganje
Nazaj na vrh