Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na Madžarskem sprejeli novelo cerkvene zakonodaje

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 02. 07. 2013 / 07:19
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2021 / 10:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na Madžarskem sprejeli novelo cerkvene zakonodaje

Na Madžarskem sprejeli novelo cerkvene zakonodaje

Vlada naposled enotna; parlament bo odslej urejal priznanje uveljavljenih cerkvenih skupnosti, sodišče v prestolnici pa registracijo verskih organizacij.

Madžarski parlament je sprejel novelo t.i. 'cerkvenega zakona'. Večkrat prestavljeno glasovanje je 312 poslancev naposled izvedlo minuli teden po tretjem branju, 238 poslancev je novelo podprlo, 74 pa jih je glasovalo proti. Prav tako kot so novelo enoglasno sprejele vladne stranke, je enoglasno proti sprejemu glasovala opozicija.

Novost v zakonu, ki ga je predstavil pristojni minister Zoltán Balog, ni le novi pravilnik o pravnih okvirjih za državno priznanje posamezne verske skupnosti, pač pa celoten postopek, ki je za to potreben. Novi zakon ureja tudi pravni okvir tistih verskih skupnosti, ki po odločitvi ustavnega sodišča z dne 26. februarja 2013 niso izgubile statusa s strani države priznane Cerkve.

Po novih, prirejenih določilih, lahko odslej na Madžarskem kot cerkvene skupnosti delujejo le tiste Cerkve in verske organizacije, ki se ukvarjajo s cerkveno dejavnostjo. Odločitev o tem, kdo prejme status 'državno priznane Cerkve', je v pristojnosti tamkajšnjega parlamenta. Za priznanje je potrebnih 20.000 članov posamezne skupnosti, najmanj stoletno mednarodno delovanje ali pa dokazilo o dvajsetih letih organizacije in delovanja na Madžarskem. Verske organizacije in skupnosti se bodo odslej lahko registrirale le na osrednjem sodišču v madžarski prestolnici.

Če bo verska organizacija želela pridobiti priznanje s strani države, bo morala po sprejeti noveli zakona vložiti zahtevo pri pristojnem ministru, ta pa bo postopek izpeljal s pomočjo strokovnih sodelavcev. Cerkveni odbor bo pripravil predlog dokumenta o sprejemu za zgornji dom parlamenta, njegovi člani pa bodo morali o njem odločiti v šestdesetih dneh po vročitvi. Pri presoji primernosti bo sodeloval tudi odbor za narodno varnost, za kar so si še posebej prizadevali člani krščansko-demokratske stranke.

Dodatna novost je, da bodo lahko cerkvene organizacije, katerih vloga za priznanje bo zavrnjena, zahtevale revizijo postopka pri ustavnem sodišču. V primeru, če bo posamezna Cerkev ali cerkvena organizacija delovala v nasprotju z madžarsko ustavo, bo lahko posredovalo državno tožilstvo in v procesu vložilo zahtevo za razpustitev dotične skupnosti.



Vir: Kathpress
Foto: splet / Wikipedia




Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh