Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na Marijin praznik koncert tria Le Phenix

Objava: 07. 12. 2021 / 18:05
Oznake: Dogodek, Kultura
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 07.12.2021 / 18:20
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na Marijin praznik koncert tria Le Phenix
Trio kljunastih flavt Le Phenix sestavljajo umetniška vodja Mateja Bajt, Una Košir in Kristina Martinc. FOTO: arhiv Družine

Na Marijin praznik koncert tria Le Phenix

Slovesni praznik brezmadežnega spočetja device Marije bodo jutri, v sredo, 8. decembra 2021, počastili tudi v uršulinski cerkvi Sv. Trojice v Ljubljani.

Na decembrskem koncertu Sakralnega abonmaja v organizaciji Kulturnega društva Schellenburg bo namreč z renesančno in baročno glasbo za trio kljunastih flavt, obarvano z adventno in božično vsebino, ob 19.30 nastopil trio kljunastih flavt Le Phenix, ki ga sestavljajo umetniška vodja Mateja Bajt, Una Košir in Kristina Martinc.

Uvodoma meditativne hvalnice Mariji ob njenem prazniku

Kot je v vabilu o programu zapisala s. Diana Novak, bodo uvodoma zazvenele meditativne hvalnice Božji materi Mariji ob njenem prazniku. »Slišali bomo različne uglasbitve himne 'Ave maris stella', izvirno napisane za vokalni ansambel ali orgle, a so jih po običajni izvajalski praksi v stari glasbi izvajali v predelavi z različnimi glasbili, v renesansi pogosto s tremi kljunastimi flavtami,« pojasnjuje s. Diana.

Kaj? Decembrski koncert Sakralnega abonmaja 2021/22. Kdo? Tri kljunastih flavt Le Phenix (Mateja Bajt, Una Košir, Kristina Martinc). Kje? Uršulinska cerkev Sv. Trojice v Ljubljani. Kdaj? Sreda, 8. decembra 2021, ob 19.30. Koliko? Vstop prost (prostovoljni prispevki).

Motet Ecce Dominus veniet

Med skladbami, ki v sebi nosijo radostno pričakovanje Jezusovega rojstva, bo motet Ecce Dominus veniet iz zbirke latinskih duhovnih koncertov Isaaca Poscha, ki je zadnja leta življenja preživel na Kranjskem in velja za enega pomembnejših skladateljev, ki so na našem ozemlju delovali v času zgodnjega baroka.

Adventno pričakovanje Gospodovega prihoda

»Z glasbo je želel še bolj poudariti vsebino besedil in držati poslušalca v napetosti od začetka do konca. Motet simbolično oriše adventno pričakovanje Gospodovega prihoda. Začne se z umirjeno in enostavno melodijo, ki postopoma postaja vse bolj živahna in okrašena ter širi svoj obseg v višino, vse dokler ne doseže polnosti veselja v besedi 'aleluja',« izpostavi s. Diana Novak.

Približati kljunasto flavto širšemu poslušalstvu

V zadnjem delu bo trio predstavil priredbe baročne inštrumentalne glasbe pastoralnega značaja v nežnih kontrastih od kontemplativnih do veselih, razgibanih melodij. »Flavtistke se pri poustvarjanju renesančnih in baročnih skladb želijo približati tedanji izvajalski praksi, zato uporabljajo kopije izvirnih zgodovinskih glasbil, značilnih za posamezno obdobje. Njihovo poslanstvo je približati kljunasto flavto širšemu poslušalstvu in v baročni cerkvi bo njen zvok lahko zazvenel v najlepši zvočni barvitosti,« dodaja s. Diana.

Vstop prost ob izpolnjevanju pogoja PCT

Lepo vabljeni ljubitelji sakralne glasbe. Vstop na koncert bo prost, bodo pa prireditelji veseli prostovoljnih prispevkov. Za obisk dogodka bo treba izpolnjevati pogoj PCT.

Nalaganje
Nazaj na vrh