Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na morje z dojenčkom

Za vas piše:
Uredništvo
Objava: 14. 07. 2021 / 00:30
Oznake: Vzgoja, Zdravje
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.07.2021 / 12:45
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na morje z dojenčkom
Pred odhodom od doma pozanimajte, kje sta v mestu, kjer boste letovali, zdravstveni dom in pediater. FOTO: Tatjana Splichal.

Na morje z dojenčkom

Na kaj vse moramo biti pozorni, ko na počitnice potujemo z novim družinskim članom?

Vprašanje bralke: Čez nekaj tednov bomo z našim 3-mesečnim dojenčkom odšli na morje. Skrbijo me visoke temperature ozračja, predvsem, da otrok ne bi dehidriral. Kako sploh prepoznati dehidracijo pri dojenčku? Koliko sme dojenček biti na soncu? Kako je z uporabo sončnih krem za tako majhne otroke? Kaj nam svetujete, da bi bilo dobro vzeti s seboj? Domačo lekarno za na pot? 

Odgovarja pediatrinja Andreja Mohar Košir: 

Priprava na prvo potovanje z dojenčkom je za starše gotovo stresna. Če boste poskusili vnaprej predvideti otrokove potrebe in se boste na potovanje dobro pripravili, boste manj obremenjeni v polnosti uživali na dopustu. 

Ob visokih temperaturah je skrb za uživanje zadostnih količin tekočin gotovo na prvem mestu. Ne glede na to, ali je vaš dojenček dojen ali hranjen z adaptiranim mlekom, mu v času visokih temperatur ozračja ponujajte med posameznimi obroki tudi prekuhano vodo po žlički. 

Stanje otrokove hidracije oz. zadostne preskrbe s tekočinami najbolje preverjate posredno s spremljanjem vlažnosti otrokovih pleničk. Na dan bi dojenček moral imeti mokrih vsaj šest pleničk. Otrok naj bo oblečen v lahka, zračna oblačila oz. ob visokih temperaturah naj bo brez oblačil, da se ne bo pregreval. 

Na plažo hodite zgodaj zjutraj ali pozno popoldne, vsekakor pa se izogibajte močnemu soncu med 11. in 16. uro. 

V vsakem primeru otroka nikoli ne izpostavljajte direktnemu soncu, z njim bodite v senci. Tudi dojenčka lahko kopate v morju, vendar mu bo voda najverjetneje prehladna, zato ne bo odveč, če s seboj na morje vzamete tudi majhen bazenček, v katerem se bo morska voda na soncu nekoliko bolj ogrela in bo za vašega dojenčka bolj primerna. V bazenčku otroka ohladite večkrat dnevno. 

Večina sončnih krem, ki so pri nas na tržišču, je namenjena otrokom po 6. mesecu starosti, pri mlajših se poslužujemo splošnih ukrepov zaščite pred soncem (senca, oblačila, pokrivala). Pri otrocih po 6. mesecu starosti vedno uporabljamo sončne kreme s čim višjim zaščitnim faktorjem (vsaj faktor 50). 

Ne pozabite vzeti s seboj na morje tudi sredstev za zaščito pred mrčesom (mreža proti komarjem, repelenti za komarje – popršimo otroški voziček).

Za vsak primer se pred odhodom od doma pozanimajte tudi, kje sta v mestu, kjer boste letovali, zdravstveni dom in pediater.


Prispevek je bil najprej objavljen v tedniku Naša družina (29/2021). 

Kupi v trgovini

Mladina
Višnjin dnevnik: Okameneli živalski vrt
Za otroke
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh