Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na Poljskem brez kazni za uničenje zarodkov v epruveti

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 21. 01. 2014 / 10:18
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:13
Ustavi predvajanje Nalaganje

Na Poljskem brez kazni za uničenje zarodkov v epruveti

Nekdanji poljski pravosodni minister Gowin zdaj zahteva zakon o zaščiti zarodkov.

Poljsko pravosodje je sprožilo preiskavo proti neki kliniki, ki je uničila laboratorijsko oplojene jajčne celice. Kot je za poljski časnik »Dziennik Gazeta Prawna« pojasnila tiskovna predstavnica tamkajšnjega tožilstva, pa ne gre za kaznivo dejanje, ker ravnanje z zarodki na Poljskem ni zakonsko urejeno.

Neka zasebna klinika v mestu Poznan je lani spomladi sama podala kazensko prijavo z utemeljitvijo, da so bili po navodilih prejšnjega vodstva ustanove najverjetneje uničeni zarodki, spočeti s pomočjo umetne oploditve. V kliniki, kjer danes deluje očesna ambulanta, so pred spremembo lastništva opravljali tudi oploditve v epruveti. Novo vodstvo je našlo prazen zaboj, v katerem naj bi hranili zamrznjene zarodke, na podlagi najdbe pa je sklepalo, da so bili zarodki uničeni.


Nekdanji pravosodni minister Jaroslaw Gowin je v pogovoru za omenjeni časnik izrazil zahtevo po zakonodaji o zaščiti zarodkov. Povsem nesprejemljivo je, meni Gowin, da lahko na Poljskem zarodke uničujejo ali pa da lahko na njih izvajajo poskuse.

Evropska komisija je Poljsko zaradi pomankljive zakonodaje na področju zaščite zarodkov že obtožila na Sodišču Evropske zveze. Kot so sporočili lani septembra, državna uredba ni v skladu z bruseljskimi smernicami za varovanje človeških tkiv in celic. Stranka predsednika poljske vlade Donalda Tuska že več let razpravlja o predpisih za zaščito zarodkov.

Vir: Kathpress

Foto: splet

Kupi v trgovini

Zapuščeni Jezus
Duhovna rast
9,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh